Monday, August 31, 2015

6 TIPS PENTING SEBELUM MEMBELI INSURANS/TAKAFUL NYAWA

Sepanjang karier saya sebagai penasihat takaful, sebenarnya ramai juga saya jumpa orang yang sudah sedar yang insurans/takaful memang sesuatu yang penting. Ada juga yang katanya masih mencari-cari, produk atau syarikat yang terbaik bagi memenuhi keperluan mereka. Tak kurang juga yang kurang jelas berapa jumlah perlindungan yang patut mereka ada.
Jadi entry kali ni saya nak kongsikan tips-tips penting sebelum memilih insurans/takaful nyawa especially untuk mereka yang pertama kali nak membeli produk ni. Semoga dapat menjadi panduan sebelum membeli, dan mengelakkan kekecewaan akibat tersalah faham atau tersalah pilih produk.

  • FAHAM KENAPA ANDA PERLUKAN PERLINDUNGAN INSURANS/TAKAFUL

Walaupun semua orang macam memang akan perlukan insurans/takaful at some point dalam hidup, jangan pula anda main beli je sebab semua orang kata bagus kalau ada insurans/takaful.

Insurans/takaful nyawa ni dibuat untuk memenuhi keperluan kewangan keluarga bila berlaku kematian pasangan hidup atau parents. Perlindungan insurans/takaful boleh tolong bayarkan hutang rumah, hutang kereta, yuran kolej, bantu dalam persaraan dan sebagainya. Yang paling penting insurans/takaful memang satu elemen yang penting dalam perancangan harta. Pendek kata, lebih ramai tanggungan yang bergantung pada pendapatan kita, lagi patut kita consider untuk beli sekurang-kurangnya satu pelan insurans/takaful.

Walaupun anda masih belum berkeluarga, anda masih perlu consider untuk mendapatkan perlindungan walau dalam jumlah yang kecil, untuk masa depan. Sebabnya lebih muda usia anda, lebih murah.

  • PASTIKAN BERAPA JUMLAH PERLINDUNGAN YANG ANDA PERLUKAN

Berapa jumlah duit yang family anda akan terima selepas kematian anda, itu yang kita panggil manfaat kematian. Nak tau berapa banyak coverage yang anda perlukan? Boleh cuba cek guna online calculator kat sini contohnya. Nak senang selalu yang kami advice, berapa jumlah gaji anda sekarang DARAB 12. Jadi katakan selepas anda meninggal, dapatlah family anda meneruskan kehidupan macam biasa selama setahun. Setahun tu paling kurang. Kena tengoklah juga berapa hutang anda. Lagi banyak hutang, lagi banyak manfaat kematian yang anda perlukan.

  •     CARI JENIS POLISI YANG BETUL

Bila dah tau berapa jumlah yang anda perlukan, bolehlah cari jenis polisi yang sesuai dengan keperluan anda. Boleh pilih nak amik polisi ‘term life’ untuk harga lebih murah, atau permanent life untuk dapatkan perlindungan yang lebih komprehensif.
  •       LIHAT KUALITI SYARIKAT INSURANS/TAKAFUL


Kekuatan sesebuah polisi insurans/nyawa juga bergantung pada kekuatan syarikat yang provide polisi tu. Pastikan anda memilih company yang reliable, yang masih boleh wujud in case nanti apa-apa terjadi pada anda suatu hari kelak.

  •       DAPATKAN NASIHAT PROFESIONAL

Penasihat kewangan professional boleh membantu anda melihat secara keseluruhan keperluan kewangan anda dan keluarga.

  •       TAMBAHKAN VOCABULARY

Bagi yang tak biasa memang susah sikit nak fahamkan semuanya tentang insurans/takaful apatah lagi perkataan macam premium, sumbangan, wasi dan sebagainya. Jadi belajar sedikit sebanyak perkataan-perkataan yang biasa digunakan dalam insurans/takaful mungkin boleh membantu anda dalam memilih perlindungan yang sesuai untuk anda dan keluarga.

Siti Sharini
PruBSN Takaful
012 296 1984

Lazada Malaysia

Thursday, August 20, 2015

MEMBANTU PESAKIT KANSER DENGAN MAKNA

Hari Isnin kami jumpa client dekat Tanjung Rambutan. Dia nk sign up policy takaful nyawa. Cuma RM50 sebulan sumbangan dia. Bagus Abang tu, ada habit suka menyimpan walau gaji tak besar. Dia pernah setiap hari simpan duit syiling baki-baki perbelanjaan harian dia, cukup 2 bulan syiling dia ada dalam RM200. Hebat kan. Banyak tu jumlah RM200, lagi-lagi dalam bentuk syiling. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit

SIAPA MAKNA?
Anyway, masa dekat situ saya sempat bagi fliers kat depan CIMB. Kebetulan ada 2 orang from MAKNA tengah buat promotion untuk collect fund from public untuk kegunaan pesakit-pesakit kanser yang memerlukan. MAKNA merupakan salah satu daripada badan NGO kat Malaysia dan dibawah seliaan JKS (Jabatan Khidmat Sosial).

APA TUJUAN/FUNGSI MAKNA?
Seperti yang saya tulis tadi, MAKNA bertujuan untuk membantu pesakit-pesakit kanser yang kurang kemampuan menjalani kehidupan seharian yang lebih baik disamping assist dalam bantuan rawatan dan sebagainya. MAKNA mengumpul dana daripada public, dana itu kemudiannya digunakan untuk beli macam susu khas, diapers dan pelbagai keperluan khusus diberikan kepada keluarga pesakit.

BAGAIMANA MAKNA BEROPERASI?
Secara ringkas yang saya faham, MAKNA berkolaborasi dengan institusi bank (maaf tak ingat berapa bank) bagi tujuan mengumpul dana. Dalam pengagihan dana pula, MAKNA bekerjasama dengan 92 buah hospital. Bila ada pesakit yang memerlukan bantuan, pihak hospital yang akan usulkan permohonan bantuan kepada MAKNA. Bila semua okay, bantuan akan disalurkan secepat mungkin.

BAGAIMANA KITA BOLEH BANTU?
Saya tak tau macam mana nak sampaikan, tapi saya rasa program ini sangat-sangat bagus. Bukan saja bagus untuk pesakit dan keluarga mereka yang memerlukan. Malah bagus kepada kita sebagai orang awam sebab diberi peluang menghulurkan sumbangan. Bukankah sebahagian rezeki kita tu ada milik mereka yang kekurangan. Anda boleh sign up untuk menderma dengan potongan credit card atau akaun bank dengan jumlah hanya RM38 sebulan, atau RM58. Kalau jumpa booth mereka ni di mana-mana bank atau hospital, cubalah dekati dan dengar penerangan petugas MAKNA. Atau boleh layari makna.org.my untuk info lebih lanjut. Anda juga boleh jadi volunteer mnghulur sumbangan dalam bentuk tenaga.

KISAH BENAR
Kebetulan masa saya sampai kat booth diorang tu ada seorang ayah ni datang memulakan bicara. Katanya anak dia pun pernah terima sumbangan dari makna. Cepat juga bantuan sampai katanya. Anaknya telah kembali ke rahmatullah akibat kanser otak. Sekurang-kurangnya sepanjang tempoh rawatan bantuan daripada MAKNA memang boleh mengurangkan beban keluarga. Nampak ayah tu tenang bercerita walau ada sedikit sebak.
See our small deeds can really make a difference. Kalau kita mampu bantulah. Kalau tak doalah yang baik-baik untuk mereka. Dan kalau mampu juga, ambillah pelindungan takaful. Sekurang-kurangnya bila kita sakit, kita tak perlu pohon bantuan. Jadi bantuan yang ada boleh diei ada mereka yang betul-betul memerlukan. Sepanjang jadi ejen takaful, dah ramai yang saya jumpa mereka betul-betul minat nak buat takaful sebab tau takaful tu penting. Tapi tak dapat sebab tak mampu..

Ok sekian sampai di sini saja. Thanks for reading!

MAKNA membantu mengumpul dana pesakit kanser
MAKNA membantu mengumpul dana untuk pesakit kanser


Siti Sharini
Wakil Prudential BSN Takaful dan Prudential 
012-2961984
siti.sharini@gmail.com

Monday, August 17, 2015

REGISTERED FINANCIAL PLANNER

Salam Isnin semua=))

Sebenarnya hari Khamis dan Jumaat lepas saya menghadiri training Registered Financial Planner Module 2, dekat Prudential Bayan Baru Penang. Module ni total training dia 4 hari. Esok dan lusa in sha Allah saya ke sana lagi lah demi menghabiskan training ni. So sesapa berdekatan sana jomlah kita kuar lunchie sesama he he he.

simpanan dengan takaful
sumber gambar google


Dalam training kali ni dia cover chapter memahami risiko, pengurusan risiko, analisis keperluan insurans, polisi insurans nyawa, insurans kesihatan, anuiti, produk insurans am dalam perancangan insurans, takaful, legal prinsipal and so on. Ha mahu semput membacanya. Inilah ilmu-ilmu yang perlu saya timba supaya nanti dapat pula saya ajarkan kepada clients saya yang tersayang semuanya he he.

Kerja kami bukan setakat jual insurans saja tau. Kami sebenarnya bolehlah nak tolong nasihat in term of perancangan kewangan you all semua secara menyeluruh. Sebab kami belajar semua ni. So sesiapa yang dah ada ejen yang servis anda, janganlah segan-segan nak bertanya pada ejen masing-masing. Nak tanya saya pon boleh. Mana yang saya tau in shaa Allah saya cuba bantu.

Sesiapa yang nak try risik-risik nak jadi ejen pon boleh. We are recruiting! Nak buat part time pon boleh. Kalau you all ada adik-adik ke sedara yang baru habis belajar, tengah mencari kerja ke, bleh juga rekemen bisnes takaful pada mereka. In shaa Allah kerja bidang ni kerja yang mulia tau. Sama-sama kita bantu lebih ramai orang ambil takaful dan merancang kewangan.

Ok sekian dulu. Thanks for reading!


Saturday, August 15, 2015

NIKMATI TAKO YOSH DI TESCO SEBERANG JAYA

Salam semua=))

Apa khabar? Semoga sihat sejahtera adanya ya semua. Selamat menjalani hari minggu. Semoga masa yang ada dapat dinikmati bersama keluarga tercinta dengan penuh manfaat.

Hari ni cerita pasal tempat makan sikit. Hari-hari cerita pasal kewangan pon okay juga. Tapi makan pun termasuk dalam salah satu perancangan kewangan what? Makan pun guna duit betul tak hihi.

Pada yang tak kenal, saya nak perkenalkan kedai Tako Yosh ni. Letaknya di Tesco Extra Seberang Jaya, dekat food court tu lah. Entry tidak berbayar malah bukan review official tau. Saja saya share, tolong business orang kita. Lagipun kerja sebagai penasihat takaful ni memang banyak keluar dan makan kat luar he he he. Banyak lagi kedai yang saya nak introduce ni ewah! 

Satu perkataan saya bagi, best! Tak mengecewakan. Rasa makanan dia hampir sama dengan apa yang kami pernah makan dekat Jepun. Yelah owner dia pun grad sana dulu ni. Harga pon alhamdulillah berpatutan. Volume pun mengenyangkan juga kalau ambik bento set tu. Bagi yang baru cuba-cuba nak merasa 'washoku' atau makanan Jepun, jemputlah pergi ye.

Ini kedainya, dekat tempat permainan kanak-kanak, tepi KFC.



Nama sebenar tako yaki. Dalam dia patutnya 'tako' atau sotong kurita. Tapi diorang ganti dengan udang. Bukan senang nak dapat sotong kurita kat Malaysia he he.

Sebekas 6 ketol. Besar-besar ketolnya. Yang flake kaler koko kat atas takoyaki tu,hirisan ikan tau. Kombu orang Jepun panggil.

Set bento salmon yaki/grilled saya ambik. Cukup lengkap dengan misho shiru/soup, dengan 'chawan mushi' sekali..

Salmon memang sedap. Mentah pon my faveret. Mahal ni kalau nak beli kat Jusco.. Perah pulak lemon atas dia rasa masam-masam manis memang best makan dengan nasi panas-panas.

Nilah chawan mushi tu. Nama melayu dia apa eh..dia ni telur yang di steam. Dalam tu ada kani boko (crab meat), daun bawang sikit.. sedap memang menjadi. Maaf rupa asal dia cantik macam puding. Ni dah kena kacau2 hehe.

Menu beserta harga. Bagi saya overall mampu makanlah =))

So sesiapa yang terasa rindu dengan masakan Jepun atau yang baru nak mencuba tapi tak berani nak kedai Japanese restaurant yang fancy2 boleh try pergi sini ye. Tako Yosh kat Tesco Extra Seberang Jaya tau. 


p/s: Nak cuba masak sendiri makanan Jepun? Boleh cuba dapatkan bahan dari akak kite ourkizuna.blogspot.com. Dapatkah kuali tako yaki dari lazada.



Japanese Takoyaki Pan
 
RM 99.00
From RM 70.00


Japanese Takoyaki Pan RM 238.00
From RM 183.00

Friday, August 14, 2015

TOLONG!EJEN SAYA LARI!

Salam semua.

Rasa macam lama tak bersiaran ye. Terima kasih pada semua readers yang terus menyokong blog ini. Pada yang tinggalkan komen pada entry lepas, terima kasih banyak-banyak. Nantikan sambungannya nanti jeng jeng jeng.

Hari ni saya nak bagi info, kalau anda pemegang polisi Prudential atau Prudential BSN Takaful, and somehow dah tak tau apa cerita dengan ejen. Atau ejen dah berhenti, tak dapat dikesan dan sebagainya, boleh hubungi saya. Kalau perlukan bantuan, bolehlah nak assist apa yang patut. Dan kalau rasa perlu nak tukar ejen kita boleh consider. Alhamdulillah setakat ni ada beberapa orang yang contact saya berhubung hal ni.

Saya juga boleh pergi bagi talk berkenaan kesedaran takaful di sekolah, pejabat atau tempat anda bekerja. Contact saya ye.

OK, till we meet again. Thanks for reading!!

Tuesday, August 4, 2015

WANITA DAN KEWANGAN - PART 1

Salam semua:))

Pertama sekali, saya nak ucapkan takziah buat keluarga salah seorang client merangkap sahabat saya yang baru kehilangan seorang adiknya. Allahyarhamah berusia 24 tahun, meninggal dunia akibat komplikasi selepas pembedahan jantung. Muda lagi kan? Sungguh ajal maut itu di tangan Tuhan. Dari Allah kita datang, kepadaNya kita kembali. Semoga syurga tempatnya di sana. Amin.

Masuk pada topik untuk hari ni, wanita dan kewangan. Saya percaya ramai antara blog readers saya ni wanita kan kan? Terima kasih ye you all yang selalu berkunjung ke sini:)

Apa pendapat anda tentang wang? Tentang duit? Bila sebut je duit, apa yang terlintas dulu dalam fikiran? Gaji ke? Tak cukup ke? Shopping ke? Handbag ke? Simpanan ke?

Percaya atau tidak, 95% rakyat kita bila dapat gaji, dia akan belanja dulu. Last sekali baru simpan. Hanya 5% saja yang menyimpan dulu. Jadi anda jatuh dalam kategori mana? Yang 95% atau yang 5%? Kenyataannya, almost everybody LOVES shopping! Especially bila duit banyak, who doesn't? Tihihi..

Untuk kali ni saya cuma nak tanya you all semua, how's your spending habit? Apa yang you all semua suka beli?

Do leave some comments ye. I'll be back. Thanks for reading!