Monday, December 19, 2016

Priority

Salam semua,

Apa khabar? Harap sihat semua hendaknya.

Sekarang hujung tahun, memang agak sibuk dan kelam kabut kan. Semua nak buat dalam masa beberapa hari sebelum habis tahun 2016. Yang mana target yang masih belum tercapai tu, inilah masanya terpaksa pulun habis-habisan. Itulah siapa suruh bertangguh-tangguh kan. Sekarang padan muka sendiri.

Bila to-do-list panjang berjela dengan masa yang tinggal adalah singkat, jadi amat penting untuk kita prioritize kan aktiviti kita mengikut target apa yang kita nak capai. Beri keutamaan masa kepada benda yang penting dan perlu di selesaikan dulu.

Image result for 4 quadrant prioritization matrix

Saya pun memang fail juga bab prioritizing ni hehe. Tapi kena kuatkan semangat dan disiplin. Bila agak-agak macam dah nak keluar dari haluan cepat-cepat istighfar dan kembali ke pangkal jalan. Ada faham? Hehe.

Yang penting, utamakan yang utama. Nampak 4 petak di atas tu, itu kunci dia. Pasti ada yang faham dan memang dah amalkan pun. Maaf saya tak sempat nak explain sekarang, sebab ada perkara yang saya perlu utamakan sekarang. Mungkin nanti ya.

Set keutamaan bukan khas untuk masa saja, kewangan juga sama. Perbelanjaan pun kena ada senarai keutamaan kan? Jadi apa keutamaan kita dalam menguruskan kewangan? Kalau sudi bolehlah kongsikan dengan saya. 

Okay thanks for reading. Selamat bekerja dan semoga dibawah rahmatNya selalu. Amin!

Dapatkan perlindungan dari Prudential BSN Takaful
siti.sharini@gmail.com
012-2961984 / 012-7645998

5 comments:

  1. tips yang baik...nak masuk 2017 kena set kan semula..

    ReplyDelete
  2. dah lama x buat bnda alah nih.. hehehe

    ReplyDelete
  3. keutamaan saya dalam menguruskan anak2. sebab kalau untuk kita macam boleh lah nak hold lagi. kalau untuk dorang tak mampu hemakkkk hukkk

    ReplyDelete

Terima kasih atas ucapan yang baik-baik =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...