Thursday, December 4, 2014

Protect

Assalamualaikum semua=)

Sekejapan saja dah hari Khamis kan. Kerja ni macam apa pun tak siap. Hehehe. Berusahalah!

Syukur Alhamdulillah satu takaful application untuk suami kepada kakak clerk ofis saya baru saja lulus. Lama pending application dia due to existing condition. Suaminya ada history slipped disc..

Maklumat suami,
Umur: 40 tahun
Status merokok: Yes
Pekerjaan: Lab Technichian

Monthly contribution (payment): RM55

Benefit yang dia dapat dari pelan ini,
Kematian/Hilang upaya kekal: About RM80,000
Manfaat kemalangan: RM20,000
Manfaat rawatan outpatient akibat kemalangan: RM2,000
Term: 11 tahun

Sepatunya mengikut quotation RM50, tapi kena tambah RM5 sebagai loading (sebab ada slipped disc). Tak faham takpa, nanti saya share lagi=)

In summary, kalau suami ni meningal dunia, RM80,000 akan diserahkan pada isteri. PruBSN Protect ni pelan traditional jadi sangat affordable kan. Bayar RM55 sebulan, dapat RM80,0000 jika meninggal.

Ini sekadar ilustrasi dan harga serta manfaat kat atas ni cuma applicable untuk this particular person only. Lain orang, lain condition, lain jumlahnya ye. Kalau nak tau berapa you/suami punya exact figure untuk pelan ni, bagi kat saya birthday, smoking status dengan pekerjaan. Saya boleh buatkan quotation. Kotlah nak planning untuk tahun depan-depan ke kan. Tanya je takmau terus ambik pon takpa.

Maaflah kalau you all pening baca ni hehe. Jangan risau, tak faham pun tak apa. Memang pening sikit sebab tu saya prefer terus jumpa dan explain face to face. Lebih simple sebenarnya.

Kes ini, isteri yang buat application dan bayar untuk suami. Sebab kalau apa-apa jadi kat suami, isteri yang akan sambung menanggung keluarga dan anak-anak nanti kan. So isteri-isteri semua boleh consider ni ye kalau suami anda jenis yang takmau tambah commitment untuk insurans.

Tapi sebolehnya suami lah yang beli lebih manis. Bukankah tanggungjawab suami tu. Apa kata tahun ni bagi surprise kat isteri dengan beli takaful sebagai hadiah anniversary hehe.

Either way, mana-mana pon boleh. Kalau you all dah ada existing ejen yang service you all untuk current punya insurans, cuba tanya kat dia pasal pelan ni. Tapi nak tanya saya pon boleh je=)

18 comments:

  1. Assalam siti,
    wooot3
    header baru uols
    nice hokeyh

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalammmm..
      hari tu ada masalah dgn coding header, reset baru terus hilang gambar tak jumpa dah..
      gambar ni saya tak suka sangat, tapi ni jer yang ada takat ni huhu

      Delete
  2. Replies
    1. salam Mila,, yes quite baru juga..as alternative kepada yang dah ada medical card atau takmau ambik medical card=)

      Delete
  3. Assalamualaikum dan Salam Kenal.. Baru nak buat blog walking kat sini :D
    bagus beli insuran lagi2 zaman sekrang ni mcm keadaan boleh jadi kan ...

    http://timetravelafif.blogspot.com/2014/12/jordan-part-4-river-trekking-wadi-al.html

    ReplyDelete
  4. owh...boleh dipertimbangkn utk si dia...emm...emmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eloklah pertimbangkan Zai,,suami saya pun ambik ni=)

      Delete
  5. Cik Siti ada plan untuk sekeluarga tak? Kalau nak ambil untuk mak ayah umur 50 tahun keatas berapa ya sebulan?

    ReplyDelete
  6. ekceli Ana dah start byr monthly rm45.00.. hurmm tp nti nk tanya akak lg lah psl ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana,
      kadang2 orang ambik insurans tapi tak faham kan apa yg ada dalam tu..don't worry normal tu hehe..kalau Anan ada policy dia, saya boleh tolong review dan explain kat Ana mana yg saya tau=)

      Delete
    2. orait kak. nti ana snap gambar polisi ana tu & email sembang pnjg kat sana nti hehe

      Delete
  7. Saya pun baru ambik insurance untuk anak-anak. Dah sain borang sejak July..tapi, sampai December ni x setel2.

    ReplyDelete
  8. samalah CT nye prudential pun extra sket sebab ade slip disc hahahaks..

    ReplyDelete
  9. mcm menarik je kan. dan bayaran dia xlah byk sgt

    ReplyDelete

Terima kasih atas ucapan yang baik-baik =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...