Friday, July 31, 2015

DAFTAR HAJI DENGAN KWSP

Salam semua=))

Alhammdulillah hari Jumaat hari yang indah di Ipoh hari ni. Walaupun pagi tadi nampak agak mendung, sekarang dah cerah terang benderang. Semoga dimudahkan urusan kita semua hari ni in shaa Allah. Banyakkan berdoa, semoga Allah terima.

Back to business..

mekah
Sumber gambar : Google image


Saya percaya menunaikan haji menjadi impian, cita-cita dan target dalam hidup setiap umat Islam. Penting untuk kita merancang supaya dapat kita tunaikan rukun Islam ni. Macam mana nak merancang, mulalah dengan mendaftar dulu, Barulah rasa macam lambaian Kaabah semakin hampir ye tak. So, hari ni saya nak share macam mana cara nak mendaftar haji dengan menggunakan akaun KWSP (akaun 1). Kepada yang belum lagi mendaftar haji, semoga menjadi manfaat.

Secara normalnya, kita boleh buat pendaftaran haji bila duit dalam akaun Tabung Haji kita cukup RM1300. Tapi kepada yang dah bertahun-tahun menyimpan tapi masih belum dapat kumpul RM1300 tu, berita baik untuk anda! Dengan ,menggunakan akaun KWSP pun boleh mendaftar. Cuma perlu ada sekurang-kurangnya RM1300 dalam KWSP akaun 1, dah boleh daftar. Syarat-syaratnya seperti di bawah.
Syarat-syarat Kelayakan

Ahli KWSP yang layak adalah seperti berikut:

a. Warganegara Malaysia atau Pemastautin Tetap
b. Beragama Islam
c. Mempunyai simpanan KWSP dalam Akaun 1 sekurang-kurangnya RM1,300.00
d. Belum mencapai umur 55 tahun
e. Mempunyai akaun simpanan Tabung Haji

Kemudahan pendaftaran haji ini hanya dibenarkan kepada individu atau ahli KWSP berkenaan sahaja.
Ahli KWSP yang telah mendaftar haji di bawah prosedur Tabung Haji sebelum ini boleh menukarkannya kepada kemudahan Pendaftaran Haji Ahli KWSP tanpa melibatkan pertukaran tarikh giliran haji yang telah diberi sebelum ini dan wang pendaftaran haji RM1,300.00 sebelum ini dicairkan.

Kaedah Pelaksanaan
Ahli boleh mendaftar haji di bawah Pendaftaran Haji Ahli KWSP dengan hadir sendiri di mana-mana cawangan LTH, Bank Rakyat dan Bank Islam dengan membawa MyKad dan Penyata Ahli KWSP. Proses pendaftaran haji adalah mengikut prosedur semasa LTH.

Nota: Penyata KWSP boleh diperolehi melalui i-Akaun, kios, kaunter atau penyata tahunan yang dihantar melalui mel.
Mudah dan senang kan? Cuma bawa penyata akaun terkini dan bawa ke kaunter Tabung Haji. Tak bawa buku TH pun tak apa, bawa penyata akaun, IC dan badan saja he he he. Maklumat lanjut di sini.

Sedikit tips: Bagi yang sudah daftar guna simpanan dalam TH, pun masih boleh daftar semula dengan KWSP. Maka RM1300 yang sebelum ni di 'lock' dah boleh dikeluarkan. Tapi amat tidak digalakkan lah. Just in case anda memang sangat sangat sangat terdesak nak guna duit, bolehlah. Lepas tu ganti lah balik kan. Tarikh pendaftaran masih lagi mengikut tarikh asal yang kita daftar.

Sekian. Kalau nak buat simpanan haji yang beserta perlindungan, boleh contact saya ye. Menyimpan dengan PruBSN paling best bila mana walaupun anda dah tak dapat menyumbang akibat sakit kritikal atau hilang upaya kekal, simpanan anda akan terus berjalan. Bolehlah nanti diguna untuk upah haji dan sebagainya kalau secara fizikal anda tak mampu menunaikan haji.

Wednesday, July 8, 2015

PENGELUARAN KWSP BAYAR ANSURAN LOAN RUMAH

Assalamualaikum semua.

How's your Ramadhan so far? Semoga semua baik-baik sahaja. Sedar tak sedar Ramdhan pun dah hampir meninggalkan kita. Ruginya kita kalau tak ambil peluang ni untuk meningkatkan amalan dan mencari keberkatan dalam bulan Ramadhan yang mulia. Peringatan untuk saya juga ni. Anyway, bersempena dah lama sangat rasanya tak update blog, hari ni saya nak kongsikan cara pengeluran duit KWSP untuk bayar ansuran loan rumah. Benda ni simple dan senang je, sajalah saya nak share juga. Boleh?

Sebenarnya sejak beli rumah dan mula bayar ansuran bulanan haritu dah terfikir-fikir nak buat pengeluaran KWSP untuk bayar loan rumah ni. Tapi masa tu belum bersungguh-sungguh lagi mencari info. Sampailah saya berhenti kerja, barulah rushing sikit dan kebetulan ada masa nak berurusan.





Sebenarnya step untuk keluarkan duit KWSP untuk bayar ansuran loan rumah ni mudah dah sekarang. Secara ringkas syarat pengeluaran:

  1. Warganegara Malaysia
  2. Umur kurang dari 55 tahun
  3. Simpanan dalam akaun 2 ada paling kurang RM600
Saya share je lah pengalaman saya ye buat pengeluaran KWSP bayar ansuran rumah ajelah ye. Kita tak boleh keluarkan duit dari akaun 2 KWSP tu lebih dari baki pinjaman kita. So, mula-mula sekali kena pergi bank untuk minta penyata baki pinjaman. macam saya, loan dengan Maybank Islamic so saya pergi minta dekat Maybank Perai tempat saya buat loan tu lah. Tips penting kat sini, kalau joint loan dengan pasangan, dan kedua-dua suami isteri nak buat pengeluaran KWSP, minta bank bagi 2 copy penyata baki. Nak pergi minta tu salah seorang pun tak apa. Penyata baki nak siap ambil masa dalam 2 minggu. Selepas lebih kurang 2 minggu, bank call kata penyata dah siap. Saya collect kat Maybank Ipoh Station 18 sebab saya dah pindah Ipoh. Masa apply penyata tu cakap kat dia siap-siap kalau kita nak collect dekat branch lain.

Bila dah ada penyata baki, bolehlah pergi mana-mana pejabat KWSP untuk proses buat pengeluaran KWSP untuk bayar ansuran perumahan. Untuk proses ni, kedua-dua suami isteri kena hadirlah. Nak pergi secara berasingan pon boleh. Yang penting jangan lupa bawa penyata baki pinjaman. Pergi pejabat KWSP mula-mula tu pergi kiosk dan print penyata KWSP. Senang je, masukkan MyKad nanti automatik boleh print penyata. Lepas tu ambik no giliran kat kaunter depan tu. Sambil-sambil tunggu giliran sampai, get ready no akaun bank untuk duit KWSP tu dikreditkan. Mesti no akaun saving yang personal lah. Dia bukan terus masukkan dalam akaun loan. Dia masuk dalam akaun kita, nanti pandai-pandailah kita buat bayar loan. Jangan buat benda lain pulak he he he.

Dekat kaunter tu nanti, petugas kaunter akan tolong kita buatlah kira-kira semua tu. Berapa baki kita ada dalam akaun 2, bahagi 6 (kalau nak buat pengeluaran berperingkat selama 6 bulan), jumlah tu lah yang akan dikreditkan dalam akaun kita bulan-bulan. Contoh kalau akaun 2 ada 6000, bolehlah keluarkan RM1000 sebulan. Macam saya, loan rumah RM1600 sebulan, pengeluaran KWSP yang boleh dibuat dari kedua-dua akaun saya dan suami dalam RM900. So selama 6 bulan selepas ni, kami tinggal topap lagi RM700 lah untuk cukupkan bayaran ansuran perumahan kami. Tempoh masa bila permohonan siap dia kata dalam masa 14 hari bekerja. Tapi alhamdulillah saya hari tu lepas 3-4 hari dah masuk. Sangat efficient kan. Maklumat lanjut di sini

Warning: Make sure duit KWSP yagn dikreditkan tu gunalah buat bayar ansuran rumah. Kalau tak nanti KWSP dapat detect kalau ada bayaran tertunggak, next time dah susah nak buat pengeluaran lagi.

Maka dengan ini semakin susutlah dana persaraan saya. Sebab tulah kita ni tak boleh berharap pada KWSP semata-mata untuk menyara hari tua nanti. Confirm tak cukup punya. Rancanglah persaraan anda dengan PruBSN Takaful =))

Friday, July 3, 2015

BUFFET RAMADHAN DI VISTANA HOTEL 2015 BERSAMA BLOGGER UTARA

Alhamdulillah.. Ahad lepas saya berkesempatan join iftar bersama dengan geng-geng #bloggerutara. Teruja semuanya nak pegi buka puasa. Yang nervous pun ada sebab pertama kali bersua muka. Saya dalam semua yang join tu pernah jumpa Sha (http://aryshafayyadh.blogspot.com/) sorang je. Lain-lain tak pernah jumpa. Bila pergi tu tak sangka pula saya antara yang berusia hahaha. Muda-mudi diorang ni semua rupanya.




Tengok apa yang ada kat luar ni dulu siap berapi-api ha.. ni lah tempat pembakaran daging kambing dan ayam bakar.. Sedap!

Ni pulak pilihan ikan-ikan bakar. Ada ikan keli, ikan pari dan pelbagai jenis ikan lagi. Pari bakar dia pun sedap dimakan bersama air asamnye yang marvelous.

Buah-buahan yang ada..betik, nanas, honeydew dan tembikai..
Kuih muih yang ada.. Saya ni kuih muih tradtional fail sikit bab nak bagitau namanya. Yang pasti ada popia, karipap, donat, kuih kaswi, kuih cara, kuih sagu, agar-agar dan errrrr banyak lagiklah seperti dalam gambar di atas. Anak-anak saya dok ulang makan popia je pun -_-;
Ha ni pun nampak cantik je tersusun deserts dalam cawan ni. Nampak sedap semuanya. Tapi ampun tak sempat nak makan. Tapi menengokkan sekejap je habis desert ni semua, kira kawtim sedap lah tu kan.
Pudings pon ada.. Kami sampai awal so semuanya kelihatan cantik moleks lagi..
The cakes for desert..
Beralih pula ke bahagian dishes untuk nasik.. haa yang dalam kuali-kuali atas sampan tu semua ulam-ulaman. My favourite! Ada bendi rebus, ada tomato, ada daun kadok, ada terung, malah petai pon ada! Teringin nak makan petai tapi control control hehe. Ditemani pula dengan pelbagai sambal.. sambal belacan ada, budu ada, cencaluk pun ada kalau tak silap. Hermm saya kalau makan nasi dengan sambal dan ulam macam ni saja pun takpa dah. Everyday also can~~









Beralih ke bahagian lauk pauk pula, memang banyak. Ada ikan ada ayam ada kerang ada remis ada. Masak lemak, masak kari, masak merah, segala masak pon ada. Masakan sayur pun banyak pilihannya. Sambal ikan bilis tu pun nampak sedap betul kan nyumssss. Erm lapar pulak terasa di kala menaip entry ni tengahari buta ><;

Laksaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa my favouriteeeeeeeeeeeeeee

Nampak tu kuah dia panas panas berasap fuh fuhhhhhh kalau makan ni mau meleleh peluh disebabkan kesedapan dan kepedasannya yang menggugat jiwa raga amboiiihhhhhh


Ini kerang yang menjadi kebanggaan Pha Is hehehehe. Sian akak yang jaga kerang tu tersipu malu pula bila orang nak snap gambarr
Yang sebenarnya variety of foods memang banyak sangat. Tak termakan rasanya kalau nak merasa semua. Tambah pulak I busy dengan budak bertiga tu. Tak sempat sangat nak sembang dengan semua geng #bloggerutara. Maafkan saya ye -__-; Lain kalik kita gather lagi he he he. Anyway thanks to organizer SITI YANG MENAIP, and thanks to Vistana to for welcoming us.

Gambar dicuri dari SITI YANG MENAIP. Sedih saya tiada dalam gambar T__________T


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...