Friday, November 28, 2014

Anda suka minum latte?

Assalamualaikum..

Salam Jumaat semua=)

Siapa kat sini yang suka minum coffee latte? Those yang suka buat trips ke Starbucks ke Old Town White Coffee ke Coffee Beans ke mesti familiar sangat dengan menu-menu latte ni kan. As for me, I'm not one of the coffee lovers, so no thank you. Dan saya juga ada sedikit resistance terhadap going into fancy coffe shops so sangat jaraaaaaaaaang masuklah actually. But if you do love them, why not kan? As long as you're are happy=))

Next question. Banyak pulak soalan kan petang-petang Jumaat ni hehe. Siapa kat sini tau atau pernah dengar pasal financial guru cum author bernama David Bach? Dia sangat terkenal dengan buku pertama dia Smart's Women Finish Rich. Which I read back then in my college time and still have the copy. If you ave read the book, good for you=) Saya harap anda sedang bergerak ke arah financial freedom dengan jaya. Doakan saya juga yang masih merangkak ni heheh.

So hari ni saya nak share pasal Latte Factor. Apakah benda alah nyer Latte Factor ni? Ia sebenarnya satu frasa yang Encik David ni suka sangat guna untuk menyedarkan orang ramai bahawa hanya dengan menyimpan dalam kadar yang sikit, untuk jangka masa yang panjang, sebenarnya boleh membuatkan orang tu jadi jutawan!

So mekanisme dia macam ni lah lebih kurang. Mekanisme? Forgive my words selection.. after all I am still a technical person Bertabah ya kawan-kawan.

  • Setiap hari kita spend duit untuk benda-benda kecik macam fast foods, rokok, snack atau kudap2, dan even latte. Ataupun kalau kita memang jenis makan kat luar setiap hari, tiap kali tu order air sedap-sedap juga.
  • Perbelanjaan kita yang sikit-sikit ni, kalau dikumpulkan dalam berapa bulan atau tahun boleh jadi nilai yang agak besar.
  • Kalau kita sebaliknya laburkan duit tu, kemungkinan kita boleh create dana yang besar untuk persaraan kita. Mungkin boleh capai RM1 juta!
Basically macam ni lah kalau real senario dia..

Ahmad mendapati hari-hari duit dia ni adaaa je lah yang dia buat belanja. Lagi lagi dia ni perokok tegar, sehari hisap sekotak rokok. Sekotak rokok sekarang katakan RM12. Pagi2 breakfast kat fancy cafe harga kopi saja (tak termasuk nasi lemak) katakan RM5. Pukul 10 keluar brunch sambil-sambil menghembus asap pulak, belanja lagi RM5. So berapa dah? RM22 kan..

Katakanlah Ahmad, berumur 23 tahun, simpan RM5 setiap hari, setiap bulan dapat simpan RM150(RM5x30hari). Lepas setahun Ahmad boleh melabur dalam RM2,000. Dengan rate dividen 10% setahun, agaknya berapa yang Ahmad ada bila dia umur 60 tahun?

Cuba you all imagine anda kat tempat Ahmad, tapi tak hisap rokok lah ye better hehe. So you simpan RM5 setiap hari selama 40 tahun. Berapa banyak agaknya you akan ada bila bersara nanti? Mungkin RM100,000, RM200,000 atau RM500,000? Dekat RM1.2 juta!! So just imagine mungkinkah kopi mahal anda (atau benda lain, isi tempat kosong ____ ) sebenarnya bernilai RM1 juta? Even kata simpan kat Tabung Haji dengan rate of return 5-6% pun dah boleh jadi dalam RM500,000.

Nilai yang sikit setiap hari + disiplin melabur = JUTA!

Jadi apa tunggu lagi? Simpanlah dari sekarang no matter how young you are. Lagi muda lagi bagus..

P/S: Kalau ada yang nak pinjam buku Smart Woman Finish Rich saya, just let me know ok. FOC =)


19 comments:

  1. Replies
    1. So simple yet so hard to convince ourself during our younger time heheh

      Delete
  2. nak pinjam buku bolehhhh....but how ?? hihi

    ReplyDelete
  3. setuju sangat dengan latte factor ni...memang betul sebenarnya...kite dulu macam boros, setiap ari beli kopi kat kedai... tapi bila dah kawen, suami kita tegur, suami kita kata, kalau simpan duit beli kopi seringgit2 setiap hari, maybe dalam 10 years, dah boleh bina rumah seketul dah dengan duit cebis-cebisan ynag kita selalu bazirkan tuh...

    so skrg, kite dah xbeli kopi dekat kedai... kita beli kopi, bancuh sendiri dekat rumah, bawak everyday pergi uni dalam tumblr kita...jimat banyak dah skrg semnejak kawen...alhamdulillah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. *kita beli serbuk kopi sebungkus besar, bancuh dekat rumah, bawak gi uni :D

      Delete
    2. good for u..memang masa dulu kita xsedar kita boros sebenarnya kan..

      Delete
  4. singgah sini :)

    http://www.blogparihh.com/

    ReplyDelete
  5. betul jugak kak. sikit2 lama kita simpan, boleh jadi kayaaa. aa, kena save lepas nii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. scha,,silalah simpan ye..kalu xjd kaya pun inshaAllah kita doa dan usaha utk xjd miskin ye

      Delete
  6. Replies
    1. husband saya puun suka nescaffe..saya pulak xboleh handle ambik caffeine byk2 nnt nervous breakdown haha

      Delete
    2. Cerita berkaitan caffein ~ http://drshikinzainal.blogspot.com/2014/10/apa-kaitan-kopi-tak-boleh-tidur.html

      Delete
  7. masa sekolah dulu mesti saving rm0.50 sehari. tapi dulu la, sekarang ni duit pun tak dak simpan sebab belum kerja. hahah. nanti dah kerja memang wajib start saving la camni. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes memang wajib saving..mula dgn sikit pun xpe

      Delete
  8. suka segala jenis coffee. hihi..

    ReplyDelete
  9. brilliant idea..!! suka coffee.. paling suka latte laaa.. mocha kureng sket.

    ReplyDelete
  10. haah betoi2. benda kecik2 ni la kalo kita saving buleh jd byk.

    ReplyDelete
  11. ehh err tp kalo beli coolblog (mcm chatime) tu ana mmg suka beli yg flavor latte atau expresso hehe

    ReplyDelete

Terima kasih atas ucapan yang baik-baik =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...