Wednesday, December 2, 2015

ORANG TUA LAYAK AMBIK TAKAFUL LAGI TAK?

Lately saya ada juga dapat pertanyaan daripada pakcik-pakcik warga emas, kalau umur dah banyak, layak lagi ke buat takaful? Ada sorang tu saya jumpa dekat depan Bank Islam MAIP Ipoh masa buka booth. Umur dah 60 lebih, pesara. Pakcik ni minat nak buat simpanan haji untuk pergi haji kali kedua. Walaupun saya rasa harapan tipis untuk pakcik tu, saya set juga appoinment untuk saya explain betul-betul, dan nak make sure apa yang pakcik tu perlukan sebenarnya.

So masa jumpa, saya ceritalah pasal Pelan Haji UmmahLink so and so. Saya mention pelan ni sebenarnya jangka panjang, so kalau usia muda lebih untung. Plus pakcik pun dah ada penyakit kencing manis dan darah tinggi. Nak cuba apply memang boleh tapi harapan tipis sangatlah nak lulus. Then pakcik tu mention dia sebenarnya ada personal loan lagi berbaki dalam 20,000. Dia pun kata takut dia hidup tak lama lagi.. Tu yang kalau boleh nak buat simpanan dengan takaful.

Sedih pula rasanya tak dapat nak tolong T_T Tapi takpelah nak buat macam mana kan. Harap anda yang masih muda, sihat dan berkemampuan boleh ambil iktibar okay. Thanks for reading!

Eh lupa pulak nak menjawab soalan. Warga emas ke warga silver ke, selagi belum mencapai umur 70 tahun masih lagi boleh apply takaful ye. Cuma nanti bergantung pada tahap kesihatanlah sama ada permohonan boleh lulus ke tak. Dan harga dia up sikit berbanding kalau ambil masa usia muda. Tapi kalau anak-anak nak share bayar untuk parents, itu lebih baik. Ni lah masanya nak balas sikit-sikit jasa mak ayah kan..


CHEMPELOKS BISTRO

Cerita minggu lepas. Saya temankan mak dan abah (mertua) melawat keluarga saudara yang meninggal dunia hari Rabu lepas. Kami sampi tengah hari, jenazah dah pun selamat dikebumikan. Tengok-tengok ada pula dijamu nasi makan tengah hari. Saya dahlah memang dah lama tak melawat kematian, jakun sekejap. Ingatkan trend sekarang kematian pun ada kenduri. Rupanya makanan tu disediakan oleh komuniti surau/kampung. Jadi taklah terbeban pula keluarga arwah kan. Walaupun memang belum makan dari pagi tapi rasa segan pulak nak makan. Kerja satu apa tak tolong takkan tiba-tiba nak makan.

Nasi ambeng Chempelok Bistro Ipoh
Nasi ambeng Chempelok Bistro Ipoh

Jadinya on the way balik kami singgah makan kat Medan Gopeng, Chempeloks Bistro nama kedai diberi. Chempelok ni bahasa jawa kalau tak silap maksudnya debab. Betul ke? Hihi.. Saya makan nasi ambeng, mengimbau kembali kenangan masa sekolah asrama kat JB dulu. Setiap hari Ahad pagi mesti ada mak cik amah jual nasi ambeng bungkus. Sedap sangat best in the world. Memang ternanti-nanti hari Ahad. Tapi kalau bangun lambat siaplah memang tak dapat beli sebab mak cik tu buat sikit je. Nasi ambeng ni ada ayam bakar, sambal tempe, sambal kelapa, kuah macam rendang sikit2 ke penyet tu kot, su un goreng, dengan kacang panjang dan sambal belacan. Sedapnya nyumssss..

Nasi ambeng Chempelok Bistro Ipoh
Nasi ambeng Chempelok Bistro Ipoh

Nasi ambeng kat sini tak bolehlah nak lawan nasi ambeng sejati kat JB nun kan. Su un dia ganti dengan mee goreng. Tapi rasa okay. Portion pun banyak sampai saya pun susah nak habiskan. Harga RM10++. Overall Nora bagi 4 bintang eh. Banyak lagi menu dia yang lain. Western food dia tengok banyak good feedback. Anyway TQ abah belanja makan hihi. You all boleh lah cari Chempeloks Bistro ni dekat FB page dan Instagram okay. Kalau datang Ipoh agak2 tak jumpa kedai, roger saya ewah. 

Okay thanks for reading. See u next time:))

Saya menyediakan khidmat nasihat berkenaan takaful.