Monday, November 10, 2014

Bahana Bermalas-malasan

Rasakan!

Eh, Assalamualaikum semua=)

Hari ini rasa seperti otak macam sikit lagi nak berasap. Gigih menyiapkan task yang sudah lama dapat tapi asyik sangat procastinate kan. Sekarang rasakan. Dah kena push ditambah kata-kata kesat si peminta, baru hegeh-hegeh. Hehehehe. Ini lah tabiat buruk saya dari kecil lagi. Ish tak bagus betul. Macam manalah nak berjaya ni.

So kawan-kawan, jangan bertangguh-tangguh yer buat kerja. Kerja ikut priority dan susun dengan sistematik. Lagi bagus kalau boleh buat gun chart. Heh ini yang saya fail ni. Anyway semua ni ada dalam buku Stephen Covey yang saya rent hari tu. Tapi kalau buku pun belum habis baca sebab procastinate untuk baca buku, acaner tu? =P Marilah berubah kenkawan. But I'm sure you guys are better than me tihihi.

Sebenarnya kan we don't need all those self help books dari barat sanun nun pun saya rasa. Because all the things, all the tips on how to live our life better ni kan actually dah ada pun dalam ajaran Islam kita. Allah dah suruh kita menghargai masa, mencari berkat usia, menjaga masa dengan solat menurut waktu, menepati janji. Laungan azan sendiri memanggil-manggil kita untuk menuju kejayaan. Ikut kata Allah, insha Allah hidup kita pun betul. Kejar akhirat, insha Allah dunia juga akan turut datang pada kita. Allahuakbar indahnya Islam.

Saya tau ni. Sedar pun sedar. But some things are easier said than done. We know the fact, tapi kadang-kadang fakta tu tak masuk dalam hati, tak menusuk kalbu. Jadi kita liat nak praktik. Kenkadang kita ingat lah sekejap lepas tu sekejap je dah tergoda dengan syaitonirrojimm. Astaghfirullah lemahnya iman saya..

Okaylah sekian dari saya. Back to work wooot woot! @@
Nasib baik juga ada orang kata saya cute tadik bwahahaha.  Mekasih kak, u made my day tihihii.

12 comments:

  1. Assalam...

    Singgah petang...Salam ukhuwah dari BUNDA...

    ReplyDelete
  2. Malas ni mmg sifat syaitan kan. Ada masa kalah jugak dgn pujuk rayu syaitan. Allahu.

    Jom kakkk! Kita lawan MALAS!

    ReplyDelete
  3. tuhan bagi kita masa 24jam...
    semua dapat masa yg sama..
    dengan masa yg sama, ada yg rasa cukup masa, ada yg rasa tak cukup masa
    saya tertarik dgn apa yg saya dengar dulu, tentang " keberkatan masa"..
    Bila kita perolehi keberkatan masa, mmg kita rasa lapang, tak terkejar kejar...

    ReplyDelete
  4. aip...jgn mls2

    eh...lawo plak header tu.mcm nk buat gak la

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. CT..ini namanya congenital disease.penyakit sejak lahir hakhak

      Delete
  6. Kadang2 kerja tu perlu bantuan orang lain tapi no help given.
    Tu yang fenin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazeck mungkin perlu appeal lebih lagi kat orang tersebut nak habaq 'somebody' have to help u..all the best!

      Delete
  7. tu la kan kdg2 mmg bila dtg penyakit M ni heshhhh ssh suungguhla hehe.

    ReplyDelete

Terima kasih atas ucapan yang baik-baik =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...