Saturday, November 5, 2016

Nak beli rumah? Ketahui beza MRTT vs MLTT

Salam semua.

Kali ini saya nak cerita ringkas saja berkenaan MRTT/MLTT. Apa benda tu?
MRTT adalah singkatan bagi Mortgage Reducing Term Takaful.
MLTT adalah singkatan bagi Mortgage Level Term Takaful.

Apa fungsi kedua-dua benda ni?
Kedua-dua MRTA dan MLTA ni fungsi dia untuk cover pinjaman rumah sekiranya pemilik rumah meninggal dunia. Bila meninggal dunia, jumlah pinjaman yang perlu dibayar sama ada jadi sedikit atau tiada baki lagi perlu dibayar.

Apa beza MRTT dengan MLTT?

BAYARAN
MRTT secara ringkasnya lebih murah berbanding MLTT. Ianya dibayar sekali sahaja secara lump sump sewaktu mula beli rumah. Selalunya housing loan bank ada menyediakan servis MRTT dan bayaran dia boleh juga dibuat dengan menambahkan ke dalam loan rumah.

MLTT pula bayaran kalau kira secara total agak mahal, tapi dibayar boleh secara bulanan, quarterly, half yearly atau yearly. 

PERLINDUNGAN
MRTT protect sebuah rumah sahaja. Kalau kita jual rumah tu, perlindungan kira burn lah. Nak beli rumah lain, kena start over beli MRTT lain pula.

MLTT pula lain, tukar rumah pun masih boleh guna MLTT yang sama.

NILAI PAMPASAN
Jumlah perlindungan atau pampasan MRTT adalah bersifat semakin susut setiap tahun. Pampasan pula direct dibayar kepada bank sebagai melunaskan baki pinjaman rumah.

MLTT pula jumlahnya sama. Regardless loan masih tinggal berapa tahun pun. Pampasan diberi kepada waris sekiranya owner meninggal dunia. Atau jika owner hilang upaya kekal, atau sakit kritikal (optional), pampasan dibayar kepada owner. Jadi penerima pampasan berhak menguruskan pinjaman mengikut cara yang sepatutnya.

Saya rasa dah cukup panjang ni hehe. Maaf kiranya saya kurang pandai nak explain. Nak tau lebih lanjut boleh tanya dengan ejen-ejen takaful atau penasihat kewangan tang berdekatan. Boleh juga rujuk artikel di atas.

Okay, sekian dulu dari saya. Selamat membeli rumah!

Kad perubatan, Takaful hayat etc.
Prudential BSN Takaful
siti.sharini@gmail.com

2 comments:

  1. MLTT nampak macam lebih berfaedah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yups..bergantung apa kita nak sebenarnya. ada jugak org yg prefer mrtt..

      Delete

Terima kasih atas ucapan yang baik-baik =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...