Tuesday, April 28, 2015

WANITA DAN USIA

What is it with woman and aging?
Wanita dan penuaan?
Seteru terulung yang tiada tolok bandingnya?
Kalau di Jepun, it is so so so wrong for you to ask a woman how old is she. Some people may get really offended. Some will ask you to guess. Kalau kita teka umur dia lebih muda dari usia sebenar, they will get happy. Hati-hati jangan teka umur mereka lebih tua! Bahaya hahaha. Some cuma gelak dan tanya balik kena pula nak tau umur dia. Dan lepas tu sampai ke sudah tak bagitau. Sebab apa? Entahlah. Privacy reason?
Tapi kat Malaysia ni, I get it some people do ask umur kita berapa, just to justify are we older or younger than them. Kalau kita lagi tua, they feel obligued untuk panggil kita kakak. Sopan betul adik kita ni kan. Hehe. But I don't mind, really.
Some people maybe tanya umur kita untuk justify whether we are married or not hehe.. Baru-baru ni saya sedar gaya orang menggunakan bahasa halus untuk tanya sama ada saya dah kawin ke belum. Kalau yang baru-baru nak kenal tu, diorang tanya kat sini tinggal dengan siapa? Family ke (family as in parents)? Then kenalah saya cakap, aah family..suami dan anak-anak. Then barulah depa kata ooh dah kawin...
The art of asking politely hehehe.. Ada juga yang tanya tak habis pastu assume kita single lepas tu ajak dinner. Ini bahaya. In the end, somehow kena juga clarify yang kita ni umur sekian-sekian and not available anymore untuk elak kejadian yang tak perlu hahaha..
To wrap things up.. I am 31 and proud of it. "31 and proud." Say it like the way Mystique says "Mutant and proud". Haha.. Saya tak kisah jika orang tau usia saya sebab.. aren't we all getting older day by day? Menjadi tua mengingatkan kita pada hampirnya tamat tempoh usia kita. Semoga umur yang kita telah lalui dan akan lalui bermanfaat dan berkat adanya.. Amin..
p/s: Tak kisah berapa usia kita, asalkan sentiasa kelihatan cantik di mata suami ihiks!
p/s/s: Takaful Puteri cover penyakit wanita. Bulanan RM100.

12 comments:

  1. Ramai juga yg kelihatan lebih cantik di usia tua berbanding masa muda
    Sebab ketika usia tua ekonomi dah kukuh - presentation diri lagi sempurna
    Mati pun tak semestinya dtg bila usia tua
    Cuma yg pasti mati itu pasti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak..aritu viral article yg kata wanita paling cantik masa umur 31 tahun hihihi.apapun beauty is in the eye of beholder

      Delete
  2. Saya malu nak mengaku umur sendiri sebab org tetap akan kata macam budak sekolah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woww untunglah cik Fyda awet muda selalu;)

      Delete
  3. hehehe betul mana ada orang makin lama maki mudakan. usia itu mematangkan jadi kita enjoooyyy hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe always feel young at heart :))

      Delete
  4. setuju dngn kak zakie tu, bila dah berusia ekonomi makin kukuh kan, jadi boleh lebihkan dimana yang kurang masa muda dolu2 kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jadi kak sekarang ni kenalah saya tunggu ekonomi jadi kukuh dulu.skrg ni priority pada keluarga dlu kan

      Delete
  5. Umur hanyalah angka . .nak sedapkan hati sending...he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhiiii sedapkan hati sendiri ye kak=))

      Delete
  6. errr...saya muda lg bdasarkn anak masih kecik...hihihihi...pdhl... :p

    ReplyDelete
  7. Cantik tu banyak maksud, cantik di mata kita tak semestinya cantik di amta orang lain, kan..

    Yg penting kita tahu apa itu cantik untuk diri kita, kan :D

    ReplyDelete

Terima kasih atas ucapan yang baik-baik =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...