Friday, September 18, 2015

TIPS MURAH REZEKI: MUDAHNYA BERSEDEKAH TANPA KELUAR SESEN PUN!

Salam Jumaat semua..

Apa khabar semua? Semoga di bawah lindunganNya sentiasa. Sempena Jumaat nan mulia, selawat dan salam ke atas junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW. Semoga usia yang kita jalani terus menerus mendapat rahmat dan keberkatan dariNya in shaa Allah.. Amin.

Dalam hidup ni, tak kira apa saja pun pekerjaan kita, matlamat kita, tujuan kita, pada saya yang paling utama adalah mencari kebahagiaan di dunia dan akhirat. Nak rasa bahagia ni sebenarnya kena ada hati yang tenang. Siapa lagi yang mampu memberi kebahagiaan dan ketenangan dalam hati kita selain Allah yang Maha Kuasa? Orang putih kata HAPPINESS IS A STATE OF MIND. Maka siapa pula yang mengawal 'state of mind' kita? Tentunya kita dan penakluk kita Allah yang Maha Besar. Marilah kita sama-sama berusaha dan berdoa padaNya semoga kebahagiaan dan ketenangan jiwa jadi milik kita semua Amin..

Burung merpati
Rezeki ni bukan setakat duit. Ketenangan jiwa juga bagi saya merupakan rezeki yang tak terhingga. Sebabnya kalau jiwa kita tenang, kita rasa nyaman je. Tak kira apa masalah yang datang pun, kita tak cepat tension. Orang buat macam mana kat kita pun, kita tak cepat sentap. In shaa Allah mudah bagi kita melalui hari-hari yang mendatang. 

Burung merpati tengah nasi kat depan rumah=))
Okay yang atas ni semua mukadimah je hihi. Hari ni saya nak kongsikan satu tips untuk murah rezeki dengan bersedekah. Malah tak perlu keluar modal sesen pun! Iaitu memberi sedekah pada haiwan. Apa yang saya buat, lebihan makan setiap hari saya bekukan, kumpul, dan pilih satu hari untuk beri pada haiwan macam burung atau kucing. Lebihan makanan ni termasuk yang anak-anak makan tak habis, yang tumpah dan sebagainya. 

Antara kelebihannya lain:
  1. Makanan tak membazir
  2. Mengurangkan sampah
  3. Tong sampah tak busuk
  4. Dapat bersedekah dengan beri haiwan makan, malah tanpa keluarkan sebarang belanja
  5. Dengan ajak anak-anak sekali bagi makan pada haiwan, dapat memupuk sifat kasih sayang mereka pada haiwan. Mereka pun dapat belajar benda baru. Kita pun dapat meluangkan masa yang berkualiti dengan anak-anak.


Banyak manfaat nye kan. Senang je pulak tu nak buat. Cuma simpan makanan tak habis dalam freezer je. Bukan setakat nasi atau makanan basah je. Keropok-keropok atau biskut yang masuk angin, roti expired pun boleh disimpan kemudian diberi makan pada ikan. Selalunya kami pergi Eco Park kat Taman Botani, bagi ikan kat sana makan. Best!

Eco Park Taman Botani Ipoh. Ogos 2015.
Semoga bermanfaat in shaa Allah. Mungkin anda ada tips bersedekah yang lain, boleh kongsikan dengan saya? The more we gift, the more we get =)) Wallahualam..

Friday, September 4, 2015

JIMAT BERBELANJA DENGAN APPS SMART SHOPPER MALAYSIA

Salam Jumaat semua. Apa khabarrr? Semoga kita dalam lindungan rahmatNya selalu ye. Maaf rasa macam lama tak menjengah sini. Blog kawan-kawan pun tak sempat nak singgah.



Hari ni just quick update, saya nak perkenalkan Apps Smart Shopper. Boleh jimat berbelanja dengan buat perbandingan barang yang kita nak beli. Antara kedai boleh di comoare, Tesco, Giant, Aeon Big, Speedmart dan lain-lain. Cubalah install ye. Nak guna pun senang, cuma search nama barang, nanti dia list down semua harga di semua kedai yang terlibat. Harga pon up to date. Kalau anda nak menyumbang untuk upload harga barang yang anda jumpa kat kedai tu pun boleh.

Semoga dapat membantu kita berbelanja dengan lebih terancang di zaman-zaman kegawatan ni hihi.
Sekian.  Till we meet again. Thanks for reading!

Cuba klik link di bawah untuk pautan pantas ewah!

Edit 7/9/2015: 
Ini bukan untuk online shopping tau. Apps ni untuk buat perbandingan harga je. 


Smart Shopper Malaysia

Contoh kalau kita search 'dugro', dia keluarlah list macam ni.
Siti Sharini
Wakil Prudential dan Prudential BSN Takaful
012-2961984
siti.sharini@gmail.com