Monday, December 8, 2014

Eh insurans saya tak cover hospital?!!

Assalamualaikum..
Salam pagi Isnin=)

Malam semalam saya dapat call dari seorang client. Katanya suami dia 2-3 hari ni sakit kepala, kalau pergi buat further check up dekat hospital cover tak?

Sadly saya terpaksa cakap tak cover kak..

Sebab apa? Sebab plan yang diorang ambik tu (PruBSN Protect) cover kematian, accidental dan criticall illness (lump sum payment). Tak ada medical card.

Mereka bajet kurang seratus, jadi memang saya bagi pelan yang affordable for them. Atas faktor usia agak tinggi, tambahan merokok pula, untuk ambik medical card memang kena allocate lebih sikit..

Saya dah explain pasal tak ada medical card ni banyak kali. Mungkin dia lupa. Next time saya kena explain supaya orang betul-betul faham dah tak lupa. Hehe boleh ke? Berusahalah.

My point is, ramai sebenarnya yang taktau apa benefit yang ada dalam insurans yang diorang ambil. Sama ada tak faham langsung, atau lupa. Bila tanya dah ada kad kesihatan ke belum semua cakap dah. Tapi sebenarnya tak ada. Insurans tu sama ada cover nyawa sahaja, atau accident sahaja.

Selalunya orang cepat-cepat je cakap dah ada insurans sebab nak lari dari ejen hehehe.

So cuba cek balik polisi insurans you all. Apa benefit yang ada? Cover apa? Cover berapa? Jumlah manfaat masih valid ke tak valid?

Kalau tak berapa faham, boleh tunjuk kat saya. Saya boleh review dan explain semampu boleh insha Allah. No charge hehe. Insurance company mana pun tak kisah okay. If you need my help just mention it here okay.

Till then, happy working all=)

12 comments:

  1. Insurans.. aaaa... nanti semak balik.. insurance apa ek saya amik.. hurm..

    ReplyDelete
  2. Yup, ramai yang melanggan, tapi tahu apa yg dilanggan..tak kisahlah pakej Astro ke, insurance ke, termasuklah, pakej perkahwinan..hahaha..
    Ramai yang malas ambil tahu, bila dah timbul masalah, baru nak tanya itu ini...

    ReplyDelete
  3. Zumal ada amik insuran tapi tak pernah guna pun... Hehe ^-^

    ReplyDelete
  4. scha amek mcis. ayah yg amekkan, tak tahu apa benefitnya.

    ReplyDelete
  5. Mmg teringan jugak nk ambik insurance yg ada sekali medical card.. tapi itu la buat masa nie bajet jer belum ada..hehehe

    ReplyDelete
  6. bak kata kawan, ada ejen yg akan "jujur" explain habis2an.. ada pula yg skdar lepas komisen shja..
    kdg2 cut pun bukan ingt sangat..

    ReplyDelete
  7. Cikna pun xphm sngt bab2 insurans ni tp yg pasti insurans Cikna mmg cover utk sakit, masuk wad & kematian...

    ReplyDelete
  8. mcm kami dlu tatau yg kalau kita tertangguh bayar benefit tu hilang

    ReplyDelete
  9. ooo mcm tu...sy pn xtahu sbnrnya mula2 fungsi MC tu...baru aritu sy phm mksd sbnrnya..dan skrgni baca entry ciksiti makin phm.lepas ni kalo nk amk insurans kena tanya btl2 lah kn?? jgn tgk murah je..adess pening gk ni nk phm hehe

    ReplyDelete
  10. cik siti, nak tanya...kalo ada medical card tu kan, kalo g spital blh guna ke walaupon x warded?? maksudnya utk check up biasa / followup checkup...

    ReplyDelete
  11. aaaalamak mane medical card den..?? esok pagi nak check dalam wallet..

    ReplyDelete
  12. owhhh mybe sbb ana byr rm45 monthly. tu psl la ana pon xdak medical card. xpa2, nti ana email kat kak siti lah nk tanya lbih sikit hehe

    ReplyDelete

Terima kasih atas ucapan yang baik-baik =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...