Saturday, November 28, 2015

KEGILAAN DI UO ANGSANA MALL DI HARI JUMAAT

Salam semua:))

Ada orang bagitau dalam whatsapp group harga diapers brand Drypers murah kat UO semalam, RM30.90 untuk 68+8 keping. Saya pon okaylah dah alang-alang balik dari Masjid Negeri semalam, pergi ambik tiket bas untuk adik kat Medan Gopeng, on the way tu singgah lah kat Angsana Mall. Tu diaaaa nak parking dah satu hal, masuk je dalam UO tengok orang bersusun-susun beratur nak bayar. Dengan troli yang terlebih muatan. Orang yang membeli lagi pun penuh sesak. Batang hidung Drypers pun tak nampak.. Penyudahnya saya keluar je balik. Sekali tengok beratur nak bayar parking ticket pun tu dia, sampai ke tempat parking orang beratur. 

Real madness. Kalau saya tau sebegitu, confirm tak pergi. Biarlah tak dapat harga murah pun setakat demi sepeket diapers tu . Apa nak buat, the world has becomes like this. Nak kata orang semua tertekan dengan ekonomi semasa tu satu hal lah. Semua rebutkan barang yang murah, siapa tak nak kan? At times, saya rasa sebenarnya ada antara kita yang taklah sesusah mana. Walaupun terpaksa berebut demi harga murah tapi masih mampu berbelanja besar sesekali demi keperluan keluarga. Because there are others yang tak kisahlah diskaun sebanyak mana pun, jualan runtuh seruntuh mana pun, masih lagi tak mampu nak beli. 

Apa pun, bersyukurlah. Percaya rezeki yang kita dapat tu lah yang kita deserve, yang terbaik untuk kita. Semoga dengan rezekiNya, dengan rahmatNya dapat mendekatkan diri kita pada Yang Maha Esa. Kalau rasa kurang, usahalah dengan lebih gigih dengan niat hanya kerana Allah. Peringatan untuk diri saya sebenarnya ni.

Lagi satu nasihat saya, walau kita berduit dan rasa seronok dapat save banyak dengan jualan murah ke diskaun ke, belilah sekadar perlu. Jangan tamak sangat. Kesian kat orang lain yang betul-betul perlu. Kalau dapat beli banyak tu, bolehlah kiranya diagih-agihkan sikit pada parents ke saudara mara ke yang memerlukan. Moga ada rahmatnya di situ. Wallahualam..

UO Angsana Mall
UO Angsana Mall

Perlukan nasihat tentang takaful atau nak jadi ejen takaful, boleh contact saya.

Friday, November 27, 2015

HAPPY BIRTHDAY SULTAN PERAK DARI MASJID NEGERI IPOH

Salam Jumaat semua.

Seperti biasa saya berada di Masjid Negeri Perak hari ni untuk bagi flyers dan share awareness tentang takaful dengan jemaah kat sini. Walaupun agak lengang sebab cuti hari Keputeraan Sultan Perak, usaha tetap diteruskan juga:))

Semoga hari ini kita lebih baik dari hari-hari semalam. Semoga apa jua yang kita lakukan, kita tetap dalam iman dengan hati yang tenang dan sabar. Semoga setiap detik yang kita lalui mendekatkan kita padaNya. Amin..

Masjid negeri Ipoh
Masjid Negeri Ipoh

Thursday, November 26, 2015

Throwback Nagano

Salam semua:))

Terjumpa gambar lama back in 2010. Main snow dekat Nagano. Masa ni Abang Haikal about 1 year old, baru dapat berjalan. Saya pulak tengah pregnant Abang Haris so tak dapatlah main snowboard huhu. Main korek-korek salji dengan Abang Haikal je hihi..

One fine day in sha Allah nanti kita pegi Japan main snow ye. Mama, Abah, Abang Haikal, Abang Haris n Hadi all of us will go together. Doakan ye!

Main salji di Nagano
Ssejukkkkkk

Main salji di Nagano
Abang Haikal n abah

Main salji di Nagano
Abang Haikal umur setahun

Monday, November 23, 2015

ROMANTIKNYA!

Salam semua:))

Semalam tertengok cerita Aaron Aziz dengan siapa ye pelakon perempuan tu. Tajuk ceritanya Tuan Anas Mikhail macam tu lah.. Lama sungguh saya tak mengikut drama Melayu. Rasanya last saya tengok cerita Aaron dengan Siti Saleha tu back in 2012. Masa tu saya baru balik dari Jepun, masih full time housewife lagi. Adalah rasa sweet-sweet sikit. But now, rasanya akibat peningkatan usia kot, saya dah tak nampak sangat kat mana ke-sweet-an drama dia ni haha. Otak ni macam tak boleh terima hehe.

Anyway pagi tadi saya terbaca dalam tafseer kisah masa zaman sahabat dulu. Seorang wanita beranak satu telah berpisah dengan suami dia setelah beriman, sedangkan suaminya sangat bencikan Islam. Lepas tu adalah seorang jejaka tampan kaya gagah perkasa idaman wanita sejagat ni datang melamar wanita tadi. Sayangnya jejaka tersebut juga belum beriman, Abu Tahal kalau tak silap namanya. Maka wanita beriman ini menolak lamarannya seraya mempersoalkan pegangan si jejaka. Jejaka tadi tak puas hati, buat kali kedua melamar lagi dengan mahar yang lebih tinggi jumlahnya. Ditolak lagi lamarannya dengan soalan tidakkah si jejaka ni merasa terhina lantaran apa yang disembahnya itu hanya patung kayu yang diukir makah oleh seorang lelaki dari keturunan Habsyi? Kalau tak silap selepas tu si jejaka datang lagi melamar dengan mahar berlipat ganda. Setelah di challenge dengan soalan yang sama, barulah terbit rasa kepercayaan pada Islam. Maka lepas tu barulah mereka berkahwin.

Romantik kan? Ini barulah cinta kerana Ilahi, mungkin. Saya terfikir, pastinya wanita tersebut sangat rupawan dengan keperibadian yang tinggi. Kalau tak masakan seorang lelaki terbilang sanggup melamar berulang kali sedemikian kan..

Indahnya jadi wanita beriman. Amin....

*Saya cuma tulis balik apa yang saya ingat dan mengikut kefahaman saya. Mungkin ada khilaf di dalamnya saya pohon maaf. *