Tuesday, December 27, 2016

Cuti Sekolah 2016

Salam semua,

Apa macam cuti 3 hari? Baik ke? Semoga bik-baik semua dan dapat dimanfaatkan bersama keluarga tersayang.

Macam mana pula program cuti sekolah? Saya tak ada ke mana pun lagi. Hari tu pergi rumah mak kat Shah Alam je. Nasib baik kat sana ada kolam dapatlah budak-budak2 tu berseronok bermandi-manda. Nak kata pergi holiday tu belum lagi lah.

Semalam pula kami open table kat depan rumah je. Ajak anak-anak saudara datang. Open table kat porch rumah tu, bawak keluar dapur dengan tong gas. Lepas tu kami masak burger, sosej n fries ala2 buat BBQ. Ketiau goreng pun ada. Settle.

Alhamdulillah it was good. Budak-budak semua pun happy. Dah macam pusat asuhan kanak-kanak jadinya rumah saya semalam.

[Photo]




Dapatkan perlindungan dari Prudential BSN Takaful
siti.sharini@gmail.com
012-2961984 / 012-7645998

Monday, December 19, 2016

Priority

Salam semua,

Apa khabar? Harap sihat semua hendaknya.

Sekarang hujung tahun, memang agak sibuk dan kelam kabut kan. Semua nak buat dalam masa beberapa hari sebelum habis tahun 2016. Yang mana target yang masih belum tercapai tu, inilah masanya terpaksa pulun habis-habisan. Itulah siapa suruh bertangguh-tangguh kan. Sekarang padan muka sendiri.

Bila to-do-list panjang berjela dengan masa yang tinggal adalah singkat, jadi amat penting untuk kita prioritize kan aktiviti kita mengikut target apa yang kita nak capai. Beri keutamaan masa kepada benda yang penting dan perlu di selesaikan dulu.

Image result for 4 quadrant prioritization matrix

Saya pun memang fail juga bab prioritizing ni hehe. Tapi kena kuatkan semangat dan disiplin. Bila agak-agak macam dah nak keluar dari haluan cepat-cepat istighfar dan kembali ke pangkal jalan. Ada faham? Hehe.

Yang penting, utamakan yang utama. Nampak 4 petak di atas tu, itu kunci dia. Pasti ada yang faham dan memang dah amalkan pun. Maaf saya tak sempat nak explain sekarang, sebab ada perkara yang saya perlu utamakan sekarang. Mungkin nanti ya.

Set keutamaan bukan khas untuk masa saja, kewangan juga sama. Perbelanjaan pun kena ada senarai keutamaan kan? Jadi apa keutamaan kita dalam menguruskan kewangan? Kalau sudi bolehlah kongsikan dengan saya. 

Okay thanks for reading. Selamat bekerja dan semoga dibawah rahmatNya selalu. Amin!

Dapatkan perlindungan dari Prudential BSN Takaful
siti.sharini@gmail.com
012-2961984 / 012-7645998

Tuesday, December 13, 2016

Penghujung 2016

Salam semua,

Sedar tak sedar dah nak habis tahun 2016. Alhamdulillah masih survive hehe. Saya pun sudah hampir setahunlah kerja dengan company sekarang ni. Alhamdulillah again. Things have been good walaupun banyak sangat up side down tahun ini.

Seiring dengan bertambahnya usia, saya rasa lebih tenang. Saya cuba untuk melihat sesuatu dari pandangan yang lebih positif dan hollistic. Of course there are lot of things that I know I have to improve myself. Sebagai seorang isteri, anak, ibu, and as a merely me. But somehow I feel at ease despite all the difficulty.

Saya bersyukur and I am glad I did what I did. Yes buat yang tak tau, saya ada master degree in chemical engineering from Japan univ. I had a long way to achieve there. It wasn't easy, I wasn't born into a rich family but somehow Alhamdulillah Allah gave his mercy to me.

Ada juga yang kata saya rugilah belajar tinggi-tinggi tapi cuma berada di tahap sekarang. Kerja macam sekarang. Some more jual insurans lagi. Yes I do feel it sometimes. In fact people don't have to remind me. I see my friends everyday (on FB) who are now doctors, going to be specialist, lecturers, manager in oil and gas company, who are really doing great in their career. But then, who are we to judge? Apa yang berlaku adalah yang terbaik buat kita.

What ever it is, we have to always try to be better. Tak payah tunggu tahun depan, tak payah tunggu bulan depan, in fact tak payah tunggu esok atau pukul berapa pun. Setiap saat kita boleh buat pilihan. Walaupun sesaat yang lepas kita berbuat tak baik, kita masih boleh betulkan balik in the next second.

Power of focus. InshaAllah. Saya mahu lebih fokus dalam dalam menjalani kehidupan seharian. set target, set priority. Jujur saya kata bila masuk dalam business takaful ni saya baru banyak didedahkan dengan goal setting dan sebagainya. Tapi sebenarnya bukan setakat orang bisnes saja kena goal setting. Bukan orang nak jadi kaya je kena goal setting. Sesiapa pun boleh, malah sesiapa pun kena ada goal setting waima suri rumah sekalipun. Sebab hidup kita semuanya pasti ada arah tuju kan. Saya ada baca, orang yang focus pada purpose dia, boleh recover dengan lebih cepat daripada masalah depression. Sedangkan Allah dah kata tujuan utama hidup kata adalah to serve Allah and to prepare for akhirat. Indah kan Islam.

Apa pun let's be good okay=)

Dapatkan perlindungan dari Prudential BSN Takaful
siti.sharini@gmail.com
012-2961984 / 012-7645998

Tuesday, November 29, 2016

Cerita Bayaran Insurans/Takaful

Salam semua,

Sejak jadi penasihat takaful, macam-macam pengalaman yang saya dapat. Suka, duka, kelakar semua ada. Alkisahnya semalam, saya cek akaun Maybank tiba-tiba ada duit orang transfer melalui cash deposit. Memang ada beberapa client saya yang transfer duit masuk akaun untuk bayar caruman. Kebetulan jumlah yang dimasukkan tu sama dengan client saya kat Penang. Tapi bila tanya dia, dia kata tak masukkan pun. Jadi jenuh satu  hari memikirkan duit siapa lah pula ni.

Sampai terpaksa buat iklan kat FB lah punya pening taktau duit siapa. Habis saya minta suami pun tanya client dia. Akhirnya dah dekat tengah malam baru dapat tau, betullah kawan suami saya yang transfer duit. Tapi patutnya lain amaun, yang masuk ni tak cukup RM10. Rupa-rupanya cash deposit machine tu reject duit RM10 dia lagi sekeping. Adududu. Penat tapi legalah dah tau siapa yang empunya.

Duit orang ni jangan dibuat main. Lagi-lagi duit untuk bayar bulanan takaful. Buatnya payment tersangkut lepas tu apa-apa jadi nanti tak dapat claim ke apa. Bahaya tau. Saya pun tak berapa gemar sebenarnya client transfer duit dalam akaun peribadi saya, takut terlepas pandang.

Jadi marilah saya cerita, ada beberapa cara untuk buat bayaran takaful/insurans PruBSN sebenarnya.

  1. Bayaran melalui kad kredit/debit. Ini cara paling mudah dan berkesan. Cuma perlu isi borang bersama details kad, sign, ejen hantar pada Prudential dan mereka akan proses. Client perlu call bank untuk authorizekan PruBSN untuk debit akaun. Jadi setiap bulan dia akan tarik dari akaun. Selalunya awal bulan, tapi kalau tak berjaya (baki dalam akaun tak mencukupi), cubaan kedua pada tengah bulan dan cubaan ketiga pada akhir bulan. Kena take note ye, kalau tukar kad mesti inform pada ejen untuk isi borang baru. Sebab bila tukar kad, bermakna nombor kredit/debit kad pun tukar. 
  2. Bayaran melalui potongan auto debit. Cara ini pun baik juga. Lebih kurang sama macam cara 1 di atas. Beza dia yang ni dia guna nombor akaun bank. Macam bank seperti Maybank, client cuma perlu isi borang dan ejen terus hantar pada PruBSN untuk diproses. Tapi akaun CIMB dan BSN, client perlu bawa borang pergi kaunter bank untuk dapatkan cop pengesahan, lepas tu baru ejen hantar ke PruBSN. Yang kalau tukar kad atm baru pun tiada masalah, tak perlu isi borang baru sebab nombor akaun masih sama kan.
  3. Bayaran tunai/cek. Ok ini yang tricky sikit bagi ejen ni. Bayaran tunai pula ada beberapa cara lagi.
    • Duit tunai di bayar di kaunter Prudential. Boleh bayar sendiri atau serah pada ejen. Tapi sangat tak digalakkanlah cara ni ya. 
    • Bayaran melalui online banking bill payment, Maybank2u atau CIMB Clicks contohnya.
    • PruBSN Touch. Ini cara bayaran paling baru dan mudah dibuat oleh client sendiri pun. Cuma perlu masuk website https://www.prubsn.com.my/ dekat atas belah kanan ada butang PruBSN Touch. Cuma perlu masukkan nombor polisi, jumlah bayaran dan bayaran akan diproses melalui sistem FPX (macam online shopping). 
  4. Bayaran melalui Biro Angkasa bagi kakitangan kerajaan. Potongan gajilah kiranya.
Jadi anda berhak memilih cara bayaran yang paling sesuai ikut pilihan masing-masing. Kami sangat galakkan bayaran secara automated melalui kredit/debit/auto debit. Sebab apa? Untuk elakkan lupa bayar, tu je. Tapi ada orang nak lebih fleksibel, pon tak kisah.

Cuma ingat satu je. Sebaik-baik plan insurans/takaful adalah yang dibayar carumannya hehe. Bercakap panjang pasal bayaran pun tiada guna, sekiranya anda tiada pelan takaful. Nak buat satu? Boleh je contact saya. Okay terima kasih kerana membaca!

Dapatkan perlindungan dari Prudential BSN Takaful
siti.sharini@gmail.com
012-2961984 / 012-7645998

Monday, November 28, 2016

Percubaan Membuat Roti


Salam semua,

Tiba-tiba hari ni nak kongsi pengalaman buat roti. 32 hidup, inilah pertama kali cuba buat roti hehe. Sebenarnya memang sejak kebelakangan ni, banyak juga yang saya cuba-cuba buat sendiri. Menyahut seruan kerajaan untuk mengubah cara hidup jadi kita DIY kan je semua. Tahun ni juga pertama kali dalam sejarah saya buat kuih raya sendiri, walaupun hanya 2 jenis dan tak sempat raya dah habis. Yes, exactly itu yang sebenarnya. Anak-anak bujang saya semua kuat makan. Jadi satu kepuasan bagi saya walaupun bertangan bangku, bila masak dan tengok anak-anak bersungguh makan walau rasanya tak seberapa. Rupa lagi toksah cakaplah haha.

Resepi roti saya dapat dari http://www.sumarz.com/2015/04/resepi-roti-manis-gebu-lembut-dan-sedap.html. Terima kasih banyak-banyak sebab kongsi resepi. Saya copy je balik ye.

Bahan-bahan:
1 Cawan air suam
1 Peket yis
4 Sudu gula
2 Sudu susu pekat
2 sudu planta
3 1/2 cawan tepung
1 biji telur

Cara-cara membuatnya:
1. Campurkan yis dan air , biarkan yis rehat dan berbuih
2. Telur dipukul sedikit
3. Campurkan susu pekat, gula , planta  dan telur ke dalam bekas berisi tepung. kacau sebati
4. Curah bancuhan yis sedikit-sedikit ke dalam tepung tadi ( Ikut pada keperluan tepung, ada masa tak perlu guna kesemua air bancuhan yis tadi. Asalkan uli menjadi doh yang lembut dan tidak melekat ditangan dah ok)
5. Rehatkan dalam sejam atau sehingga doh kembang 2 kali ganda.
6. Kemudian tumbuk2 doh yang sudah kembang tadi dan uli hingga cantik licin
7. Boleh lah dibentuk dan diletakkan dalam bekas
8. Rehatkan doh sekali lagi. Biar naik 2 kali ganda
9. Bakar menggunakan api atas dan bawah lebih kurang 20 minit atau sehingga masak dengan suhu 150c
10. Keluarkan dan sejukkan atas redai, kemudian sapu permukaan roti dengan marjerin sewaktu roti masih panas.

Nota: Saya tak letak telur pun sebab tak ada. Cara ke 10 pun saya skip sebab kelam kabut nak pergi kerja.

Doh yang sudah kembang

Uli lagi dan buat bulat kecik-kecik, susun dalam loyang

Doh yang ditinggalkan untuk mengembang. 

Selepas bakar dalam oven. Tak cantik kan.
Saya tak spray pun sebelum bakar huhu.

Dah siap. Saya pun tak sempat makan ni.
Lepas habis bakar terus pergi kerja.

Rupanya taklah susah sangat nak buat roti walaupun semua saya manual je. Tak ada apa mesin pun. Buat roti biasa macam ni memanglah tak susah kot nak dapat yang cantik tu yang susah haha. Yang penting makan kenyang dan anak-anak suka Alhamdulillah.

Memang satu tips penjimatan yang bagus ni bila boleh buat roti sendiri. Bahan-bahannya pun masih dalam kategori murah dan mudah didapati. Saya suka saya suka. Lepas ni boleh cuba letak inti kaya pulak.

Siti Sharini
Prudential BSN Takaful
012 296 1984

Thursday, November 17, 2016

Ku Lari Ke Hutan?

Ku lari ke hutan kemudian menyanyiku.
Ku lari ke pantai kemudian teriakku.
Sepi... sepi dan sendiri aku benci.
Ingin hingar aku mau di pasar.
Bosan aku dengan penat.
Nyah saja kau pekat.
Seperti berjelaga jika ku sendiri....

Pecahkan saja gelasnya;
Biar ramai,
Biar mengaduh sampai gaduh.
Ada malaikat menyulam jaring labah-labah belang di tembok keraton putih...
Kenapa tidak kau goyangkan saja locengnya;
biar terdera...
Atau aku harus lari kehutan,
Belok ke pantai..?

Bosan aku dengan penat.
Nyah saja kau pekat.
Seperti berjelaga jika ku sendiri...


Salam semua,

Siapa masih ingat cerita Ada Apa Dengan Cinta? Tak silap masa tu saya masih belajar di KYPM Bangi, buat persediaan sebelum pergi ke Jepun. Jangan terkejut budak lelaki pun ada yang ponteng kelas pastu tengok AADC kat bilik haha. Ntah apa-apa ntah. AADC 2 saya belum tengok. Tak sampai seru lagi nak mencarinya haha. Saya pun tak ingat sangat dah saya suka ke tak cerita tu. Not so fanatik lah saya rasa. Cuma pelakon-pelakon perempuan dia pada saya memang cantik semua.

Apa kena mengena AADC dengan gaya hidup sihat? Tak ada kena mengena pun. Cuma saya rasa macam dah lama tak berlari. (Tak termasuk berlari pagi-pagi sebab nak kejar scan pukul 8:00 haha). Zaman sekolah dulu saya main hoki. Kehidupan saya memang penuh dengan berlari dan prektis hoki saja. Kalau dekat tournament tu, lepas subuh dah lari round compound sekolah. Lepas tu masuk kelas. Habis ke sekolah lepas lunch semua, sambung berlari dan prektis lagi, sampai ke Maghrib. 

Image result for jogging

Sejak besar ni ada juga saya cuba untuk berlari kembali. Masa di Jepun pun ada satu masa tu memang saya fokus berlari pagi-pagi. Sejak balik sini ada beberapa kali juga yang saya cuba kembali berlari. Kadang-kadang tolak anak sekali dalam troller. Tapi selalu tak bertahan lama. Mungkin sebab tak ada geng. 

Saya suka berlari. Buat saya rasa lebih sihat dan senang bangun pagi. So itu je tujuan saya sebenarnya. Nak senang bangun pagi. Sekarang ni rasa lemau benor. Semoga diberi kekuatan untuk mula berlari lagi. Hehe.

Dapatkan perlindungan dari Prudential BSN Takaful
siti.sharini@gmail.com
012-2961984 / 012-7645998

Wednesday, November 16, 2016

Jangan Suka-suka Claim Insurans Medical Card

Salam semua,

Sebab semalam saya attend training My Medical Plan, hari ni nak cerita pasal medical card sikit. Secara ringkas yang boleh hehe.

Firstly, apa tujuan kita buat medical card? Senang cerita, kita buat medical card supaya bila kita sakit dan masuk hospital, bil rawatan kita tu akan dibayar oleh syarikat takaful. Jadi kita boleh mendapatkan rawatan tanpa perlu mengeluarkan duit simpanan yang banyak atau meminjam dari mana-mana.

Bercakap mengenai sakit pula, tujuan sebenar medical card ni lebih kepada untuk cover bil rawatan yang mahal. Yang kos dia tinggi. Maknanya kos rawatan untuk sakit yang teruk-teruk seperti sakit kritikal jantung, kanser, buah pinggang dan sebagainya. Rawatan kanser sekarang mau puluh ratus ribu bil dia..

Jadi adalah sangat tidak digalakkan kalau kita sakit sikit-sikit seperti demam biasa, kita pilih untuk admit hospital walaupun agak tak serius. Memang boleh claim medical card, tapi nanti limit akan jadi sikit lah sebab dah banyak guna. Ditakutkan nanti bila betul-betul sakit yang kritikal, jumlah coverage kita dah tak cukup sebab banyak habis guna untuk sakit yang sikit-sikit.

Bukan kita tak bagi claim. Tapi pastikan kita claim secara berhemah. Kalau tak nanti kita juga yang rugi. Janganlah sebab ada medical card kita senang-senang nak check in hospital. 

Dapatkan perlindungan dari Prudential BSN Takaful
siti.sharini@gmail.com
012-2961984 / 012-7645998

Thursday, November 10, 2016

Duit KWSP Tak Cukup?

Salam semua,

Berikut adalah berita di laman web Astro Awani hari ni:

Diringkaskan cerita, seorang pesara memerlukan paling kurang MR400,000 untuk perbelanjaan hidup selepas bersara. Cuba cek balik akaun KWSP (Kumpulan Simpanan Wang Pekerja) masing-masing, berapa jumlah simpanan yang ada dalam tu? Sempat ke kumpul sampai RM400,000 sebelum bersara

Kajian mengatakan rata-rata orang kita cuma ada tak sampai separuh pun daripada jumlah RM400,000 tu bila mencapai usia persaraan. Jadi ada yang bekerja untuk menampung kehidupan, ataupun terpaksa hidup melarat. Melainkan ada anak-anak yang boleh menampung perbelanjaan ibu-bapa yagn bersara itu sudah syukur alhamdulillah.

Jadi, kita sebenarnya tak boleh bergantung sepenuhnya pada simpanan KWSP sahaja. Kena ada alternatif lain juga. Contohnya melabur atau menyimpan di tempat yang boleh mendapat pulangan yang sewajarnya. Atau generate pendapatan pasif seperti menyewakan rumah, atau pun menambah pendapatan dengan buat kerja sampingan.

Dan salah satu lagi cara untuk melindungi pendapatan persaraan adalah melalui caruman takaful. Sekurang-kurangnya boleh sedikit sebanyak meringankan beban dan memang tujuannya untuk melindungi poket kita. Nak tau caranya, bolehlah contact saya atau mana-mana ejen takaful yang berdekatan anda. 

Buat adik-adik yang baru bekerja, penting untuk ambil tau hal persaraan ni. Dana persaraan ni persediaannya kena buat seawal yang mungkin. Jangan ingat bila dah dekat bersara baru nak fikir. Dah terlambat nanti tu!

Dapatkan perlindungan dari Prudential BSN Takaful
siti.sharini@gmail.com
012-2961984 / 012-7645998

Tuesday, November 8, 2016

Ular Naik Kapal Terbang First Class!

Snake surprises first class passengers on plane

Heee.. Ular pun nak naik kapal terbang? Sumber dari Astro Awani, berita hari ini. Kejadian berlaku di Mexico dan saya agak domestik flight, katanya dari Torreon to Mexico City.

Bercerita mengenai ular, saya dulu di kampung biasa sangat nampak ular. Sebab saya dan nenek tinggal di lereng bukit. Kawasan tu cuma rumah kami je seketul, jauh dari orang. Depan rumah ada sekolah rendah, tapi keliling memang hutan dan bukit bukau. 

Bila musim kemarau, terkadang jumpa ular dekat dapur, lepak atas simen. Mungkin cari tempat sejuk. Bahagian dapur rumah arwah nenek saya rendah kat atas tanah dan agak gelap. Nasib baik ruang tamu bilik-bilik semua belah atas. Biasalah rumah kampung dulu-dulu kan tinggi.

Bila jumpa ular, nenek saya yang gagah perkasa yang uruskan. Selalunya ketuk dengan kayu penumbuk lesung kayu ataupun batang buluh. Lepas tu campak jauh-jauh ke arah bukit. Ular yang kami jumpa pula bukan calang-calang ular. Jenis ular tedung yang garang tu. Nenek saya kata bangkai ular jangan sesekali dibakar, nanti kaum kerabat dia datang untuk balas dendam. Kebenarannya wallahualam.

Saya pun pernah sekali pergi buang sampah. Melangkah nak meletak kaki ke tanah sambil berjalan, tiba-tiba baru perasan ular lalu kat bawah kaki tempat saya nak berpijak. Terus saya kaku dan menahan nafas sebab takut ular dengar haha. Berpeluh jugalah dengan jantung berdegup laju. Alhamdulillah saya selamat. Mungkin lakonan saya menjaadi, ular tu pun berlalu pergi begitu sahaja. Ingat lagi warnanya hitam berkilat! Huhu.

Ular daun tak payah ceritalah. Boleh kata selalu sangat jumpa sebab banyak pokok mangga sekeliling rumah. Pak cik saya selalu tangkap dan usik saya. Benci betul. Ular daun agak kurang bahaya tu dia berani buat main kot.

Paling takut kalau jumpa ular kapak. Ular kapak ni kecik halus lebih kurang macam ular daun juga. Tapi warna merah. Katanya berbisa sangat ular ni. Gerun juga kalau jumpa tu. Huhu.

Banyak kisah saya berdua dengan arwah nenek. Sayang Chik. Semoga tenang di sana. Al-Fatihah.

Dapatkan perlindungan dari Prudential BSN Takaful
siti.sharini@gmail.com
012-2961984 / 012-7645998

Saturday, November 5, 2016

Nak beli rumah? Ketahui beza MRTT vs MLTT

Salam semua.

Kali ini saya nak cerita ringkas saja berkenaan MRTT/MLTT. Apa benda tu?
MRTT adalah singkatan bagi Mortgage Reducing Term Takaful.
MLTT adalah singkatan bagi Mortgage Level Term Takaful.

Apa fungsi kedua-dua benda ni?
Kedua-dua MRTA dan MLTA ni fungsi dia untuk cover pinjaman rumah sekiranya pemilik rumah meninggal dunia. Bila meninggal dunia, jumlah pinjaman yang perlu dibayar sama ada jadi sedikit atau tiada baki lagi perlu dibayar.

Apa beza MRTT dengan MLTT?

BAYARAN
MRTT secara ringkasnya lebih murah berbanding MLTT. Ianya dibayar sekali sahaja secara lump sump sewaktu mula beli rumah. Selalunya housing loan bank ada menyediakan servis MRTT dan bayaran dia boleh juga dibuat dengan menambahkan ke dalam loan rumah.

MLTT pula bayaran kalau kira secara total agak mahal, tapi dibayar boleh secara bulanan, quarterly, half yearly atau yearly. 

PERLINDUNGAN
MRTT protect sebuah rumah sahaja. Kalau kita jual rumah tu, perlindungan kira burn lah. Nak beli rumah lain, kena start over beli MRTT lain pula.

MLTT pula lain, tukar rumah pun masih boleh guna MLTT yang sama.

NILAI PAMPASAN
Jumlah perlindungan atau pampasan MRTT adalah bersifat semakin susut setiap tahun. Pampasan pula direct dibayar kepada bank sebagai melunaskan baki pinjaman rumah.

MLTT pula jumlahnya sama. Regardless loan masih tinggal berapa tahun pun. Pampasan diberi kepada waris sekiranya owner meninggal dunia. Atau jika owner hilang upaya kekal, atau sakit kritikal (optional), pampasan dibayar kepada owner. Jadi penerima pampasan berhak menguruskan pinjaman mengikut cara yang sepatutnya.

Saya rasa dah cukup panjang ni hehe. Maaf kiranya saya kurang pandai nak explain. Nak tau lebih lanjut boleh tanya dengan ejen-ejen takaful atau penasihat kewangan tang berdekatan. Boleh juga rujuk artikel di atas.

Okay, sekian dulu dari saya. Selamat membeli rumah!

Kad perubatan, Takaful hayat etc.
Prudential BSN Takaful
siti.sharini@gmail.com

Wednesday, November 2, 2016

Harga Minyak Naik?

Salam semua,

Rata-rata dua tiga hari ni ramai sangat yang update pasal kenaikan harga minyak masak dan petrol rententan dari pembentangan bajet 2017 baru-baru ni. Herm susah betul nak komen ye. Kalau mengeluh di kata mengeluh, kalau redha di kata macai. Hehe.

Image result for minyak masak
Gambar hasil Google.

Apa pun, ketepikan seketika soal politik. Ketepikan seketika soal rasuah atau penyelewangan dalam penyelenggaraan kewangan negara. Kerana semua itu amatlah sedikit yang kita (saya sebenarnya) ketahui kebenarannya. Takut tersalah kata nanti fitnah jadinya.

Yang pasti, mereka yang kaya semakin kaya. Tak kiralah dengan apa cara samada halal atau sebaliknya, mungkin atas usaha mereka. Malah yang miskin semakin miskin. Mungkin akibat si kaya yang kurang dalam berkongsi rezekinya. Dosa pahala hanya Dia yang menentukan. Sungguh Dia yang Maha Adil adanya.

Apa pun ingatlah. Dunia cuma sementara. Yang kekal akhirat jua. Kalau kita rasa susah dan teraniaya ketika di dunia, tapi akhirat tidak dilupa, Insha Allah harapnya syurga juga tempat kita kelak.

Yang diluar bidang kuasa kita, hanya doa yang mampu kita titipkan. Fokuslah kepada perkara yang boleh kita ubah. Mungkin perspektif kita dalam melihat kehidupan. Sungguh dunia kita sebenarnya adalah apa yang ada dalam minda kita.

Wallahualam.

Dapatkan perlindungan dari Prudential BSN Takaful
siti.sharini@gmail.com
012-2961984 / 012-7645998

Monday, October 31, 2016

Siapa Yang Memerlukan Insurans/Takaful Hayat?

Image result for life insurance quotes suze

Salam pagi Isnin semua,

Update yang sangat pendek hari ini.

Siapa yang sebenarnya memerlukan insurans/takaful hayat?

Mereka ada orang yang mempunyai tanggungan. Kalau dia mempunyai anak, isteri atau ibu bapa yang bergantung pada diri dan pendapatan dia, maka dia lah orang yang sangat memerlukan insurans hayat.

Masa kita sihat dan hidup mungkin kita tak sedar, tapi bila kita tiada nanti betapa sukarnya keadaan keluarga kita yang tinggal. Walaupun kita tak menanggung orang lain, diri sendiri masih lagi perlu ditanggung. Sebab banyak kes bila kemalangan, mangsa tidak meninggal dunia. Tapi hilang upaya seumur hidup. Masih memerlukan banyak belanja untuk meneruskan kehidupan.

Sekarang adalah masa yang paling sesuai untuk sedar!


Dapatkan perlindungan dari Prudential BSN Takaful
siti.sharini@gmail.com
012-2961984 / 012-7645998

Thursday, October 27, 2016

Tips Rumah Tangga - Sokong Apa Yang Pasangan Minat


Image result for walking dead

Salam semua...

Eh tajuk kata tips rumah tangga, apasal tiba-tiba keluar gambar cerita zombie? Hehe.. Buat sesiapa yang mengikuti cerita bersiri Walking Dead, season baru dah mula dah ye, dah habis 1 episod.

Okay, baru masuk tajuk sekarang. Saya pada mulanya tak minat tengok cerita ni. Macam ganas je. Lepas tu bukannya benar pun zombie zombie semua ni pada saya impossible. Tak real. Saya lebih suka cerita yang berkisarkan kehidupan, yang terjangkau dek akal. Bahkan saya suka tengok cerita dekat Sundane channel, yang pada setengah orang mungkin bosan dan selalu ceritanya tanpa kesudahan yang jelas. 

Tapi disebabkan suami yang suka tengok cerita ni, maka saya pun sikit-sikit follow jugaklah. Tengok sama-sama. Lepas tu excited sama-sama nak tunggu episod minggu depan. Saya tau dia minat, jadi saya sokonglah. Supaya we have some moment in common. Boleh buat sesuatu bersama.

Suami saya pun sama juga. Dulu masa di Jepun, saya yang mula-mula layan cerita House. Lepas tu dia pula teman saya tengok. Kadang tu dia pula terlebih layan sorang-sorang tak tunggu saya. Antara cerita lain that we enjoyed watching together adalah drama bersiri Jepun, My Boss My Hero.

Sebenarnya saya dapat tips ni pun dari kawan sekolah. Dia pun sokong minat suami dia yang suka sangat kumpul jersi bola. Sampai ada satu wardrobe khas untuk jersi saja. Dasyat betul.

So that's it yang saya nak kongsikan. Selagi minat pasangan kita tu bukan sesuatu yang melanggar syarak atau memudaratkan, biarlah dia buat. Jangan asyik nak marah saja. Nanti dia tak happy, kita pun tak happy. Apa pun, toleransi adalah kunci utama kebahagiaan. Sekian, terima kasih kerana membaca=))


Dapatkan perlindungan dari Prudential BSN Takaful
siti.sharini@gmail.com
012-2961984 / 012-7645998

Wednesday, October 26, 2016

Penat Bekerja? Syukurlah Ada Kerja.

Salam semua.

Lately saya rasa penat sangat. Tuntutan kerja yang makin bertambah, bertambah perit bila tiba-tiba semua kerja datang serentak. Apa pun, saya cuba sebaik mungkin. Tapi saya sentiasa ingatkan diri, kita kerja seikhlas mungkin tanpa mengharap penghargaan manusia. Yang penting, tanggungjawab kita selesai.

Ini sangat penting untuk mendapatkan hati yang tenang. Sebab apa? Lumrah dalam kehidupan belerja, 99 perkara kita buat betul cuma 1 saja silap, yang 1 tulah akan digembar-gemburkan. Betul?

Janganlah ambil hati. Sudah lazim manusi begitu sikapnya. Buka semua, tapi rata-rata. Saya selalu memujuk hati, dengan meyakinkan diri bahawa kerja bukanlah segala-galanya. Kita buat silap dalam kerja, tak bermakna hidup kita turut hancur lebur. Oleh itu kalau orang tegur kita silap, terimalah dan usah ego. Lebih baik mengaku kesilapan sendiri, minta maaf dan move on. Some lesson are learnt in the hard way.

Kembali kepada tajuk, walau rasa penat bekerja, kerja banyak, rasa dianiaya atau kecewa di tempat kerja, tarik nafas dalam-dalam.. dan bersyukurlah sebab ada kerja. Ada orang cari kerja tak dapat. Ada yang dapat, tapi kontrak lepas tu kontrak tak sambung.

Jika memang kerja kita tu memberi tekanan yang besar hingga affect kehidupan seharian dan keluarga, maka cubalah cari jalan keluar. Lebih baik dari terus menerus tertekan, atau dari kita culas dalam kerja hingga boleh menyebabkan gaji yang tidak berkat.

Mungkin boleh cuba buat business. Business yang paling rendah modalnya adalah business takaful. Jika nak tau macam mana sistem business takaful bolehlah hubungi saya. Sekian, terima kasih kerana membaca.

Dapatkan perlindungan dari Prudential BSN Takaful
siti.sharini@gmail.com
012-2961984 / 012-7645998

Tuesday, October 25, 2016

Doa Untuk Hospital Sultanah Aminah

Image result for pray for hospital sultanah aminah

Today is a very very very sad day..

Ya Allah, please make it ease for everyone.

Permudahkanlah, permudahkanlah, permudahkanlah.

Saya rasa sangat HSA sangat dekat di hati. Inilah tempat saya mendapatkan rawatan di kala demam sepanjang 5 tahun saya sekolah kat JB dulu. And my friends are working there too now. Tiada kata yang dapat diungkapkan. Setinggi-tinggi takziah. Al-Fatihah. 

Dapatkan perlindungan dari Prudential BSN Takaful
siti.sharini@gmail.com
012-2961984 / 012-7645998