Saturday, June 28, 2014

Ramadhan

Assalamualaikum..

Ramadhan datang lagi. Sudahkah kita bersedia? Semoga dengan Ramadhan kali ini kita dapat memperbaiki diri mejadi seorang muslim yang lebih baik Dan semoga semua amalan baik yang ita berjaya buat sepanjang Ramadhan berkekalan sehingga habis Ramadhan dan bulan-bulan lain juga amin.

Jaga kesihatan ya. Minum air putih banyak-banyak sebelah malam. Cuaca sekarang panas dan jerebu, bukan saja budak-budak, mak pak budak pun senang jatuh sakit.

Menjelang raya ni juga makin banyak kes kes accident jalan raya melibatkan kematian. Pandu cermat okay. Practice safety dan defensive driving. Semoga Allah bersama kita semua amiin..

Sunday, June 22, 2014

Adik Damia

Assalamualaikum.
Lama saya tak update.
Tadi saya jumpa client kecil yang comel sangat.
Ibu dia buat insurans untuk adik Damia masa pregnant 20weeks++












Alhamdulillah.
Lahir-lahir terus ada medical card dah.
Ibu pun tengah pantang tak payah risau nak apply insurans anak dah.
Ye lah risau kan apa2 jadi kat baby yang baru lahir, mesti nak protect cepat2.

Friday, June 6, 2014

Accident

Salam Jumaat semua..

Tadi saya lalu kat lokasi eksiden kat junction tak jauh dari rumah. Saya tak sure apa langgar apa sebab banyak sangat motor dan  a few cars berhenti kat situ. Saya teruskan drive dan nampak through side mirror sorang wanita agak berusia juga duduk memeluk seseorang kat divider jalan. Allahuakbar.. Patutlah ramai sangat orang, ada orang cedera terbaring kat situ. At the same time ambulans pun sampai. Saya doakan semoga dapat diselamatkan orang yang cedera tu.

Berapa ramai yang pernah tengok accident? Saya sendiri dah berapa kali came across lokasi accident. Saya pun ada terlibat dengan minor accidents. In fact, arwah abah saya meninggal pun sebab accident. Nampak kan accident happens anywhere, anytime.. Please lah follow traffic rules. Practice safety and defensive driving as well. Dan selalu berdoa supaya Allah sentiasa jaga kita dan keluarga kita. Ingatan untuk saya juga ni yang kadang-kadang cuai.

Thursday, June 5, 2014

10 tahun akan datang

Assalamualaikum..

Pernah imagine tak apa akan jadi 10 tahun akan datang?
Katakan umur sekarang 30 tahun. Lagi 10 tahun, umur 40 tahun.

Orang yang umur 40-an, pelik tak kalau ada penyakit?
Rasanya tak pelik kan.
Muda-muda pun ramai yang ada kanser, darah tinggi, kencing manis dsb.

Oleh itu jagalah pemakanan seharian kita.
Amalkan gaya hidup sihat sebelum sakit.
Doa banyak-banyak supaya sentiasa dikurniakan kesihatan.
Usaha penting tu:)


Tuesday, June 3, 2014

Sebelum terlambat

Tugas kami sebagai ejen takaful ni sebenarnya bukanlah menjual insurans/takaful tu je. Kami sebenarnya educate orang awam tentang kepentingan dan benefit takaful dan medical card ni. Kalau kami dah explain, dah cerita, dah cuba bagi kesedaran, lepas tu terpulang pada orang tu lah nak ambik ke tak nak. If dia rasa perlu, dia ambil. Ada juga orang yang rasa perlu, tapi tangguh-tangguh. Tunggu kewangan stabil dan sebagainya. Pun tak apalah, only you know your condition best. Yang penting dia dah one step ahead dengan bagi peluang kami explain.

Cuma nasihat saya, bila dah rasa nak buat insurans dan mampu, buat je cepat-cepat. Sebab ada a few agents yang share dengan saya. Mula-mula masa explain kat prospek ni dia kata tak perlu, nak hold dsb..Tiba-tiba hantar sms kat agent kata nak buat insurans sebab doctor sahkan ada penyakit sekian sekian. Masa tu maaflah. Kami mungkin tak dapat nak bantu dah..