Friday, October 3, 2014

Dunia fitnah berleluasa

Assalamualaikum.. Salam Jumaat semua=)

Di hari Jumaat yang mulia ini, dengan penuh kerendahan hati, ingin sekali saya berpesan kepada kawan-kawan sekalian alam. Yakni, janganlah cepat sangat percaya apa sahaja yang you all lihat atau baca from the internet, FB, whatsapp segala-mala. Tolonglah sahabat take note, tak semua yang dipaparkan kat depan mata kita tu betul. Bila dah baca sesuatu yang kadang-kala berunsurkan provokasi ke atau yang buat kita beremosi ke, cuba tarik nafas dan bawa bertenang dulu. Lepas tu secara perlahan-lahan fikir dan analyze guna akal fikiran yang kita ada sama ada boleh percaya atau tak boleh percaya, benar ataupun auta semata. Dunia sekarang penuh agenda, penuh propanda. jadi berhati-hatilah. Kita takmau memperjuangkan sesuatu yang pada mata kita benar walhal sebenarnya itulah benda yang salah. Lebih ditakuti ramai pula yang menyebelah pada pihak yang salah dan yang benar pula dipandang serong malah dikeji dicaci. Lantas kita merasa selesa walhal kita sebenarnya dipihak yang salah.

Lebih-lebih lagi dalam dunia dihujung jari sekarang ni, terlalu senang fitnah tersebar. Cuma type dan update (status FB misalnya). Sesiapa saja boleh buat. Dengan ada pulak button 'share', sesiapa saja boleh menjaja cerita yang suatu waktu dulu kita panggil 'bawak mulut'. Sekarang tak payah bukak mulut pun dah boleh menabur fitnah nau'zubillahiminzalik.. Oleh yang demikian kawan-kawan, before you share something on the social media, please pause for a bit. Fikir dulu, whether info itu benar atau tak, mana sumber sahih, adakah memberi manfaat kalau kita share, tidakkah mengaibkan pihak lain, adakah mengundang dosa kepada kita.. the same goes before we update any status jugaklah.. Sebab tu saya rasa mengambil sikap berlapang dada amat penting. Helps us to think rationally before we do any action.

Saya mohon perlindungan Allah supaya kita semua tak terjebak dalam menjadi tentera fitnah ini. Amin. Oleh yang sedemikian wahai rakan taulan sekalian, di hari Jumaat ini marilah kita membaca surah al-Kahf dan bersedekah dan mohon ampunlah. Semoga Allah menerima amalan kita. Amin ya Rabb. *Mungkin inilah 'dekat' yang saya cari*

Wallahua'lam..

1 comment:

  1. Blogwalked!

    http://cerita-adindabaizuramazlan.blogspot.com/

    ReplyDelete

Terima kasih atas ucapan yang baik-baik =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...