Saturday, January 31, 2015

KERJAYA SEBAGAI EJEN TAKAFUL

Bismillahirrahmanirrahim..

Income

Alhamdulillah tahun ni dah 3 tahun saya join bisnes takaful sebagai part-timer. Income Alhamdulillah bolehlah buat tolong belanja rumah dan sekarang buat bayar loan rumah. Dari segi income saya tak boleh kata banyak sebab saya sendiri pun masih belum capai target lagi. Sebab adat dalam bisnes ni the more you do the more you get. So kalau orang yang memang fokus and willing to work hard, then insyaAllah. Semua rezeki dari Allah =))

Tolong Orang

But it's more than the income itself actually. Saya suka dapat tolong orang dapatkan perlindungan takaful ni. Kalau orang sakit, masuk hospital, meninggal dunia, kita tolong claim dan ringankan beban kewangan keluarga. Kan seronook tu. Walaupun bukan tolong dengan duit kita hehe.

Ingat Mati, Ingat Sakit

Bila saya start join bisnes ni saya rasa lebih mudah mengingat mati. Lebih rasa saya perlu perbaiki diri setiap hari sebab ajal bakal menjemput bila-bila masa. Saya rasa lebih mudah untuk bersyukur dengan nyawa yang Allah beri. Syukur dengan kesihatan yang saya nikmati, kesempurnaan anggota badan yang membolehkan saya berjalan, bergerak bebas, melihat, bercakap, mendengar. Hatta dapat berkelip mata pun sesuatu yang patut kita syukuri, Sungguh semuanya mengingatkan saya kepada kebesaranNya. Subhanallah!

Self Development

Dalam industry takaful perlukan kita sentiasa bersifat positif. Nak maju ke depan kena positif. In fact tak kira lah profession apa yang kita pilih hatta suri rumah sepenuh masa pun, kalau kita positif insyaAllah laluan hidup kita terasa lebih mudah. Sebagai muslim saya rasa positif ni sebenarnya adalah sentiada bersangka baik dengan Allah, beriman kepada Allah. Kan Allah kata, tak ada keraguan, kesedihan bagi orang yang beriman.

Banyak lagi self development skill lain yang saya dapat hasil daripada join bisnes ni. Macam kebaikan berpagi-pagi, dhuha, communication dan banyak lagilah. And you have leader dan team mates yang sama-sama akan tolong kita saat kita down.

Ilmu Pengurusan Kewangan

Hasil attend training provided by the Prudential/PruBSN saya dapat juga timba banyak ilmu pengurusan kewangan, faraid. harta pusaka dan sebagainya. Alhamdulillah banyak saya dapat belajar. Dan sekarang saya cuba pula kongsikan kat awak-awak semua yang sudi baca blog saya ni insyaAllah=)) Semoga bermanfaat.


Wednesday, January 28, 2015

CARA LUPUSKAN HUTANG KREDIT KAD SELEPAS MENINGGAL DUNIA

Bismillahirrahmanirrahimm..

Siapa guna kredit kad kat sini? Angkat tangan. Saya pun baru je guna setelah 3 tahun bekerja kat bumi Malaysia ni. Sebelum ni ada guna credit card masa kat Jepun. Saya buat loan rumah dengan Maybank, automatic dia 'hadiahkan' sekeping kad kat saya hehehe.

Tak Salah Guna Kredit Kad

Ya memang tak salah guna kredit kad pun. In a way sangat memudahkan urusan jual beli dan pengurusan kewangan kita. Provided that kita guna sistem guna-bayar. Jangan guna lepas tu tak bayar, atau bayar sekadar jumlah minimum. Itu pun tak salah, bank lagi suka sebab boleh charge interest banyak. Salah tu tidak, tapi confirm masalah. Hehehehe.

Perlindungan Hutang Kredit Kad Selepas Meninggal Dunia

Hutang kredit kad wajib dibayar. Sebagai muslim saya pasti semua tahu kan. Kalau seorang pemegang kad meninggal dunia dan meninggalkan hutang tertunggak, maka waris wajib membayar bagi pihak si mati.

Tapi tahukah anda bahawa sesetengah bank menyediakan khidmat perlindungan hutang kredit kad andaikata pemegang kad meninggal dunia atau hilang upaya kekal?

Saya bagi contoh Maybank, ada provide Card Care Plan. Tapi kita kena apply ye untuk servis ni. Kalau tak apply, tak dapatlah. Dan kena bayar juga. Bayaran adalah mengikut berapa banyak hutang yang kita ada. Contoh kalau Maybank Ikhwan Visa kad, bayarannya RM0.28 untuk setiap RM100. So lagi banyak hutang, lagi tinggilah bayaran untuk perlindungan ni. Benefitnya bila kita meninggal, atau hilang upaya kekal, automatic segala hutang kita akan diwaivekan (limit to RM100,000). Kira lupuslah. Terma & syarat, sila rujuk laman web berkaitan ye.

Walaupun untuk kad ini kena bayar untuk dapatkan perlindungan tapi bagi saya masih berbaloi. Sebab apa? Bayangkan kalau kita tiba-tiba meninggal dunia, tinggalkan hutang kredit kad RM50,000. Tanpa perlindungan insurans, waris kena bayar. Kalau harta yang kita tinggalkan cukup untuk bayar hutang okaylah lagi. Kalau tak cukup? Kesian kat waris, anak-anak kan. Patutnya kita tinggalkan harta supaya waris yang tinggal boleh sustain kehidupan.

Kalau kredit kad Bank Islam, perlindungan takaful ni dapat secara automatik. Tak perlu apply dan ianya percuma. Dan bank-bank lain anda boleh cek sendiri ya. Saya rasa banyak juga tempat yang implement benda ni. Sesiapa yang berkira-kira nak apply kad baru bolehlah consider 1) pilih kad patuh syariah, 2) kad yang ada perlindungan insurans/takaful.

Cara Menguruskan Hutang Kredit Kad Selepas Meninggal Dunia

Kalau dah meninggal, macam mana pula nak uruskan ye tak? Sebab tu kita kena manage dari sekarang, semasa hidup ni. Sebab maut boleh menjemput kita bila-bila masa, jadi eloklah bersedia awal seperti di bawah:
  1. Jangan berhutang - Paling senang. Peace of mind. Apply sistem yang saya mention kat atas tadi. Lepas guna terus bayar. Lepas guna terus bayar. Hati pun senang.
  2. Pilih kad yang menyediakan perkhidmatan perlindungan takaful - Macam saya mention kat atas. Cuba cek balik kad yang anda guna sekarang. Maybe it's time to change to a beter one.
  3. Tinggalkan harta banyak2 - Macam yang kita tahu, bila je seorang muslim meninggal dunia maka waris wajib menguruskan hartanya dengan membayar hutang, menunaikan wasiat, lepas tu baru dibahagikan mengikut faraid. Kalau harta ada banyak, tapi hutang pun banyak juga, sebolehnya biarlah harta melebihi hutang. Barulah ada surplus kan.
  4. Dapatkan insurans/takaful nyawa - Ini pun salah satu cara juga. Kadang-kadang orang terpaksa berhutang sebab desakan dan sebagainya. Tapi dalam masa yang sama harta dan pendapatan pun tak banyak (which become the push factor untuk seseorang berhutang). Kalau ada insurans nyawa ni sekurang-kurangnya boleh guna untuk bayar hutang bila dah meninggal atau hilang upaya kekal. Bukan hutang kredit kad saja, hutang dengan kawan-kawan, saudara mara pun boleh dibayar. Jadi tak perlulah waris yang tinggal pulak kena buat loan sebab nak bayar hutang si mati.

p/s: Anda ada cara tersendiri atau pengalaman dalam hutang-piutang ni? Bolehlah share dengan CikSiti=))

Segmen Pencarian Bloglist Feb - Mac 2015

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم



Segmen ringkas untuk mencari 15 blog untuk disenaraikan dalam bloglist Truly Love.

Syarat Penyertaan:

1. Follow blog Maria Firdz
2. Follow +Maria Firdz
3. Buat entry bertajuk "Segmen Pencarian Bloglist Feb - Mac 2015"
4. Copy coding di bawah dan pastekan di ruang HTML new post.


5. Publishkan entry dan tinggalkan URL penyertaan di ruangan komen entry ini sahaja.

Segmen bermula 15 Januari 2015 hingga 30 Januari 2015.
Kesemua pemenang akan dipilih melalui random.org.

Jom sama-sama memeriahkan segmen ringkas ini..

Terima kasih atas sokongan semua...

Happy blogging (^_^)

Tuesday, January 27, 2015

JOM JOIN KAMI!

Jawatan Kosong Prudential Entrepreneur Development Program EDP 2015 SAR Group


EDP merupakan suatu program elit yang direka khas bagi melahirkan para usahawan yang berjaya di dalam bidang takaful atau insurans melaluti latihan dan bimbingan komprehensif beserta bonus lumayan dan ganjaran eksklusif.

  • Minima SPM (Lulus 5 subjek)
  • Berumur 23-40 tahun
  • Rajin dan komited
Peserta EDP dikehendaki

  • Menyebarkan kesedaran tentang kepentingan takaful/insurans
  • Membantu orang ramai mengadakan pelan kewangan yang menyeluruh.
  • Jawatan sepenuh masa sahaja
  • Terdapat juga jawatan separuh masa dibawah program yang lain
Job Info:
Salary: RM 3000/ 4000 / 5000 per month mengikut kelayakan

Experience Level:
Any

Category: Bank/Finance/Insurance
-----
Kalau dulu ada program ni dah lama saya ambik. Sekarang existing agent dah tak boleh apply. But you still can=))

Hari Sabtu ni insyaAllah ada Business Opportunity Presentation dekat ofis baru kami kat St 18, Ipoh. Jomlah join. Cuma dengar je dan tengok whether it suits you or not. Nak join as part timer pon boleh. Nak datang bagitau saya. 

BLOG AZIZAN OSMAN

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum semua=))

Today we start with a lite entry =)

Siapa yang tak kenal Azizan Osman? Angkat tangan!

Saya pernah join program dia (yang percuma), tak ingat apa tajuknya, dekat Sunway Carnival dalam 2 tahun lepas. Inspiring jugak. Saya rasa most of the content I already knew lah back then, memandangkan it was just an intro program kan so coverage dia more to basic things lah. Someday ada kesempatan teringin juga nak join IMKK dia.

But if you are really into business thing, bolehlah consider program Azizan Osman ni.

You can start with reading his blog here, cari bahagian blog okay=))

Sunday, January 25, 2015

Segmen : New Year Blogwalking Januari by Sulyanie Ghazali

*klik banner untuk join.




♥ Tarikh tutup : 31 JANUARI 2015
♥ Tujuan segmen nie untuk memudahkan sul dan peserta-peserta blogwalking dan follow blog-blog peserta yang lain.
♥ Senarai peserta akan diupdate setiap hari.
♥ Rajin-rajin kan diri jenguk + follow blog peserta yee. Dapat tambah follower jugak :)


Syarat dia simple jee. Hope segmen nie dapat sambutan. Jom join ramai-ramai :)

THE POWER OF FOCUS

Bismillahirrahmanirrahim..

Fokus Apa Yang Kita Mahu

Dalam hidup ini banyak benda yang kita nak. Banyak benda yang kita teringin nak buat. Tapi kadang-kadang rasa nak buat dan teringin tu sekadar tinggal rasa. Sebab apa? Sebab kita tak betul-betul fokus dan work for it. Memanglah tak dapat, kan?

Sebenarnya kalau kita fokus dan precise dengan apa yang kita nak, insyaAllah hati kita akan lebih terbuka untuk usaha mendapatkannya. Tapi sebelum tu, kena tetapkan betul-betul dalam hati dan bayangkan apa yang kita nak tu sedetail mungkin as if you already got them. Cuba bayangkan betapa seronok dan indahnya perasaan bila kita dah pun dapat benda yang kita nak tu.

Contoh Kuasa Fokus Paling Mudah

Setakat ini yang selalu saya praktik, contoh paling senang, cari parking! At times masalah tak ada parking ni memang leceh kan bila pergi tempat crowded. Kalau drive kereta bersaiz besar lagi susah sebab tak boleh menyelit-nyelit. Sepanjang Abang Veder warded kat KPJ Penang, alhamdulillah mudah saya park kereta waktu melawat. Tempat yang dapat betul-betul dekat lobi hospital, jadi mudahlah saya nak angkut anak-anak.

Macam mana saya buat? Sepanjang perjalanan ke hospital saya set dalam otak InsyaAllah ada parking yang dekat dan mudah. Saya ajak anak-anak sekali berdoa semoga dipermudahkan. Saya ajar Haris berdoa "Ya Allah, bagilah ada parking untuk mama. Terima kasih Allah". Alhamdulillah dengan izinnya it worked everytime =)) Dan selalu parking lot yang saya dapat tu is the last spot. Macam memang ditinggalkan satu space untuk saya.

Allah Mengikut Sangkaan HambaNya

Ingat tu. Allah mengikut sangkaan hambaNya. Dalam contoh parking kat atas, kalau kita asik fikir takde parking takde parking, memang tak dapat parking. Kadang-kadang ada sebenarnya tapi kita missed. Sebab apa? Sebab kita asik fokus pada tempat yang penuh sampai kita tak nampak tempat yang kosong. Cuba lepas ni kita fikir je "InsyaAllah ada parking", tak kiralah crowded mana pun tempat kita pergi tu. It doesn't hurt to just think and make du'a aite?

Praktik Kuasa Fokus dan Kesannya

Sejak dua menjak ini saya fokus kepada mini cooper warna putih =)) Kesannya? Mata ni macam asik ternampak mini cooper putih kat atas jalan tihihihi..

Why don't you give it a try? Cuba fokus dan lihat hasilnya. InsyaAllah.. Fokus pun perlu praktis juga. Jangan putus asa kalau cuba sekali tak berjaya. Teruskan mencuba =))




Saturday, January 24, 2015

BAKI MINIMUM PURATA TH (ASB)? - CMK #3

Bertemu lagi kita dengan segmen CikSiti membalas komen ewaahh.. Jom tengok persoalan daripada Tuan Puteri kita dekat entry sebelum ini


Soalan:

Salam sis..nk tanye..baki purata minima tu adalah baki last dlm acct kita semasa 31.12.14 ke?
ReplyDelete

Jawapan CikSiti:

Bukan. Baki purata minima tu bukan nilai baki last pada 31.12.14. Maafkan CikSiti ye. I should rephrase the word. Patutnya bukan baki purata minima. Sebetulnya, purata baki minimum setiap bulan bermula dari bulan 1 hingga bulan 12 tahun 2014. Konsep pengiraan dividen(bonus) ni boleh digunapakai for both TH dan ASB.

Nak lebih senang kali ni kita buat 3 contoh juga kali ni ye. Pinjam nama Ramli, Raymond dan Ramasamy (you happy now DZ tihihi). Nak senang cerita kita round about kan aje jumlah dividen adalah 10% untuk ketiga-tiga kes. Dan semua bermula dengan baki akaun pada 1/1/14 adalah RM1000. Tak perlul CS tekan calculator =P 

1) Ramli

Pada permulaan Januari 2014, baki dalam akaun Ramli ada RM1000. Selama setahun dia tak pernah usik duit dalam tu. Tambah tak, tolak pun tak (dah cukup bagus budak ni hehe). Sehinggalah 31.12.14 pun tetap ada RM1000.

Berapa baki minimum Ramli setiap bulan?
Baki minimum dalam akaun pada Jan 2014 = RM1000
Baki minimum dalam akaun pada Feb 2014 = RM1000
Baki minimum dalam akaun pada Mac 2014 = RM1000
Baki minimum dalam akaun pada Apr 2014 = RM1000
Baki minimum dalam akaun pada Mei 2014 = RM1000
Baki minimum dalam akaun pada Jun 2014 = RM1000
Baki minimum dalam akaun pada Jul 2014 = RM1000
Baki minimum dalam akaun pada Aug 2014 = RM1000
Baki minimum dalam akaun pada Sep 2014 = RM1000
Baki minimum dalam akaun pada Okt 2014 = RM1000
Baki minimum dalam akaun pada Nov 2014 = RM1000
Baki minimum dalam akaun pada Dis 2014 = RM1000

Berapa pulak nilai purata baki minimum Ramli?
Tambah semua nilai kat atas, bahagi 12 = RM1000 (lah jugak)

Jadi, berapa dividen yang Ramli dapat?
RM1000 x 10% = RM100

2) Raymond

Pada permulaan Januari 2014, baki dalam akaun Raymond ada RM1000. Bermula Jan 2014 jugak,Raymond akan tambah RM100 dalam akaun dia tepat pada hari terakhir setiap bulan sampailah ke bulan Dis.(Anak sapa ni bagus sungguh). Jadi nilai dalam akaun dia makin lama semakinlah bertambah.

Berapa baki minimum Raymond setiap bulan?
Baki minimum dalam akaun pada Jan 2014 = RM1000
Baki minimum dalam akaun pada Feb 2014 = RM1100
Baki minimum dalam akaun pada Mac 2014 = RM1200
Baki minimum dalam akaun pada Apr 2014 = RM1300
Baki minimum dalam akaun pada Mei 2014 = RM1400
Baki minimum dalam akaun pada Jun 2014 = RM1500
Baki minimum dalam akaun pada Jul 2014 = RM1600
Baki minimum dalam akaun pada Aug 2014 = RM1700
Baki minimum dalam akaun pada Sep 2014 = RM1800
Baki minimum dalam akaun pada Okt 2014 = RM1900
Baki minimum dalam akaun pada Nov 2014 = RM2000
Baki minimum dalam akaun pada Dis 2014 = RM2100

Berapa pulak nilai purata baki minimum Raymond?
Tambah semua nilai kat atas (RM18600), bahagi 12 = RM1550

Jadi, berapa dividen yang Raymond dapat?
RM1550 x 10% = RM155

3) Ramasamy

Pada permulaan Januari 2014, baki dalam akaun Ramasamy ada RM1000. Bermula Jan 2014 jugak,Ramasamy akan keluarkan RM100 dari akaun dia tepat pada hari terakhir setiap bulan sampai tinggal RM100.(Parah ni). Jadi nilai dalam akaun dia makin lama semakinlah berkurang

Berapa baki minimum Ramasamy setiap bulan?
Baki minimum dalam akaun pada Jan 2014 = RM900
Baki minimum dalam akaun pada Feb 2014 = RM800
Baki minimum dalam akaun pada Mac 2014 = RM700
Baki minimum dalam akaun pada Apr 2014 = RM600
Baki minimum dalam akaun pada Mei 2014 = RM500
Baki minimum dalam akaun pada Jun 2014 = RM400
Baki minimum dalam akaun pada Jul 2014 = RM300
Baki minimum dalam akaun pada Aug 2014 = RM200
Baki minimum dalam akaun pada Sep 2014 = RM100
Baki minimum dalam akaun pada Okt 2014 = RM100
Baki minimum dalam akaun pada Nov 2014 = RM100
Baki minimum dalam akaun pada Dis 2014 = RM100

Berapa pulak nilai purata baki minimum Ramasamy?
Tambah semua nilai kat atas (RM4800), bahagi 12 = RM400

Jadi, berapa dividen yang Ramasamy dapat?
RM400 x 10% = RM40

Amacam boleh macam ni? So apa pengajarannya di sini?? Jangan jadi macam Ramasamy adik-adik sekalian. Parah parah =P

Okay serius sikit. Hnss hnss. Kesimpulannya,baki minimum tu memang dia akan ambik nilai paaaalinggggggg rendah dalam bulan tersebut. Kalau 1 hb awak ada RM Sejuta dalam akaun, tiba 30 hb awak keluarkan RM 999,999, maka dia ambik kira nilai RM1 yang tinggal tu je. Ingat tu..

p/s: Timing juga penting bila nak masukkan atau withdraw duit dari TH/ASB.
p/s/s: Jika ada staff PNB atau TH kat sini atau sesiapa lebih tau dan mendapati info saya salah, tolong bagitau ye.


Friday, January 23, 2015

DIVIDEN TABUNG HAJI 2014 = 6.25%, BONUS HAJI = 2%

Assalamualaikum semua. Salam Jumaat=)

Berita Baik Untuk Pemegang Akaun Tabung Haji

So, berapa duit ada dalam Tabung Haji tu?? Hehe amboi Cik Siti suka hati kau je nak tanya duit orang yer. Bukan ke P&C tu. Takpe kawan-kawan semua boleh jawab dalam hati. Cik Siti bukan boleh dengar pun suara hati anda =P

So semalam Tabung Haji dah announce DIVIDEN TABUNG HAJI 2014 = 6.25%, BONUS HAJI = 2%. First thing first, marilah kita bersyukur dulu alhamdulillah. Banyak ke sikit ke tetap rezeki yang Allah bagi. Yang tak ada akaun TH pun bolehlah bersyukur jugak, sambil tu pasanglah niat nak bukak akaun TH lalu terus berniat haji. Niat siap2 dari sekarang sebagai semangat. Allah kan menurut sangkaan hambanya =)) InsyaAllah aminnnnn..

Cara Kira Bonus Tabung Haji

Dividen + bonus = 8.25%

Tapi!
Kiraan ini hanya applicable untuk:
1) Pemegang akaun TH yang belum pernah pergi haji,
2) Jumlah simpanan dalam akaun TH kurang daripada RM9980 (nilai purata kos haji)

Bagi orang yang jumlah simpanan dia melebihi RM9980, bonus 2% tu hanya dapat untuk RM9980 sahaja. Lebih daripada tak kira untuk bonus ye.

Haaa confuse tak? Hehe.

Okaylah sempena hari Jumaat yang mulia, biarlah saya bagi siap dengan contohnya sekali. Kita bagi 2 situasi ye pinjam nama Ahmad dan Ali sat. Kita assume Ahmad dan Ali dua-dua belum menunaikan haji lagi ye.

1) Ahmad

Katakan Ahmad punya baki minimum purata dalam akaun TH (dari Jan hingga Dis 2014) bersamaan dengan RM5000.

Jadi dividen + bonus Ahmad adalah,
RM5000 x 8.25% = RM412.50

2) Ali

Katakan Ahmad punya baki minimum purata dalam akaun TH (dari Jan hingga Dis 2014) bersamaan dengan RM15000.

Jadi dividen + bonus Ahmad adalah,
(RM9980 x 8.25%) + (RM5020 x 6.25%) = RM1137.10


Update 2:33pm

Sebab ada yang bertanya pengiraan bonus bagi orang yang sudah menunaikan haji, maka kita tambah lagi satu contoh ke 3 ye.

3) Ah Seng (Alhamdulillah telah memeluk Islam dan nama muslimnya Husin) telah pun menunaikan haji tahun lepas (Alhamdulillah lagi sekali)

Katakan Ah Seng punya baki minimum purata dalam akaun TH (dari Jan hingga Dis 2014) bersamaan dengan RM50000. (Orang kaya nampaknya Ah Seng, Alhamdulillah murah rezeki)




Jadi dividen Ah Seng adalah,
RM50000 x 6.25% = RM3125

Nampak tak? Ah Seng atau Husin hanya dapat dividen sahaja. No bonus. Sebab apa? Sebab syarat penerima bonus mestilah orang yang belum pernah mengerjakan haji.


OK boleh faham tak? Harap-harap clear lah ye. Kalau saya salah tolong betulkan ye. Later today saya nak share pulak salah satu cara nak menyimpan secara konsisten demi menunaikan tuntutan rukun Islam ini insyaAllah. Stay tuned...


Bermula pada Isnin, 26 Januari 2015 para pendeposit boleh menyemak pengkreditan Bonus Pendeposit TH 2014 melalui kaunter TH atau ATM bank-bank rakan strategik TH iaitu Bank Islam, Bank Rakyat dan Maybank Islamic.
p/s: Rujukan sini dan FAQ TH.
p/s/s: Dividen TH pun not bad juga kan =))
p/s/s/s: Baca entry berkaitan kat sini.
p/s/s/s/s: Mohon pemilik nama Ahmad dan Ali dan Ah Seng dan Husin jangan terasa =P

REFER MACAM MANA KIRA BAKI MINIMUM PURATA DI SINI.

Thursday, January 22, 2015

SHOPPING BOLEH BANTU EKONOMI NEGARA?

Pusingan Ekonomi

Say bukanlah pakar ekonomi. Setakat ni tau sikit-sikit saja. Ekonomi ni bagi saya subjek banyak membaca dan memerhati. Kita yang rakyat bawahan ni cukuplah sekadar mengikut arus hehe. Yang pasti ekonomi kat mana-mana negara pun ada naik, ada turunnya. Selalunya mengikut cycle yang tetap. Kalau ada masa ekomi kita baik, tak boleh lari juga dari ekonomi tak baik. Kadang-kadang dia statik je tak naik tak turun, mendatar je.

Jom Bantu Ekonomi

Wahwah macam senang je cakap ye. Mengikut tulisan di sini, memang mudah (dan menyeronokkan provided you have adequate resource heheh) je nak bantu ekonomi Malaysia untuk tahun 2015 ni. Caranya hanyalah:
  1. SHOPPING! Wah sakanlah akak-akak kita dengar ni. Suami-suami semua sila sorok wallet anda cepat. Hehe. Tapi memang betul pun. Saya dengar masa kat Jepun dulu ada one time ekonomi dia become stagnant. Dan oleh sebab semua orang simpan je duit tanpa berbelanja, the condition did not get any better. Kalau kita berbelanja, barulah seller dapat untung, then duit tu akan circulate. Boleh juga create peluang pekerjaan yang lebih baik. Hanya dengan shopping.. Tapi hati-hati. Shopping using the money you have, bukan dengan duit yang tak wujud ye.
  2. BERCUTI! Locally. Sekali lagi saya ulang. LOCAL. Dalam Malaysia. Eloklah tu. Kos pun kurang tinggi, boleh naikkan ekonomi lagi. Bolehlah nak start browsing air ticket ke, accomondation ke hermherm.
  3. E-BAY! Jual barang kat e-bay. Herm ni website yang saya link kat atas tu lah cakap. Sejauh mana keberkesanannya, bolehlah anda try test hari ni pakat jual baju kurung yang bertingkek-tingkek dalam lemari tu. Kotlah ada minah-minah saleh nak beli kan. Mana tau..


p/s: Harap tak ada kaum suami marah kat Cik Siti dengan terbitnya entry ini hehehe.

Jadi cantik dengan bedak sejuk

Assalamualaikum semua=)

Kulit tak terjaga kerana sifat culas


Ingat tak hari tu saya berkira-kira nak membeli produk penjagaan kulit kat sini? Sudahnya sampai sekarang tak beli lagi. Sebab utama Abang Veder tak berapa approve. Sebab dia tau sangat perangai saya ni sat lagi hangat-hangat tahi ayam je. Bila malas nanti tak guna, membazir je beli kalau yang mahal tu. Itu yang jadinya kulit muka terbiar je tanpa kasih-sayang. Dan saya pun memang cheapskate hahahaha.

Bedak Sejuk Beras Pulut


Entah macam mana lebih kurang sebulan lepas, dalam duk mengGoogle cari-cari skin care tu saya jumpa pulak blog orang share tentang cara buat bedak sejuk. Dan rata-rata kata pakai bedak sejuk pun bagus juga. Jadi tanggal 31/12/2014 hari tu bermulalah kisah saya dan bedak sejuk. Haha. Saya guna beras pulut lebihan dari masak nasi dagang dulu, rendam dalam air dalam 3-4 genggam beras. Sementara nak tunggu bedak sejuk menjadi, saya basuh muka guna air basuhan beras. Segala pencuci muka semua saya stop guna. Hari-hari saya tukar air rendaman dia supaya tak busuk.

Seminggu saya rendam, beras dah mula la jadi rapuh sikit. Memang ambil masa lama buat bedak sejuk ni. Saya tengok ada orang tulis makan masa bertahun-tahun baru beras hancur sepenuhnya dan jadi macam tepung tu bila kering. Oleh kerana sifat tidah sabar saya, hari ke 7 tu saya blend beras tu haha. Lepas tu sambung rendam balik, sampai sekarang dan hingga bila saya pun taktau hehe.





Saya dah mula sapu kat muka 3 minggu jugalah. Pagi sekali, malam sekali. Saya pakai sekejap je, bila kering for few minutes tu saya basuh. Selalu pakai sebelum mandi sambil-sambil buat kerja rumah atau siapkan baju anak-anak ke sekolah. Masa mandi nanti basuh sekali je senang.

Saya ambil yang lapisan teratas sekali. Beras yang dah betul-betul hancur dia jadi warna putih dan likat. Bau pun wangi je. Oh saya rendam dalam balang kaca, tutup dengan kain. Supaya bendasing tak masuk dan supaya gas-gas yang terhasil akibat penguraian beras boleh dilepaskan ke udara.  Ha saintifik sangat hehe. Kalau gas terperap dalam balang nanti jadi busuk atau takut meletup. Amboi over.

Perubahan pada kulit muka


So far Alhamdulillah, kesan positif. Jerawat atas dahi 2-3 ketul hilang dan parut makin pudar. Saya rasa kulit lebih licin sikit dan tona warna kulit lebih sekata. Lembut juga sikit. Saya rasa saya bukan perasan. Sebab Abang Veder pun kata saya lebih hot semenjak pakai beras -_-;

Tapi betul lah. Sekarang saya keluar rumah tak pakai foundation atau compact powder pun takdalah rasa buruk sangat muka ni. Dan kalau nak apply foundation pun sikit je pun dah cukup. Nak terus pakai compact powder pun boleh. Tapi selalunya saya tak pakai apa-apa dah. Konon nak back to natural gitu haha.

Harapan


Saya harap dapat terus istiqomah menjaga kulit muka, badan dan penjagaan diri segala keseluruhan. Umur makin meningkat. Tambah pula sejak dua menjak ni heboh sangat cerita suami curanglah, suami kawin dua tiga empat tanpa pengetahuan isteri lah. Minta dijauhkan. Tapi dalam masa yang sama kenalah kita berusaha menawan hati suami kan hehe. Motif sangat nak jadi cantik sebab takut suami kawin lain haha.

Lepas ni target saya nak buat treatment guna lemon pulak. Lepas tu buat mosturizer guna daun aloe vera. Pokoknya dah ada kat rumah mak hehe. Saya taknak buat semua dalam satu masa. Try satu satu supaya boleh tau mana yang berkesan. Lagipun nak mengajar diri supaya konsisten. Guna homemade remedies ni kenalah sabar. Kesan bukan dalam masa sehari dua. Tapi saya percaya kesannya tetap ada dan lebih selamat. Tengok sajalah nenek kita dulu-dulu pun cantik je dengan pakai bedak sejuk hehe.

p/s: Tapi kalau orang yang mampu pakai SKII pun tiada salahnya. Go for it heheh.

Wednesday, January 21, 2015

Abang Veder Sakit Mata

Assalamualaikum semua.

Sakit mata sejak hari Selasa lepas


Suami saya si Encik Abang Veder sakit di bahagian mata. Dah seminggu dia mengadu sakit. Hari Ahad lepas pergi cek kat Klinik Intan Permatang Pauh, dapat ubat titik, ubat tahan sakit dan ubat tahan gatal. Doktor kata ketumbit. Makan ubat yang dapat tu tapi takde improvement.


Pergi klinik kali kedua, mata semakin teruk


Pagi semalam dia bangun mata sebelah memang tak boleh buka. Saya hantar lagi pergi klinik yang sama. Kali ni doktor tambah antibiotic pula. Diagnose diberi, masih lagi ketumbit. Tapi lepas kami makan dinner kat rumah, saya nampak mata dia makin merah, bengkak dan isi yang sepatutnya kat bawah kulit tepi mata tu terkeluar sampai ke bahagian anak mata.


Tawaf hospital


Saya pulak yang risau tengok keadaan dia. Terus saya minta advise kat kawan-kawan medical practioner kat whatsapp group sekolah and they all advise kami pergi ER. Lebih kurang pukul 10 malam kami pergi KPJ Penang yang paling dekat dengan rumah, full house. Pergi pulak Bagan Specialist pun full house. Kami balik saja sebab doktor yang available kat ER hanya general doctor saja. Kalau dia tengok pun mungkin dapat advise benda yang sama macam doktor kat klinik. Terfikir juga nak pergi Hospital Seberang Jaya atau Pantai Hospital, tapi bila fikir balik kalau warded nanti susah saya nak ulang-alik nanti.

Infection, alergik ubat dan bernanah


Pagi tadi saya drop Abang Veder kat KPJ. Oh dia tak boleh drive sebab tak dapat lihat dengan jelas so saya jadi driver 2-3 hari ni. Jumpa specialist and the doctor did check thoroughly mata Abang Veder siap ambil gambar lagi dan explain satu-satu. Dia advise for admission. Sebab mata dia memang dah agak teruk conditionnya. Kami admit under company saya punya group insurance. So tadi lunch hour saya pergi hantar GL yang admin issue.

Take home message:


  1. Sila ambil tahu pasal medical benefit yang disediakan oleh company anda. Jika ada, make sure you all tahu berapa limit tahunan, limit per admission etc. Penting ni. Pastikan juga dia boleh cover tanggungan kita sekali ke tidak. Sesetengah company memerlukan pekerja dia untuk bayar certain amount untuk cover immidiate company sekali.
  2. Sila back up dengan personal health insurance. Sebab insurance yang disediakan company kadangkala sangat limited. Contoh company saya cover RM30,000 setahun, RM5,000 per admission. RM5,000 untuk sakit biasa-biasa cukuplah tapi kalau perlu operation mungkin bil lebih mahal lagi. So yang tak cukup tu bolehlah cover dengan personal insurance.
  3. Insurance provided by company boleh dipinda bila-bila masa oleh mereka. Kadang-kala tanpa persetujuan atau kesedaran pekerja. Kalau kita semata-mata bergantung pada company, risiko agak tinggi. Kalau kita berhenti kerja, perlindungan pun stop juga.

*Semoga kesihatan Abang Veder pulih seperti sediakala. Amin.

Monday, January 19, 2015

Mencari Follower ke 100

Bismillahirrahmanirrahimmmm =)

Assalamualaikumwarohmatullahiwabarokatuh semua..

(Tiba-tiba rasa insaf baca artikel ini di sini. Marilah sesama kita memberi salam sesama mukmin. Besar manfaatnya. Let's start today okay =))

Masih lagi mencari siapakah gerangan bakal menjadi follower yang ke-100 agaknya ye..

Lepas tu bolehlah launch segmen hehe.

Okay happy working peeps!

Saturday, January 17, 2015

Demi masa

Assalamualaikum semua=)

Saya belajar sesuatu semalam daripada seseorang.

Masa adalah.. masa


Masa bukan emas.
Masa bukan duit.
Tapi masa adalah masa.
Dalam maksudnya yang tersendiri.
Sesuatu yang sentiasa ada, sentiasa berjalan, seolah-olah masa juga hidup tapi tak pernah mati.

Bayangkanlah cahaya bintang yang kita lihat bertebaran indah di langit malam tadi, sebenarnya terbakar entah berapa ratus malas ribu tahun cahaya yang lalu. 
Panjangnya masa yang telah berlalu!


Manusia dalam kerugian


Kalaulah dulu saya tau.
Takkan saya mensiakan masa di kala lalu.
Kalau lebih dulu saya tahu, rahsia pada ketenangan hati, kebahagiaan jiwa, hidup pasti terasa lebih indah dan nyaman.
Tapi saya tak tau, terkadang tau tapi kurang sedar.
Lalu banyak masa saya dibazirkan dengan rasa marah, sedih, geram, takut dan seumpanya.
Kalaulah saya tau!

Masih belum terlambat


Masa yang berlalu telah tinggalkan saya.
Atau saya yang tinggalkannya.
Saya pun tak tahu siapa tinggal siapa.
Syukur masa masih bersama saya,
Atau sebetulnya saya masih bersama masa.
Semoga masih sempat saya memperbetulkannya.
Kerana tiap saat adalah berharga.


Thursday, January 15, 2015

Serangan jantung dalam diam, bersediakah kita?

Assalamualaikum semua=)

Saya baru baca update kat blog Dr. Zubaidi berkenaan serangan jantung kat sini. In summary, serangan jantung dalam diam ada yang menyebabkan kematian dalam tidur. Especially bagi pesakit diabetes ditambah dengan kandungan kolestrol yang tinggi dalam darah. Penyakit diabetes ni kalau tak dikawal dengan baik, kandungan gula yang tinggi boleh buat saluran darah arteri tersumbat. Tambah pula dengan pengumpulan plak kolestrol. Bila plak ni tiba-tiba pecah tu yang jadi serangan sakit jantung atau strok. Allahuakbar..

True story

Penyakit ini sebenarnya sangat sangat common kan. Ingat lagi kawan saya kat sekolah dulu, masa kami form 3, ayah dia tiba-tiba meninggal sakit jantung. Pakcik Abg Veder (suami saya) saya pun baru kena serangan jantung hari Sabtu lepas. Semalam baru discharge dari HKL. Pakcik dia lagi seorang pun meninggal mengejut dalam bilik air few years back most probably sebab masalah jantung juga. Sebenarnya saya risau juga kesihatan suami saya ni because of the family history. Dan juga history suami saya sendiri. Boleh refer sini, sini. Saya berserah pada Allah dan doakan Abg Veder sihat selalu.

Countermeasure

Dalam pada kita berserah dan tawakkal, amatlah salah rasanya kalau kita tak usaha untuk mencegah kan. Tolonglah tolong ye semua amalkan gaya hidup sihat. Jaga makan, jaga kesihatan, jaga badan dan exercise. Saya pun kena beringat sama ni. Usia kita bukan makin muda.

Saya rasa yang paling ideal bagi umat Islam adalah amalkanlah pemakanan mengikut sunnah. Bukan setakat makan benda-benda yang disukai Rasulullah. Tapi cara, waktu,  makannya pun kena ikut sama. Makan sikit-sikit, kunyah betul-betul, makan sebelum lapar dan berhenti sebelum kenyang, dan banyak lagilah amalannya yang boleh kita cari dan amalkan.

In fact, setiap genap amalan seharian Rasulullah patut kita contohi sebab itulah cara hidup yang paling ideal. Kerana apa yang Rasulullah amalkan semuanya ilmu dari Allah. Jadi nak dapatkan hidup yang ideal, sihat sejahtera dan berjaya dunia akhirat, ikutlah seperti Rasul kita. Jangan pula bila cakap ikut sunnah Rasul bila kat part berkahwin 2,3,4 je ye abang-abang sekalian. Hot topik ni hahahaha.. Mungkin boleh up satu entry berkaitan lepas ni.

Back up plan

Berdoa supaya dikurniakan kesihatan yang baik sudah, amalkan gaya hidup sihat pun sudah, ikut sunnah nabi pun sudah, tapi kalau ditakdirkan sakit juga itu adalah ujian dari Allah. Tiada siapa yang dapat menghalangnya kan. Setiap yang hidup pasti akan mati.

Asbab seseorang untuk mati pun bukan sebab sakit saja. Boleh jadi kemalangan juga misalnya. Mati kemalangan sama mengejut macam mati sebab serangan jantung bagi saya. Sebab arwah abah saya dulu meninggal sebab kemalangan jalan raya. On the spot. Memang saya rasa kehilangan yang amat amat besar sebab terlalu tiba-tiba. Kali terakhir saya lihat arwah wajah riang ria ceria bergelak tawa, lepas tu tiba-tiba pufffff.. gone!

Kesimpulannya, semua orang akan mati. Cepat atau lambat. Sakit atau tidak. Tua atau muda. Jadi kita yang hidup ni beramallah sebaik mungkin. Bila rasa nak buat dosa, ingatlah mati. Bila rasa nak marah kat orang, suami, isteri, anak, mak ayah, ingatlah mati. Bila rasa sedih, geram, kecewa ditimpa musibah ingatlah mati. Bila rasa malas nak solat, mengaji, bangun malam, ingatlah mati makin hampir. InsyaAllah semoga kita semua terpelihara dan mati kita dalam husnul khotimah.

Katakan kalau hari ni kita dijemput pergi, macam mana dengan anak isteri, keluarga yang selama ini bergantung harap kepada kita? Please have an adequate takaful/insurance policy. Duit memang tak akan dapat menggantikan tempat orang yang pergi, tapi sekurangnya dapat menyediakan nasi di atas meja buat mereka yang tinggal.

p/s: Al-Fatihah untuk arwah abah.

Wednesday, January 14, 2015

My Birthday Giveaway - by Dr. Shikin




http://drshikinzainal.blogspot.com/2015/01/my-birthday-giveaway-by-dr-shikin.html
 
CLICK BANNER!

Saya tag: Kak Nor Azimah


Salam semua.. lama rasanya tak join GA atau segmen. Terjumpa pulak GA Dr. Shikin so hari ni saya join ye. Hajat dihati nak buat juga segmen ni. Tapi saya target bila follower dah cukup 100 baru saya launch. Sebab apa? Sebab kononnya the first 100 followers tu hasil titik peluh sendiri lah hahaha.

Tuesday, January 13, 2015

Sebab kenapa wanita perlu beli insurans khas untuk wanita

Did you know?

You all tau tak ada insurans yang dedicated khas untuk wanita? Contohnya macam PruLady ke, atau banyak lagi kat pasaran pelan insurans yang spesifik untuk kaum wanita ditawarkan oleh syarikat-syarikat insurance dan bank.

Why?

Kenapa ada pelan yang khas untuk wanita macam ni ye? (Maaf lelaki-lelaki sekalian, setakat ni belum ada insurans khas untuk penyakit lelaki -_-;) There are few reasons ye actually. Antaranya:
  1. Polisi insurans/takaful kesihatan yang biasa mungkin tak cover penyakit yang hanya dihidapi wanita. Contohnya kanser payudara, kanser rahim etc. Ada sesetengah akan cover rawatan, tapi tak pay out benefit as critical illness yang ada 36 (atau 42 atau 52 ikut company) jenis tu. Ada yang cover tapi mengikut stage-stage kanser yang ditetapkan.
  2. Sebab child birth kat private hospital sangat lah mahal lagi-lagi kalau melalui pembedahan. So ada sesetengah pelan untuk wanita yang boleh bagi benefit bersalin dan sebagainya.
  3. Ada juga yang cover consultation fees during menopause (wahhhh), dan siap cover kalau ambik maid untuk buat kerja rumah kalau sakit untuk surirumah (waaahhhhh lagi). Ini saya kurang arif ye. But boleh baca kat sini Why Women Need to Buy Women Specific Insurance.

Most important?

Yang paling penting bagi saya, sebab yang pertama tu lah. Sebab kadang-kadang medical card biasa tak cover untuk carsinoma in situ punya kanser misalnya. Meaning yang early stage punya kanser lah. So sesiapa yang ada kerisauan tentang kanser wanita ni bolehlah study dan buat pilihan yang bersesuaian.

Kesimpulannya..

But with any insurance policy - please be sure to read and ask your agent as many questions as you can possibly think of before committing to any one policy. Yes memana pelan pun yang you all pilih, make sure tau bebetul apa benefit yang pelan tu provide, apa yang cover apa yang tak cover, okay?

PruBSN boleh attach rider yang cover penyakit wanita Takaful Puteri/ Puteri Plus nama diberi.


Syukur alhamdulillah untuk hari ini Ya Allah

Assalamualaikum.

Hari ni saya bangun pagi dan masih bernafas. Syukur Alhamdulillah.
Hari ni saya masih sihat dan cergas. Syukur Alhamdulillah.
Hari ni suami dan anak-anak saya pun bangun, sihat dan cergas. Syukur Alhamdulillah.
Hari ni saya bangun masih ada kerja punca mencari rezeki. Syukur Alhamdulillah.
Hari ni saya mampu makan minum tanpa sebarang kepayahan. Syukur Alhamdulillah.
Hari ni mata saya masih mampu melihat, warna-warni duniawi walaupun sedikit rabun tapi boleh pakai lens. Syukur Alhamdulillah.
Hari ni saya masih berkereta, dapat datang kerja dengan selesa walaupun lambat 2 minit. Syukur Alhamdulillah..

Terlalu banyak yang perlu saya syukuri. Syukur Alhamdulillah.

What about you? Apa yang anda syukuri hari ini? Setakat pagi ini?

Saya, banyak sekali=)


Friday, January 9, 2015

Print anak dengan 3D printing

Hehehe.. boleh ker nak print anak? Ini contoh je. Contoh tipu takpee senior saya kat U dulu kata =P

Maklumlah seiringan dengan kemajuan teknologi alaf ini (ayat karangan sangat ni!), semua benda dah nak di 3D 4D kan. Scan anak dalam perut pun nak bagi nampak sampai ke dalam lubang hidung. Hehe. Kami dah beranak 3 ni, cukuplah sekadar 2D scan hitam putih tu saja dari dulu hingga selamanya hehe.

Anyway what is 3D printing?

Apa tu? Teknologi ni dah agak lama juga dah bertapak since few years ago. First time saya rasa tengok dalam TV kat Japan dulu. 3D print ni senang kata, print2 keluar benda sebijik sejibon macam yang kita nak. Bukan keluar gambar kat kertas ye. Tapi objek. Paling sinonim aplikasi dia untuk create prototype rumah ke bangunan ke untuk architecture purpose. Bolehlah baca kat wiki kalau rajin hehe.

Sumber google. Salah satu contoh 3D printing.

Dasat betul sekarang. Now we all can make these things at home. Set mainan LEGO contohnya pun boleh buat sendiri je. Butang ke pershiasan ke apa-apa jelah. Well provided you pandai CAD design lah software semua lah kan. Dan modal untuk beli printer dan bahan 'ink' dia. Haha. The 'ink', atau sebenarnya filament material yang digunakan sebagai output tu selalunya adalah plastik lah. ABS, HIPS, PLA dan sebagainya. Ni semua jenis-jenis plastik, tak faham takpe haha. Anyway kilang saya produce ABS resin. Most of your electronic appliances kat office dan rumah punya casing, outer, sebenarnya adalah berasal dari Prai ni ha hehehe.

Sekarang lebih advance lagi, the technology are used in medical industry. To recreate organ for education purpose lah. Sehingga ke tahap boleh print tangan/kaki palsu bagi yang memerlukan. Hebat kan.. Subhanallah Maha Suci Allah.. yang mengurniakan akal fikiran ilmuNya pada manusia..


Geli pulak tengok telinga macam ni haha



If you are planning to get on of this, it's quite a fun thing to do lah kan if you are into crafting dan benda-benda seni ni hehe.. But my concern is, more on the safetylah. Sebab semua pon boleh beli printer ni dan create things at home. All those plastics are not actually safe especially untuk dijadikan bekas makanan/minuman atau pun toys untuk toddlers because of the chemicals. I hope they are wise enough to puts warnings together with the printer set. Mestilah ada kot kan.

Okaylah that's all. Sekian kelas sains Cik Siti hihi.

Cantik dalaman dan luaran

Assalamualaikum semua salam Jumaat yang penuh barakah=)

Siapalah yang tak mau cantik? Fitrah manusia sukakan kecantikan kan.

Tapi dalam kita berusaha mencantikkan wajah dan fizikal kita, jangan dilupa cantikkan hati dan iman kita=)

Hari Jumaat penghulu segala hari, banyaklah berdoa. InsyaAllah..

p/s: Ku pohon hati yang tenang, penyejuk hati penenang jiwa=)

Thursday, January 8, 2015

PruBSN tak ada sharing surplus? - CMK #2

Salam semua=)

Dari pagi saya ada terfikir nak up satu entry ni. Siap ada 2 pilihan, satu category entertainment lagi satu category science & technology. Heheh tabloid sangat.. Tapi macam perlu banyak masa pula nak mengarang. So saya hold dulu.

Sekarang kita nak jawab komen Daddy Ziyyad kat entry semalam berkenaan investment dengan PruBSN ye.

setuju 200% :)

Cuma satu saya nak tanya..(since awak agen PRU-BSN Takaful)

Saya guna Etiqa Takaful
Wife saya PRU-BSN Takaful
Both of us, medical card ( plus lil saving tu la,mostly for medical purposes)
Our monthly payment for the said insurance takaful, are almost teh same ( plus minus RM2 aja)

Dari saya punya, setiap 6-8 bulan,saya terima check as a surplus/keuntungan bersama hasil investment...wife saya, tak pernah dapat pun :P ( dah > 5 tahun wife saya dgn PRU-BSN Takaful).

So Q saya ialah: memang PRU-BSN takde sharing surplus tu kah?
PS:saya tak tanya lagi agent PRU BSN wife saya..keh keh keh

------------------------------------

Jawapan:

PruBSN ada sharing surplus. In fact semua investment-link takaful produk sepatutnya kena ada sharing surplus sebab itu salah satu guideline for syariah compliance.

Tapi sharing surplus tu tak dikeluarkan dalam bentuk cash. Oleh itu tiada cek yang akan dikeluarkan. Sharing surplus tu dimasukkan balik dalam Cash Unit Account. So dia akan diinvest lagi dan lagi.

Surat statement berapa unit dan nilai unit dalam cash unit account dihantar setahun sekali pada pemegang policy. Tapi kalau nak cek anytime pun boleh. Boleh tanya kat ejen wife DZ berapa nilai dalam acc sebab ejen boleh tengok melalui system.

Harap saya menjawab soalan DZ.

Terima kasih=)

Wednesday, January 7, 2015

ASB, Tabung Haji dan Takafulink.

Assalamualaikum semua selamat pagi=)

Siapa kat sini ada akaun ASB? Atau lain-lain skim daripada PNB? You all dah update buku ke sempena tahun baru 2015 ni? Pada yang tak tahu, dividen plus bonus ASB tahun ni adalah 8.5%. Saya lalu pejabat pos, dan masuk Maybank kelmarin punyalah ramai manusia nak update buku masing-masing. Saya tak update pun. Sebab hampir semua duit dalam ASB saya dah keluarkan dan salurkan ke tempat lain. Kalau ada pun mungkin saki baki saja hehe.

Pada saya dulu ASB ni saya guna sebagai platform untuk letak emergency fund. Not exactly as investment tool. Sebab apa? Sebab dia liquid (senang dikeluarkan) dan murah (tanpa caj pengendalian, pengeluaran berbeza dengan unit trust). Walaupun pulangannya rendah sesuai dengan risiko yang sangat rendah juga, tapi it's better than nothing. Nak dibandingkan kalau simpan dalam saving account, lagilah rendah!

Tapi sekarang saya lebih selesa guna Tabung Haji untuk simpanan emergency (plus persediaan haji). Sebab apa? Sebab dia memang berlandaskan syariah, dan lebih mudah dikeluarkan sebab boleh link dengan Maybank2u je sekarang hehe. Walaupun pulangan dia lebih rendah berbanding ASB tapi kita tak perlu bayar zakat lagi dah sebab TH dah bayar on behalf kita. Maksudnya pulangan tu semua milik kita. Tapi zakat pun mengikut haul yang sepatutnya. Kalau sikit duit dalam tu sebab asik withdraw je, taklah kena zakat pun. Tapi janganlah asik-asik withdraw je. Nanti camno nak p haji tuan-tuan puan-puan sekalian. Hehe.

Source

But seriously, kalau anda berkira-kira nak buat perancangan kewangan, the first step is to have an emergency fund dan pelan insurans yang berpatutan. Lepas tu barulah nak invest ke lain macam unit trust ke. Lepas tu barulah boleh intai-intai saham, hartanah dan sebagainya. Janganlah daripada zero saving, terus-terus nak p invest kat bursa saham. Kena pulak siap buat loan untuk invest. Tak kena gaya, merana nanti. Investment is not a gamble. Kena mengikut peringkat dan perlu ilmu pengetahuan ye.

Saya rasa ramai juga yang tahu, mencarum insurans/takaful pun ada saving juga. Sebenarnya duit yang dibayar monthly tu akan di invest kat dana-dana macam kat bawah ni contohnya (PruBSN Takafulink). So hasil investment tulah yang akan create saving tu pulak. Dan duit tu boleh dikeluarkan bila-bila masa as long as baki yang ada dalam akaun mengikut guideline yang ditetapkan. Kesimpulannya, pelan takaful juga boleh digunakan sebagai saving/investment tool.

Dari website PruBSN, captured on 7 Jan 2015.

Sekian saja kelas kewangan kita hari ni. Apa-apa nak tanya dipersilakan. Mana yang saya tau saya jawab insyaAllah..

Tuesday, January 6, 2015

Latihan kegel baik untuk otot pelvis

Salam semua=)

Sempena dengan azam 2015 saya untuk menjalani gaya hidup lebih sihat (insyaAllah..amin), pagi ni saya nak share pasal kegel exercises. Tau tak apa ni? Okay, latihan kegel ni adalah senaman pada otot pelvis untuk membantu menguatkan otot. Dipanggil juga senaman kemutan (menurut Karangkraf)

Senaman ni baik untuk orang yang mempunyai masalah terleak air kecil masa batuk, bersin mahupun ketawa. Maksudnya otot-otot kat kawasan pelvis tu agak lemahlah. Macam mana boleh lemah otot ni? Antaranya: selepas menjalani proses mengandung, bersalin, operation, penuaan dan juga overweight. Penting ya untuk ibu-ibu semua. Bapak pun sama hihi.

Macam mana nak buat senaman ni? Senang sangat. Hanya perlu 'kemut' otot pelvis. Untuk permulaan cuba dulu kemut 5 saat, lepas tu rehatkan 5 saat. Then ulang lagi sampai 10 set. Kalau boleh buat 3 sesi satu hari. Maksudnya 30 set lah. Mungkin sekali pagi, petang dan malam ke.

Tak tau otot mana? Untuk pertama kali, cuba tahan masa tengah buang air kecik tu. Kalau berjaya, haa tulah ototnya. Tapi jangan pula buat latihan ni masa tengah buang air, bahaya.

Latihan ni senang sangat sebab boleh dibuat kat mana-mana, bila-bila masa saja. Sambil duduk baca e-mail kat office, sambil tengok TV, bila-bilalah. Cuba jadikan rutin harian. Hasilnya mungkin akan kelihatan dalam beberapa bulan. Kesan mungkin lambat tapi ianya senang, murah, semulajadi dan yang penting selamat. Tak perlulah puan-puan semua beli pil ke apa-apa tanpa preskripsi yang belum tentu isi kandungan dan keselamatannya.

Read details here.

Monday, January 5, 2015

Thank you dear readers =)

December 2014

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...