Saturday, October 24, 2015

AKTIVITI SAR GROUP IPOH

Salam Sabtu semua=))

Hari ni nak cerita sikit aktiviti ejen takaful kat Ipoh ni. Setiap hari Sabtu memang ada training untuk ejen-ejen takaful SAR Group di office kami bertempat di SAR Office Ipoh, Station 18. Tempat dia setentang dengan Aeon, pintu C1. Office kami ni dalam shoplot, tingkat 3. Kat bawah tu ada kedai Vapempire. Sebaris dengan tu juga ada butik Calaqisya n Calashoes. 

training SAR group Ipoh
Manager from KL datang bagi training. Senior saya masa belajar kat Okayama dulu ni.
Trainer setiap minggu di import khas dari KL. Diorang datang sini dan beri tunjuk ajar lah pada ejen-ejen yang kat Ipoh ni tak kira ejen baru atau lama. Ejen baru of course lah kena belajar sebab banyak lagi tak tau pasal produk semua kan. Ejen lama pun still kena belajar juga. Benda ni continuos, belajar memang tak kan habis. Sebab akan ada perubahan sana-sini mengikut peredaran semasa. So ejen-ejen pun sentiasa kena perbaharui ilmu yang ada lah. Supaya nanti kami tak miss-selling, tak tersalah cakap pada client benda yang kurang betul atau outdated. Bestlah dapat training ni sebenarnya. Untung ejen-ejen baru atau sesiapa yang baru nak jadi ejen. Sebab dah ada cikgu dah. Tinggal datang belajar je.

training SAR group Ipoh
Abang Veder pun nak bagi training juga hihi
Training setiap hari Sabtu bermula pukul 10 pagi. Habis tu depends, kalau banyak soalan lambat lah sikit habis. Tapi selalunya dalam pukul 1 dah habis dah macam hari ni. Setakat ni ejen full time kat Ipoh tak ramai lagi, so in sha Allah ni lah kami nak meramaikan ejen kat sini. Tak susah mana pun nak jadi ejen. Cuma nak dengan tak nak je he he he.

Hari ni kitorang belajar buat Need Based Selling. Trainer dia Encik Mahfuz. Maksudnya menjual produk berdasarkan apa yang client tu perlu. Bukan boleh main jual je. Orang tak perlu pun nak jual gak, salah lah tu kan. Menarik lah. Dapat ilmu baru macam mana nak present bagi orang lebih senang faham apa yang diorang perlukan. Setengah orang memang tak tau pun dia nak apa sebenarnya. Itulah kerja kami, bagi kesedaran kat orang. Tak yahlah cerita lebih ni nanti you all pening. Haha. Kalau nak tau meh datang office kita cerita lah senang. Bawak air teh sendiri hahaha (kidding).

Masa training minggu lepas, Abang Veder (suami saya ler tu) mendapat surprise dari boss kami. Tiba-tiba dapat iPad Air 2 from Prudential. Eceyh bukanlah tiba-tiba sangat. Memang ada contest sebelum ni. Kalau achieve target sekian sekian, mendapatlah iPad tu. Saya je yang tak dapat. Tapi iPad baru tu sekarang dah selamat jadi hak milik saya haha. Tima kasih Abang Veder. Alhamdulillah. Tapi ni bukan untuk suka-suka je tau. Kenalah tolong lebih ramai orang dapatkan takaful lagi. Ada maknanya dia bagi iPad tu, sebab from now on we are going paperless. Takde pakai borang-borang ni lagi dah. Semua sap sap soi pakai touch screen je.

sar group ipoh
Sesi penyerahan iPad Air. Ada dapat medal juga untuk contest sebelum ni. Selain tu dapat juga voucher Aeon dan 2 tiket wayang untuk contest yang bila entah dah lupa haha.

Mungkin ada orang kata alah iPad je apa barang. Bila-bila masa boleh beli sendiri. Swipe je credit card. Memang boleh beli. Tapi ni freeeeee. Sape tak nak kan. Lagipun siap ada engraved Prudential BSN Takaful lagi kat belakang tu. Kalau kerja company lain ada tak boss nak bagi iPad Air agak-agak? Company korang mungkin ada kot.

Ini lah antara saat manisnya jadi ejen takaful ni. Jangan ingat saya cerita manis-manis je pahit tak nak cerita. Haha... Pahit pun ada tapi usah di kenang barang yang lepas. In sha Allah lepas ni kita cuba buat lebih baik ok.

Terima kasih kerana membaca!

edited: Oops maaf saya lupa nak explain. SAR ni adalah nama agency kami. SAR stand for Salmah Razah, nama agency manager kami. HQ kami kat Phileo Damansara. Ofis cawangan setakat ni di Kajang, JB, Kuala Terengganu, Kuantan dan yang latest, kami ni lah kat Ipoh. Setakat ni ofis Ipoh saya dan suami yang pegang, pegang apa? Pegang kunci hihi. Nak datang rogerlah kami. Weekdays pagi selalunya kami akan berada di ofis.

Friday, October 23, 2015

CACA MERBA

Salam Jumaat semua.

Apa khabar semua? Semoga sihat seadanya semua. Saya nak warning awal-awal, entry ini caca merba hihi. Sebab saya rasa life pun agak caca merba juga sekarang. Saya masih struggle lagi ni in a lot of ways. But Alhamdulillah, banyak lagi ruang untuk disyukuri. Banyak sangat. Kena sentiasa ingat tu. Supaya sesusah mana pon kita rasa, tapi kita tak akan terputus asa.

Banyak yang saya nak share sebenarnya. Dalam kepala saya dah merangka entry-entry baru tapi tak pula tercapai. Nak salahkan masa atau saya yang kurang pandai mengurus masa hehe. Saya dah siap watermark gambar-gambar yang saya nak post kat sini untuk satu entry ni, apakan daya semua pun lesap bersama handphone yang dibawa pergi.

Beberapa hari ni saya teringat pula life masa tinggal di Jepun dulu. Makanan dia, cuaca dia, tempat-tempat yang saya selalu pergi, pahit manis hidup kat sana. Macam feeling feeling melancholic lak kan he he. Hampir 8 tahun kat sana..

Dan sekarang saya di sini, dengan pilihan yang saya buat dalam hidup saya, rentetan dari seribu satu lagi jalan yang telah saya lalui sebelum tiba di sini. Ada yang nak tau ke pengalaman hidup saya haha. Mungkin satu hari nanti kalau dah jadi public figure yang berjaya, barulah pengalaman semua tu boleh dijadikan sejarah kejayaan saya kot hehe.

Apa pun, permainan dunia. Yang penting akhirat semoga tidak saya lupa.

Kan saya dah kata, entry caca merba haha. Akhir-akhir ni rasa macam blog ni loosing the personal touch. Mungkin lepas ni saya nak tulis lebih personally? Just to keep me sane hehe.

Okaylah thanks for reading!

Wednesday, October 14, 2015

TIPS APABILA KEHILANGAN WALLET DAN PHONE

Salam Maalhijrah semua:)

Macam mana cuti? Semoga dapat dimanfaatkan bersama keluarga tersayang. Saya pun pandai-pandai sendiri ambik cuti, duduk rumah main dengan anak-anak. They do grow up pretty fast don't they? Big bro Abang Haikal kadan-kadang boleh jadi sangat caring dan sesaat kemudian boleh jadi nightmare kat adil-adik  haha. Melihat mereka bermain sama-sama walaupun seketika adalah moment yang sangat membahagiakan.

Wallet di curi

Anyway, merujuk kepada tajuk di atas, yes saya telah kehilangan wallet dan smart phone. I took me years to finally decide to buy that phone, and now it's gone. Tak apalah. Semoga Allah ganti dengan yang lebih baik. Saya hilangkan the items dalam surau RnR Jejantas Sungai Buloh hari Ahad lepas masa singgah solat Maghrib on the way balik Ipoh dari KL. Saya tak nak elobrate dah how it happened, tapi saya percaya ada orang telah mengambil keduanya dengan sengaja huhu..

Saya nak share some tips lah kat sini, bagaimana nak buat kalau berhadapan dengan situasi macam ni. Takdelah tips sangat, tapi ini yang saya buatlah. (Duit dalam wallet tak banyak pun, tapi those ic, lesen memandu, credit card, atm card semua tu.

1. Perkara pertama saya buat adalah pinjam phone suami, call bank yang provide Visa card saya untuk report kecurian dan block card tu. Saya rasa ini sangat penting sebab dalam masa beberapa minit je orang tu boleh swipe barang puluhan ribu. Siapa tau kan. Ini akan menyelamatkan saya dari kena deal dengan perkara yang lebih serabut lepas ni. Saya turut arahkan bank untuk block kad atm juga.

2. Call Maxis untuk suspend akaun. Manalah tau tiba-tuba dia buat call ke Swiss ke mana ke tak ke naya saya nanti  nak membayar bill.. Saya minta juga diorang block terus phone tu, supaya segala data dan maklumat saya dan clients tak dapat dilihat atau disebarkan. Untuk servis ni, anda kena ada nombor IMEI phone tu. Bila dah kena blok, phone akan terus jadi black screen dan tak dapat guna langsung. Unless dia format semula and everything.

3. Cari pejabat polis berdekatan untuk buat laporan. Tapi tak dapat jumpa kat RnR tu so saya report kat Ipoh. Pastikan anda masukkan semua list barang-barang yang hilang, senang untuk urusan daparkan gantian macam IC etc.

4. Selesai buat report polis, buat beberapa keping salinan. Pergi JPN untuk buat IC baru. Kes saya, tiada bayaran dikenakan. Mykid anak-anak tiga-tiga lesap sekali. Buat masa ni JPN kata mykid tak boleh ganti.

5. Dah dapat IC, terus buat lesen pula. Kalau nak guna report polis, boleh buat secara percuma (kalau saya x silap dengar). Tapi lebih mudah kalau terus renew lesen tu untuk setahun, bayar RM30 sama je macam renew biasa. Lesen saya yang patutnya mati 11/7/2016 now dah jadi 11/7/2017.

6. Lepas tu saya pergi Maxis untuk dapatkan simkad baru dan unsuspend balik line telefon. Saya pergi seorang diri buat semua ni, so risau juga lama-lama tak ada phone kan. Susah pulak kalau clients cari nanti. Masa tu saya cuma guna phone kecik pesen lama yang boleh call dan sms saja. Sekarang ni nasiblah mak saya bahi pinjam tab lama dia , so boleh jugaklah nak berwhatsapp.

7. From there saya pergi bank untuk ganti ATM kad. Seriously, tanpa semua kad-kad ni saya rasa macam homeless sangat. Buat ATM kad baru kena caj RM12. So far saya hanya ganti untuk satu bank je. Lain-lain yang jarang guna, belum ganti lagi.

8. Cari alternative untuk wallet so now saya pakai sling bag kecik je as wallet. Saya ni jenis memang pakai satu satu barang tu sampai rosak atau hilang. Wallet yang hilang tu dah berbelas tahun saya pakai, beli kat Jepun dulu. Genuine leather jenama ELLE warna merah. Manalah tau kot you all terjumpa kan hehe.

Ini saja setakat ni kot. You all pun take care ye. Bahaya sekarang ni. Okaylah that's all. Thanks for reading!

Tuesday, October 6, 2015

BERJIMAT DENGAN KAD VIP WATSON

Salam semua=))

Siapa adik-adik, kakak-kakak, abang-abang kat sini yang suka shopping kat Watson? Saya kadang-kadang suka juga masuk kalau nak tengok-tengok skin care ke make up ke. Kadang tu kalau setakat nak beli toiletries saya prefer masuk beli kat Watson daripada masuk Tesco yang besar gabak tu, jimat sikit masa hehe.

Siapa yang ada kad VIP Watson? Saya dulu pernah buat sekali lepas tu hilang. Then baru-baru ni saya buat lagi sekali sebab kadang tu rasa banyak juga berhabis dekat Watson ni. Harga keahlian dia RM12 untuk seumur hidup. Malangnya saya tak dapat transfer point dari kad yang lama sebab dulu saya tak registerkan kad tu kat website Watson. Members fee RM12 tu pon kena bayar lagi sekali. Nasib baik dapat lotion brand Vaseline dengan Loreal punya face cleaning brush sebagai free gift. Terubat lah sikit hati ini. So kali ni, balik je rumah saya terus daftar online. Semangat sangat hehe.

Apa kelebihan dia kalau buat VIP kad ni? Seperti biasa, kumpul point lah. Selain daripada tu ada juga diskaun khas untuk ahli saja untuk barangan tertentu pada satu-satu masa. Kalau beli barang jenama Watson, dapat 2 kali ganda point. 


Yang lebih menarik, setiap 25 haribulan semua barangan berjenama Watson ada diskaun 15% untuk ahli. So kalau haritu kita beli pulak barang yang ada diskaun bulanan (PWP) untuk ahli, boleh dapat diskaun dekat 50% jugaklah untuk barang tu! Kalau tengok yang saya beli haritu, shower gel Watson tu tinggal RM6 lebih je harga dia. Bau dia wangi sangat. Dia boleh beli max 3 barang je kot sekali beli untuk diskaun PWP. 

Kad VIP Watson juga beserta fungsi Touch n Go. Boleh top up TnG macam biasa je dekat tol, station minyak atau kat Watson sendiri. Kalau kita bayar dengan kad TnG Watson masa membeli barang di Watson, boleh dapat 5 kali ganda point tau. Dengan flashing out kita punya kad VIP Watson juga membolehkan kita dapat diskaun di sesetengah restoren dan cafe which yang mostly western style lah. For more info tengoklah kat website http://www.watsons.com.my/.


Itu sajalah perkongsian dari saya. What say you? Mungkin beli kat Mydin lebih murah kot kan hehe. Saya jarang pergi Mydin sebab jauh dari rumah tapi teringin juga nak explore harga barang kat sana nanti. Lebih best kalau kad tertinggal atau terlupa bawa pun boleh bagi no phone je, so still dapat kumpul point. Tapi make sure you all dah register kad tu dekat website dia ye.

But I think, kalau kena pada masa dan waktunya, some of the things bolehlah dapat dengan harga lebih rendah kat Watson ni. Tapi kena tunggu masa promotion lah. Kena lah sabar sikit dan buat proper planning untuk pembelian produk penjagaan diri dan kesihatan kita. Saya telah bertekad hanya akan pergi pada 25 haribulan ke Watson dan tengok apa yang murah masa tu hahaha.




Saturday, October 3, 2015

PEJUANG KANSER

Assalamualaikum semua=))

Apa khabar semua? Harap sihat hendaknya. Macam mana dengan sambutan raya haji hari tu? Semoga semuanya baik-baik dan indah di samping keluarga tersayang. Ada orang tak ambil kisah sangat raya haji ni yelah sebab cuti pun bukannya dapat lama kan. Saya kalau masa kat Jepun dulu kalau tak ada kelas atau exam, tidur je kot kat bilik! Hehehe. Teruk betul. Kalau nak sambut raya pun tunggu weekend baru berkumpul ramai-ramai buat masak-masak sikit.

Lama rasanya saya tak bersiaran kan. Maaflah, kadang-kadang masa ada tapi, tulah tak buat priority betul-betul. Saya masih struggle lagi menguruskan masa bila dah kerja sendiri ni. Kena pandai-pandai prioritize kalau tak memang terbabas. Semoga lebih istiqomah lepas ni dalam membahagi masa.

Saya nak tanya kat sini ada tak sesiapa yang kenal secara rapat dengan pesakit kanser? Atau diri sendiri memang pesakit kanser? Saya kenal yang paling rapat arwah pak cik saya, pesakit kanser otak. Baik sangat orangnya. Arwah meninggal masa saya umur 6 tahun. Anak dia umur setahun macam tu lebih kurang. Oleh kerana baiknya arwah sampai sekarang saya masih ingat senyuman dia dan setiap kali teringat saya tetap mendoakan kesejahteraan arwah di alam sana.

Dan baru-baru ni saya berjumpa dengan kawan lama dari sekolah rendah di Giant Putra Height. Sajelah ajak jumpa alang-alang saya ada appoinment kat belah sana. Suraya namanya dulu terkenal sebagai seorang hufaz di sekolah. Selalu menang pertandingan hafazan tu, suara pun sedap.

Mula-mula tu excited sangat nak bercerita sebab dah lama tak jumpa kan. Dulu semua hingusan lagi sekarang dah beranak-pinak. At one point bila dia tau saya kerja sebagai ejen takaful, terus dia gelak-gelak dan kata 'Saya dah tak layak buat insurans'. Saya pun sambil gelak jugak lah tanya kenapa, pernah ada sakit ke..

Katanya, ya saya pesakit kanser rahim. Terus saya blank seketika. I wasn't expecting that, saya tak tau nak bagi reaction macam mana. Dia nampak sihat dan kuat sangat. Apart from muka dia ada swelling sikit, mula-mula saya ingat dia pregnant! Ish nasib baik mulut saya ni tak bertanya berapa bulan??

Rupanya dah bertahun dia disahkan sakit kanser rahim. Selepas melahirkan anak pertama dapat detect. Lepas tu ada buat operation. Then doktor cadangkan dia buat kemoterapi tapi dia tak nak. Sekarang sekadar berubat secara homeopathy. Katanya biarlah mati dalam keadaan sihat daripada mati kering. Herm. Saya tak tau nak cakap macam mana. Saya pun bukannya doktor ke apa susah saya nak hakimi keputusan dia.

Yang agak tak bestnya, sebelum ni dia ada masuk insurans. Tapi stop. Setahun lepas tu yang detect kanser. So apa pun tak dapat claim. Sayang kan. Tapi nak buat macam mana dah ketentuan dia macam tu agaknya.

Pada saya bila dah terkena penyakit kritikal macam ni, bukan setakat pesakit tu berperang dengan sakit secara fizikal, berperang dengan kewangan, malah peperangan paling hebat dengan emosi dia sendiri. Macam kawan saya ni katanya biarlah dia malas nak fikir. Kalau fikir memang rasa takut, sedih dan sebagainya. Yelah memikirkan anak-anak yang kecil lagi. Tapi dia senyum je walau dalam mata ada sedikit air bergenang. Kagum betul saya dengan dia.

Kepada pesakit kanser di luar sana, terus terang saya memang tak faham perasaan anda. Tapi saya mendoakan yang terbaik untuk anda semua. Semoga terus tabah. Kepada anda yang mempunyai rakan-rakan atau saudara yang menghidap sakit kanser, supportlah perjuangan mereka. Bantulah setakat mampu. Dan buat yang masih sihat, jomlah amalkan gaya hidup lebih sihat. Badan kita juga amanah dari Allah untuk kita jaga. Kalau ada kelapangan dari segi kewangan, menyimpanlah dengan takaful. Kita tak tau bila penyakit nak datang kan..

p/s: Ingat tak pasal MAKNA yang saya kongsi haritu. Satu badan NGO yang mengumpul dana untuk membantu pesakit kanser? Boleh like FB Page MAKNA untuk info lebih lanjut.