Tuesday, December 30, 2014

Carta kehidupan



Saya nak tanya satu soalan. Siapa kat sini yang tak mau hidup bahagia? Ada ke?

Semua orang nak hidup bahagia. Semua orang nak hidup senang. Semua orang nak hidup yang aman damai. Betul tak?

Tak ada orang yang nak susah. Tak ada orang yang nak kereta rosak. Tak ada orang yang nak sakit. Tak ada orang pun yang minta banjir, kebakaran, tanah runtuh. Tak ada. Kan?

Tapi kereta rosak boleh jadi. Banjir boleh jadi. Kemalangan boleh jadi. Sakit boleh jadi. Unfortunate events do happen.

Sebab Allah tak janji hidup kita sentiasa senang. Allah tak janji kita periksa semua mesti dapat straight A. Allah juga tak janji rumah, harta, tanah yang kita kumpul dengan susah payah akan terus kekal. Setakat kereta, Allah tak janji juga kereta kita tak kan rosak. Ada?

Allah kata, Dia bersama orang-orang yang sabar. Orang yang berjaya adalah orang beriman, orang yang menunaikan solat. Orang yang bahagia adalah orang yang bersyukur.

Sebab tu kita kena bersedia mentally, physically dan financially untuk any unfortunate events, sakit, kemalangan, hilang pekerjaan dan sebagainya. Simpanlah sedikit duit untuk masa susah. Jadi bila kita susah, tidaklah kita terlalu bergantung harap pada bantuan, pada kerajaan. Betul rezeki itu rahsia Allah. Kita kena tawakkal dalam masa yang sama kena usaha juga kan. Malah kalau takdir kita tak pernah susah, boleh juga diguna untuk bantu mereka yang susah.

Jalan ke arah financial success, yang pertama mesti ada insurans dan emergency saving. Berapa jumlahnya? Bergantung kepada tanggungan dan life style anda. Lepas dah ada 2 ni, barulah nak beli unit trust ke saham ke real estate ke. Yang basic fulfil 2 benda kat atas tu dulu. Insurans (takaful) dan emergency saving=)


5 comments:

  1. Salam. Hee sekejap diatas sekejap dibawah pula.

    ReplyDelete
  2. emergency saving tu selalu tak mampu bertahan lama. sebab adaaaaaa je yang emergency nya >.<

    ReplyDelete
  3. dlm kehidupan ni ada pasang surut
    penuh onak duri
    pelbagai rintangan
    atas kita bagaimana nak hadapi nye
    semoga kehidupan kita mendpt keberkatan olehNYA amin yra

    ReplyDelete
  4. ada aje yang lahir graf line kehidupan dia cem line biru.. yang tak perlu buat apa pun tapi semua dapat.. hehe..

    ReplyDelete

Terima kasih atas ucapan yang baik-baik =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...