Monday, April 13, 2015

JADIKAN 7 HABIT INI SEBAGAI AMALAN SETIAP HARI

Assalamualaikum semua=))

Semoga hari ni kita menjadi insan yang lebih baik dari hari semalam. Semoga minggu ini kita menjadi insan, isteri, ibu, anak, pekerja dan ahli masyarakakat yang lebih baik dari minggu lepas. Amin..

Suka saya nak kongsikan satu artikel lama dari productivemuslim.com.

http://productivemuslim.com/7-daily-spiritual-productive-habits-to-develop/

Let's start fresh. It is never to late untuk mencari redha Allah=)) So the 7 habits are:
1) Pray the Sunnah Prayers before and/or after Prayer
2) Remembrance of Allah after Salah

3) Morning/Evening Remembrance of Allah
4) Night Prayer
5) Duha Prayer
6) Supplications before you Sleep
7) Reciting one hour of Quran each day

Dalam artikel tu juga kata, the best way untuk menjadikan tabiat ini sebagai salah satu sebagai cara hidup adalah dengan make them as a habit. Kena practice dan practice. Cuba amalkan continuously untuk 30 hari contohnya. In shaa Allah semoga ada kesannya..

p/s: Jom ganti puasa =PP
p/s/s: Alhamdulillah semua hadiah bagi segmen www.sitisharini.com telah berjaya dipos via Pos Laju hari Sabtu 11/4/2015. Sukalah kiranya kalau penerima boleh inform saya once the items received for the peace of my mind hehehe.

14 comments:

  1. perkongsian yg baik!
    siti saya dh terima hadiah buku.. terima kasih.. suka sangat!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..smoga bermanfaat=))

      Delete
  2. alhamdulillah dah banyak dipraktis so far, no 1, 2, 5, 6, 7
    thanks Cik Siti..nanti mesti di pertingkatkan lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kak..I have a long way to go..in sha Allah pelan-pelan kita menuju impian n cita2 =))

      Delete
  3. Yang no. 5 tu cuba nak amalkan tapi tak dapat-dapat. Ada je yang menghalang. Itulah kalau tak kuat semangat.

    Kalau dah dijadikan amalan, tentu hidup lebih tenang rasanyakan!

    ReplyDelete
  4. Jalan ke syurga itu penuh liku..amalan itu mudah..cuma susah nak diistiqomahkan..

    ReplyDelete
  5. Mmg susah, mmg perit, mmg byk cabaran nak istiqomah buat semua tu..
    Sebab harga utk syurga tu, amat amat mahal.

    ReplyDelete
  6. nice sharing kak.. walaupun benda2 ni orang ramai claim dah tahu tapi tak pernah buat..
    ceq kata kat diri ceq ehehehe..

    ReplyDelete
  7. setuju sgt jadikan ia habit .sebab bila mcm tu kita dah terbiasa dan mesti bila tak buat rasa mcm tak lengkap satu hari

    ReplyDelete
  8. nice sharing...

    errr...deng terasa diri x cukup istiqomah bl tgk info ni pdhl dh niat dh lps blk Mekah dl...susahnya nk lengkapkn dia..lahaiiiiii...

    ReplyDelete
  9. Perkongsian yang bermanfaat...terima kasih...

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. http://www.makedua.com/display_dua.php?sectionid=28

      menurut artikel tu, supplication tu baca 3 kul, ayat kursi, doa tidur dan lain2 tasbih, tahmid yg dibaca sblm tidur

      Delete
  11. Assalam siti,
    jom3
    chaiyok3
    jom perabeh ganti posa he3

    ReplyDelete

Terima kasih atas ucapan yang baik-baik =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...