Thursday, May 7, 2015

PAEDOPHELIA DI KALANGAN KITA

Salam semua,
Hari ni topik agak berat. Pasti ramai yang tau kan berkenaan student kita yang ditangkap dan dijatuhkan hukuman penjara di UK sebab menyimpan, mengeluarkan dan mungkin mengedarkan bahan-bahan pornografi yang melibatkan kanak-kanak tu?
My comment: That news is such a very very very poor thing to hear.
Saya takmau judge, takmau kecam takmau apa. Saya cuma harap dia insaf dan pulih. Well they say paedophelia is an disorder condition. Hopefully there is a cure for it.
What I want to stress here is, this is actually not really a new thing. Bukan masalah orang zaman sekarang sahaja. Mereka ni (pesalahlaku seksual terhadap kanak-kanak) sebenarnya dari dulu-dulu lagi memang dah ada. Cuma maybe low exposure saja so kita tak tau. Most cases went unreported kerana pelbagai stigma. Mangsa ketakutan, tak bagitau pada sesiapa. Ahli keluarga malu pada masyarakat, jadi tak report.
The saddest part, pesalahlaku atau pendera seksual ni selalunya dari kalangan orang yang terdekat dengan mangsa. Yes! Orang yang dipercayai mangsa, orang yang provide for the family, orang yang bertanggungjawab menjaga keselamatan dan kebajikan mangsa. Harapkan pagar...
Yes they are among us. Eyeing on our child..
Memang boleh stress kalau fikirkan kasihan dekat anak-anak kecil yang menjadi mangsa ni kan. Kasihan dekat mangsa, benci dan geram dekat pemangsa. But surely there is nothing much we can do to change those bad people.
So our part is to be responsible for those around us, within our circle. Hindari anak kita daripada terexpose menjadi mangsa mahupun pemangsa. Build a really strong relantionship with our kids, be alert for any behaviour changes and of course didikan agama yang mencukupi. Bercakap pasal didikan agama, it is actually a very broad subject. And yes not really an easy thing to do. Yang penting usaha, doa yang berpanjangan. Outcome nya tawakkal saja pada Allah.
May Allah make it easy for us as parents. May Allah protect us all. Amin..

9 comments:

  1. jangankan di negara luar..kat negara kita ni pon ada gak kes penderaan seksual terhadap kanak-kanak..huhu..dunia sekarang makin menakutkan..

    ReplyDelete
  2. Moga anak2 kita semua selamat hendakNYA.. Jauhkanlah dari semua yang tidak elok dari mendekati anak2 kita..

    ReplyDelete
  3. betul tu.. bukan anak perempuan je.. anak lelaki pun kena perati.. orang dah tak pilih lelaki perempuan.. diorang sarbat je.. gila betul..

    ReplyDelete
  4. i kat tengah2.. antara kesian dengan tak. huhu.

    ReplyDelete
  5. moga ALlah selamatkn dr benda2 yg memudaratkan

    ReplyDelete
  6. haaai kakak.. lama x singgah sini..

    bace gak kes ni.. huurm mmg tatau nak komen apa..
    harap dia pulih normal..

    dats why jugak org cakap.. jangan yakin n terlalu banyak sngt post gambar anak kat internet..
    you will never know apa niat orang.. eventho yg rapat n kita panggil kawan..

    ReplyDelete
  7. Risau dengan paedophelia ni..
    Kanak2 yg tak mengerti apa2 jadi sasaran.

    ReplyDelete
  8. Haii.. Cakk.. Done Follow sini no. 171
    Salam kenalan.. Sudilah kiranya follow me back,
    boleh kita saling kunjung mengunjung pasni..

    Official Blog :
    http://tengkubutang.blogspot.com/

    Catlover Blog :
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. Assalam siti,
    emmmmmmm
    speachless hokeyh

    ReplyDelete

Terima kasih atas ucapan yang baik-baik =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...