Thursday, November 20, 2014

Perokok yang tak patut

Minggu lepas saya encounter 2 situasi kurang menyenangkan melibatkan perokok. Saya bukan nak double standard pada perokok ke apa. Belive me husband saya pun merokok dan dulu lebih tegar sebab dia beli rokok sekotak sehari. Saya tak pernah paksa dia berhenti merokok sebab saya tau it won't do. Kalau sesiapa nak berenti merokok, it has to come from the bottom of their heart (ewah). So tiada sistem paksaan di situ. Sistem mengugut pun tiada. Sebab apa? I know walaupun dia bertahan untuk tak merokok di depan saya, dia boleh merokok kat office atau mana2 luar rumah. See I have no power over him. Hanya saya minta dia please get away from the children when smoking. Merokok kat luar rumah saja. No smoking in the car as well. Tapi sekarang aktiviti merokok Abg Veder dah berkurang. Or at least he's not buying his own ciggarete pack anymore. So no more smoking at home. At the office, I leave it to his judgement lah. Puncanya selepas dia diserang seizure (sawan) last year, jadi sekarang sudah insaf sikit. You can read about it here, and here. Anyway, I think he has done a good effort. Bukan senang juga nak berhenti merokok tau. Syabas Abg Veder.


So minggu lepas, saya nampak seorang ayah ni merokok sambil dukung anak perempuan dia whom I gues about 3 years old umur dia, kat kedai mamak. Hurm. I don't get it at all how he can do such thing.

And another one I saw one school kid dengan uniform sekolahnya selamba saja hisap rokok sambil bawa motor. Yes I know this happens everywhere. It's just that when you actually look at it, you have this very uneasy feeling. So wrong yet so common.

If only I can help them to understand..

You all nak tau tak rate insurans untuk perokok adalah lebih mahal (sikit). Sebab apa? Sebab perokok adalah berisiko tinggi untuk dapat macam-macam sakit kritikal.

Tapi perokok jugalah yang sepatutnya ambik insurans secepat mungkin. Sebab apa? Sebab perokok adalah berisiko tinggi untuk dapat macam-macam sakit kritikal. Yes sebab yang sama juga. Better mahal sedikit daripada bayar mahal banyak nanti kan. Itu pun kalau masih berpeluang untuk dirawat.

Masa kat Jepun pernah juga saya tanya member Jepun ni. Eh why you smoke aa? Tak takut sakit ke? Dia jawab, apa nak takut. Semua orang akan mati. Cepat atau lambat je. Kalau dah takdir dia mati sebab hisap rokok, so let it be laa. Haa pandai Jepun tu cakap Melayu rojak lagi.

Yes, mindset yang sebegitu pun ada. Who am I to judge? Anda masih mahu merokok? All I have to say is, it's up to you. Seriously. But if you do smoke, please get away from us especially our kids (and yours too). Thank you.

Update 21/11/14, 9:22 am
Boleh baca ulasan Dr. Nazeck yang berkaitan kat sini dan sini juga. Thanks babe!


15 comments:

  1. Alhamdulillah suami akak tak merokok.
    Akak kalau jumpa perokok rasa macam nak buat je isyarat macam dalam iklan tuh, diorg ni kalau taknak pikir nyawa sendiri sekurang2nya pikirla pasal org lain, anak ke, isteri ke..kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..
      Saya rasa diorang ni termasuk golongan yang tak faham dan tak sedar. Selagi tak kena batang hidung sendiri..

      Delete
  2. Replies
    1. Dalam rumah saya ni ada 3 orang perokok. Ermmm..apa nak jadi lah.

      Delete
    2. teruskan usaha educate diorang doc! walaupun agak mustahil tapi herm sekali sekala bagi je lah barang sedas dua..

      Delete
  3. http://drshikinzainal.blogspot.com/2014/08/merokok-dari-pelbagai-sudut.html

    ReplyDelete
  4. http://drshikinzainal.blogspot.com/2014/10/merokok-akan-slow-down-wound-healing.html

    ReplyDelete
  5. Assalam siti,
    betui3
    iols PAAALIIIING BEENCIIIII PEROKOK hokeyh
    merokok bukan takat rosakkan ati/paru2 they-ols
    ada jugak yang teruih rosak otak tau uols
    sebabnya dok p merokok depan anak bini
    serius GERAM iols nengok
    kalo nak sedut asap nak mati cepat..buat sorang2 dah la
    ni dok nyusahkan anak bini
    GERAM3
    eh3, emo pulops iols he3
    iols Alhamdulillah semua lelaki3 dlm keluarga iols BUKAN PEROKOK
    my father, brother in law & hubby :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..
      ui sabo sabooo jangan marree hihi..itulah diorang ni..the best way is to larikan diri je lah jauh2 dari mereka2 nih

      Delete
  6. Perokok, boleh menjadi manusia yang paling selfish, inconsiderate ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesungguhya mereka sedang menganiaya diri sendiri dan orang lain..

      Delete
  7. Salam singgah!

    Nasib baiklah suami saya bukan seorang perokok. Kalau tidak memang tidur kat sofalah setiap malam. Saya memang tak tahan berdepan dengan perokok ni tapi jenis yang tak berapa ambil kisah orang sekeliling walau apa pun signs yang kita buat menunjukkan kita tak suka, nak dibuat macamana lagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm MD,

      Alhamdulillah bagus suami MD..memang ada org mcm tu..kita lari je lah bawak diri kan

      Delete
  8. ayah saya macam tu laaa.. haihh... sabar je laa..

    ReplyDelete
  9. ya betoi kak. dlu abah ana perokok tegar tp lps dia detected kena athma, dia terus stop. tp mmg jiwa kental la.

    ReplyDelete

Terima kasih atas ucapan yang baik-baik =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...