Thursday, November 13, 2014

Sindrom anak kedua

Assalamualaikum=)

Saya ada baca satu artikel yang sangat menarik kat doktorbudak.com. A very nice one. You can read the full article here.

Right there written in the article, that is exactly how my 2nd child, Mohd Haris (anak yang soleh) is behaving!! Sekarang umur 3 tahun. Abang yang sulung Haikal, 5 tahun. Adik dia Hadi 1 tahun.

"According to Adler the second or middle child often have sense of not belonging, they fight to receive attention from parents and they feel insecure easily. The middle child or second child lacks drive and actually looks for direction from the first child. They tend to go with the flow of things. Adler also describes them as a natural mediator and is usually the peacemaker in the family. They would have many friends due to their easygoing nature and is loyal to their friends. The child may have even temper or take it or leave attitude. Adler believes that the middle child feels squeezed out of a position of privilege and significance. As such they are compelled internally to find peace within the family."
Exactly..lebih kesian lagi Haris, umur dia around 2 tahun, sudah dapat lagi adik pula. So you see, attention kami kat dia boleh kata memang kurang. And I can see he is very very independent. Kalau rasa mengantuk nak tidur, dia masuk je dalam bilik tidur sorang-sorang. Kadang-kadang rasa sedih pula, masuk-masuk bilik dia dah tertidur. Lagi-lagi kalau dia minta buatkan susu tapi saya tak sempat buatkan dia dah tidur. I can feel a pang in my heart T__T

Anyway as a mother I am trying my very best to love them equally. Now that Hadi pun dah besar and not such a baby anymore, saya cuba spend masa dan perhatian untuk Haris dan Haikal juga=) I may not be the best mother, but I am all u've got. So bear with me yer kiddos hehe.

Anyway semalam saya sembang dengan Haris dalam bilik air..

Me: Kenapa Haris asik poo jer?

Haris: Yelah sebab Haris makan nasik banyak sangat kat sekolah. Lepas tu makan banyak sangat dekat rumah.

Me: Kenapa Haris makan banyak?

Haris: Yelah sebab Haris nak jadi besar macam mama dengan abah.

Me: Oo yeke..Haris nak jadi besar nak buat apa?

Haris: Nak kejelah.

Me: Haris nak kerja kat mana?

Haris: erm..nak kerja kat KL! (amboi hang Haris, bukan main nak keje kat KL yer nak glamour saja)

Me: Oooooo Haris nak kerja nak beli apa?

Haris: Beli kete Mater..

Me: Haaa beli Mater? Haris nak p mana bawak kete Mater?

Haris: P jalan-jalan lah.

Me: Oooo mama boleh ikut tak?

Haris: Boleh!

Me: Kita nak jalan-jalan p mana?

Haris: P jalan-jalan tengok Mater.....

@_______________________@

Sabaq je lah. Hahahaha..

Kereta idaman Haris -______-;
Maklumlah bila main role play, abang Haikal je yang dapat jadi hero Mcqueen. Haris jadilah watak sampingan je..but he's very loyal and even proud of it hehe..way to go Haris! Buruk tak semestinya tak bagus kan=)

31 comments:

  1. Oooo...slalu org kata ank no.2 ketegaq,suka melawan tp depa wt cmtu sbb nk mnta phatian rupanya...

    ReplyDelete
  2. Salam Zai..
    Exactly.. Memang ramai parents yg cakap macam tu kan. Saya pun rasa yang sama..tapi saya cuba untuk tak 'suarakan' especially kalau kat depan anak tu. takut2 menjadi doa..dan takut macam kita melabel dia. so dia akan stick with those behaviours..

    CikSiti

    ReplyDelete
  3. hahaha akak.. CT yang anak tunggal
    ni pun tak berapa nak dapat attention. tapi syukur CT jenis yang tak peduli sangat. mak ayah sibuk and membesar kat rumah pengasuh. biasalah tu bila anak ada dua tiga. tapi mesti la as parents sayang equally. okay aje tu anak soleh dia faham :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. o0o CT anak tunggal yerr..alala kurang kasih sayang ler ni hikhiks..alhamdulillah CT pun dah membesar dengan jaya pun kan. ur parents must be proud of u..semoga terus berjaya!

      Delete
  4. Same goes to my second boy.
    About d same as described.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Nazeck..tulah kan it's actually true..lets take good care of them okay. lets be a better mom to all our kids! haiyaaakkkkkkk

      Delete
  5. cantik header cik siti kita hihihi.

    jenuh pulak achik ni pk kete mater tu kete ape hihihihi.

    tapi kan sungguh, salah satu faktor saya belum nak pregnant lagi sebab takut tak dapat bahagikan masa dan kasih sayang sama rata ;((((

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik ke terima kasih..gambar lama tu kira..

      (tak sesia wat photoshoot hahah!)

      xperlah inshaAllah tiba masanya nanti akan sedia lah tu..go at your own pace..semoga ada rezeki uwais dapat adik nanti=)

      Delete
    2. Assalam ummi uwais & siti,
      iols pun sama
      still under planning
      coz rasa tak puas bagi kasih sayang & perhatian kat 1st child he3

      Delete
  6. anak no 2 akak ada sikit tantrum..tapi agak independent.. tapi yang lagi independent adik dia yg no 3.. sbb dia belum 2 tahun da ada adik.. tido bergolek2 je kat mana2 tau.. kadang atas kapet pun jadi.. nak nangis tengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya Allah kak...betul kan.. sedeh sangat kalau anak tertidur sendiri. kita anak no 3 masih clingy lagi tapiiiiii perangai menyelongkar memanjat lebih advance dari abang2!

      Delete
    2. Assalam uols,
      hokeyh sob3 lagik
      emosi la iols baca hal2 anak2 uols ni he3

      Delete
  7. Assalam siti,
    tetiba iols sedeh tau
    uols ni wat entry emosi pulop sob3
    gud boboboy haris, aunty very proud & kagum dengan haris tau
    aunty pun 2nd child & yang bongsu,
    memang dari kecik aunty indipendant
    coz my elder sis yang dpt more attention & over manja he3
    tapi aunty ok jer :)
    luv u haris..sob3 emo iols tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam..time kasih lah datang komen kat blog kite ni selalu uols (tiru gaya sket ahaks)

      maaf lah tak berniat nak buat Sha sedeh..
      good job aunty hihi..actually anak yg indipendent pun bagus juga kan senang sket bila berhadapan dengan dunia sebenar..

      xmo emo2 yer aunty..haris kasik flying kiss satuh muaahh

      Delete
  8. Kesian juga tapi sebaiknya kena pay more attention jugalah sebab masih kecik lagi tu... Sebab bila besar nanti dah tak berpeluang lagi nak semanja seperti zaman anak-anak ini.

    Apa pun Haris anak bijak.. auntie salute tau:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks KakZakie..
      yes insha Allah saya sedang mencuba..sekarang praktikkan selalu peluk cium anak2 walaupun dah besar =)

      Alhamdulillah semoga kebijakan Haris berguna untuk agama dan masyarakat nanti..

      Delete
  9. Assalam siti, akk singgah dan balas follow sini. .
    ermmm..semua anak lelaki yea? jenuh juga sebab anak lelaki ni lasak sikit banding anak perempuan..:)
    seronok baca semua cerita siti kat sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam kak Nor Azimah..
      Thanks sudi datang. Ya anak kami semua lelaki (setakat ni..ewaah ada hati tu hihi)
      Insha Allah setiap anak adalah istimewa kan tak kira laki ke pempuan. Lasak tu kita redho jer lah hikhik..

      Delete
  10. semua ibu nk yg trbaik utk ank kn....bila dh ada ank seniri bru tau cm mn mak kasihkn kita.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu cik Anggur..teringat kat mak kita pula kan..malam nanti jum talipon mak=)

      Delete
  11. Anak awak Haris, sebijik kedudukannya macam anak ke 2 saya...umur nya 2 tahun 2bulan, dapat adik ( anak ketiga kami)..dan mmg macam kata Adler, dia fight utk dpt perhatian..
    Danm, anak saya tu pun mmg peminat filem Cars !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ek ehh sama sangat ni Daddy Ziyyad.. kalau berkawan depa ni mesti saling memahami habis..jom bagi perhatian kat mereka sama pasnih yer. qada' balik yang lepas tu pasai adik dia pun dah besaq sikit kan.

      Walaupun minat Cars, Haris pasrah je lah dapat watak Mater. Kesian..nampak beno kuasa veto abang sulung di situ =P

      Delete
  12. salam singgah, nampak juga anak kedua nak perhatian, kena bagi perhatian kat semua anak kan.. thanks for sharing..

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. Slm baby pose,
      thanks for coming..budak2 memang begitu suci murni je kan hehe..

      Delete
  14. iols pulak anak no. 2 n no. 3 yg sllu kecik hati sbb asik2 ngan baby je tp so far skrg dah ok..yg sulung tu jgn ckp lah..dia x heran pun mayb dia lelaki kut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam El..
      dah 4 yer.alhamdulillah..insha Allah besaq sikit nanti okey lah tu.doakan yg terbaik je lah hehe,

      Delete
  15. Replies
    1. Salam Fad,
      Alhamdulillah, selalu yg no 2 gitulah kot pandai bercakap sebab ada tutor (abang dia) =)

      Delete
  16. bijak la anak2 kak siti. pandai depa sembang melayan mak dia hehe.
    errr ana anak nombor dua gak. tp drpd 4 bradik la. rasanya mcm betoi je facts tu hehe

    ReplyDelete

Terima kasih atas ucapan yang baik-baik =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...