Tuesday, December 27, 2016

Cuti Sekolah 2016

Salam semua,

Apa macam cuti 3 hari? Baik ke? Semoga bik-baik semua dan dapat dimanfaatkan bersama keluarga tersayang.

Macam mana pula program cuti sekolah? Saya tak ada ke mana pun lagi. Hari tu pergi rumah mak kat Shah Alam je. Nasib baik kat sana ada kolam dapatlah budak-budak2 tu berseronok bermandi-manda. Nak kata pergi holiday tu belum lagi lah.

Semalam pula kami open table kat depan rumah je. Ajak anak-anak saudara datang. Open table kat porch rumah tu, bawak keluar dapur dengan tong gas. Lepas tu kami masak burger, sosej n fries ala2 buat BBQ. Ketiau goreng pun ada. Settle.

Alhamdulillah it was good. Budak-budak semua pun happy. Dah macam pusat asuhan kanak-kanak jadinya rumah saya semalam.

[Photo]




Dapatkan perlindungan dari Prudential BSN Takaful
siti.sharini@gmail.com
012-2961984 / 012-7645998

Monday, December 19, 2016

Priority

Salam semua,

Apa khabar? Harap sihat semua hendaknya.

Sekarang hujung tahun, memang agak sibuk dan kelam kabut kan. Semua nak buat dalam masa beberapa hari sebelum habis tahun 2016. Yang mana target yang masih belum tercapai tu, inilah masanya terpaksa pulun habis-habisan. Itulah siapa suruh bertangguh-tangguh kan. Sekarang padan muka sendiri.

Bila to-do-list panjang berjela dengan masa yang tinggal adalah singkat, jadi amat penting untuk kita prioritize kan aktiviti kita mengikut target apa yang kita nak capai. Beri keutamaan masa kepada benda yang penting dan perlu di selesaikan dulu.

Image result for 4 quadrant prioritization matrix

Saya pun memang fail juga bab prioritizing ni hehe. Tapi kena kuatkan semangat dan disiplin. Bila agak-agak macam dah nak keluar dari haluan cepat-cepat istighfar dan kembali ke pangkal jalan. Ada faham? Hehe.

Yang penting, utamakan yang utama. Nampak 4 petak di atas tu, itu kunci dia. Pasti ada yang faham dan memang dah amalkan pun. Maaf saya tak sempat nak explain sekarang, sebab ada perkara yang saya perlu utamakan sekarang. Mungkin nanti ya.

Set keutamaan bukan khas untuk masa saja, kewangan juga sama. Perbelanjaan pun kena ada senarai keutamaan kan? Jadi apa keutamaan kita dalam menguruskan kewangan? Kalau sudi bolehlah kongsikan dengan saya. 

Okay thanks for reading. Selamat bekerja dan semoga dibawah rahmatNya selalu. Amin!

Dapatkan perlindungan dari Prudential BSN Takaful
siti.sharini@gmail.com
012-2961984 / 012-7645998

Tuesday, December 13, 2016

Penghujung 2016

Salam semua,

Sedar tak sedar dah nak habis tahun 2016. Alhamdulillah masih survive hehe. Saya pun sudah hampir setahunlah kerja dengan company sekarang ni. Alhamdulillah again. Things have been good walaupun banyak sangat up side down tahun ini.

Seiring dengan bertambahnya usia, saya rasa lebih tenang. Saya cuba untuk melihat sesuatu dari pandangan yang lebih positif dan hollistic. Of course there are lot of things that I know I have to improve myself. Sebagai seorang isteri, anak, ibu, and as a merely me. But somehow I feel at ease despite all the difficulty.

Saya bersyukur and I am glad I did what I did. Yes buat yang tak tau, saya ada master degree in chemical engineering from Japan univ. I had a long way to achieve there. It wasn't easy, I wasn't born into a rich family but somehow Alhamdulillah Allah gave his mercy to me.

Ada juga yang kata saya rugilah belajar tinggi-tinggi tapi cuma berada di tahap sekarang. Kerja macam sekarang. Some more jual insurans lagi. Yes I do feel it sometimes. In fact people don't have to remind me. I see my friends everyday (on FB) who are now doctors, going to be specialist, lecturers, manager in oil and gas company, who are really doing great in their career. But then, who are we to judge? Apa yang berlaku adalah yang terbaik buat kita.

What ever it is, we have to always try to be better. Tak payah tunggu tahun depan, tak payah tunggu bulan depan, in fact tak payah tunggu esok atau pukul berapa pun. Setiap saat kita boleh buat pilihan. Walaupun sesaat yang lepas kita berbuat tak baik, kita masih boleh betulkan balik in the next second.

Power of focus. InshaAllah. Saya mahu lebih fokus dalam dalam menjalani kehidupan seharian. set target, set priority. Jujur saya kata bila masuk dalam business takaful ni saya baru banyak didedahkan dengan goal setting dan sebagainya. Tapi sebenarnya bukan setakat orang bisnes saja kena goal setting. Bukan orang nak jadi kaya je kena goal setting. Sesiapa pun boleh, malah sesiapa pun kena ada goal setting waima suri rumah sekalipun. Sebab hidup kita semuanya pasti ada arah tuju kan. Saya ada baca, orang yang focus pada purpose dia, boleh recover dengan lebih cepat daripada masalah depression. Sedangkan Allah dah kata tujuan utama hidup kata adalah to serve Allah and to prepare for akhirat. Indah kan Islam.

Apa pun let's be good okay=)

Dapatkan perlindungan dari Prudential BSN Takaful
siti.sharini@gmail.com
012-2961984 / 012-7645998