Saturday, November 1, 2014

Jangan pening bil hospital naik!


Assalamualaikum..
Bil treatment sekarang memang makin naik. In fact hari tu pun kami dapat circulation consultation cost utk both GP dengan specialist pun dah naik. GP tu general practioner yer, doctor kat klinik berbayar yang biasa kita p kalau sakit demam tu lah.. Yang saya ingat GP consultation cost min RM30. Masuk jumpa saja tau, xmasuk ubat lagi tu. Specialist min RM80, ke RM100 macam tu. Tapi saya tak sure whether semua clinic dah practice harga ni ke tak. Near my place ada Klinik Munirah Iskandar kat Taman Pauh Indah, dulu murah je. Sekarang dah lama tak p situ so tak tau rate latest. Selalu p Poliklinik Bestari pulak.. Tapi Alhamdulillah sekarang kami pun dah jarang buat trip ke klinik or hospital.. Semoga sihat-sihat sokmo ye dak.

My friends yang doctors and pharmacists pun kata actually harga ubat-ubatan yang kat hospital kerajaan pun sebenarnya sangat mahal tau harganya. Syukurlah dengan subsidi kerajaan, people are getting the treatment in GH (general hospital) with very minimum cost. Kalau kat Jepun dulu jangan mimpilah. Mahal tau, kalau tak ada insurans, sakit pun duduk diam2 je lah kat rumah. Kami masa student dulu pun wajib ada insurans tau. Kokumin kenkou houken nama dia, provided by the gov. (Translation: Insurans kesihatan rakyat). Coverage dia 70-30. 70 insurans bayar, lagi 30 sendiri bayar. 

Sapa pernah warded dulu kat sana due to appendix, 5 hari macam tu. Tapi xbuat operation pun. Lepas dah covered by insurans, saya kena bayar 60,000++ yen lagi.. Dalam RM2,000++ T___T Lepas tu claim lagi dengan Uni pulak..tapi xlah dapat full.. Sudahnya saya balik operate kat Malaysia. Nasib baiklah masa tu inflammation tak teruk lagi. Huhu..Cost RM60 jewwwww.. Tapi kalau operation or treatment untuk sakit teruk-teruk, GH pun still kena bayar kan. Especially kalau kita bukan gov staff..

So my opinion, better to have medical card as back up kan. Jadi tak adalah pening sangat memikirkan bil yang makin naik.

At the same time, jaga kesihatan. Practice healthy life style and diet.. Prevention is better than cure. Memang kalau nak sakit, tetap sakit. Tapi bolehlah elakkan benda-benda yang sah2, scientifically proven boleh memudaratkan kesihatan. Beware of the ubat-ubatan tak berdaftar. Ee panjang saya nak komen bab ni walaupun bukan medical practitioner hehe. Simpan untuk next time lah!

Anyway saya kat Ipoh ni. Datang tengokkan adik terlibat dgn minor accident dengan B*W!! Siapa nak jumpa jom!

5 comments:

  1. macam-macam harga dah naik ya..bil hospital pun naik juga..huhu

    ReplyDelete
  2. Kena standby medical card lah lpas nih kan

    ReplyDelete
  3. Tu lah.
    Tapi ada patient yang tak bersyukur.
    Siap bagi ikan makan ubat kencing manis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://drshikinzainal.blogspot.com/2014/08/ikan-pun-hidap-kencing-manis.html

      Delete
  4. tula ana dok baca pengalaman org yg study / kerja oversea yg warded or related to it kat sana mmg sorry la nk dpt murah. mampoih nak bayaq T__T

    ReplyDelete

Terima kasih atas ucapan yang baik-baik =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...