Thursday, September 18, 2014

Selamatkan SERINGGIT Anda!

Assalamualaikumm..
Selamat pagi semua. Semoga sihat dan ceria hendaknya:)

Di pagi hari ni saya nak share tips menjimatkan duit you all dalam melakukan transaction bank/insurans.

You all tau tak insurans/takaful ni cara bayaran dia boleh pilih nak bayar secara bulanan/setiap 3 bulan/setiap 6 bulan/setahun sekali. Kalau you all opt for setahun sekali, bayarannya akan lebih murah daripada bayar monthly tau. Walaupun beza dia sikit tapi still, lebih murah. In the end kalau you all bayar selama berpuluh tahun, total yang boleh dijimatkan tu memang sampai ratus tau. So actually lebih untung kalau bayar setahun sekali masa bonus contohnya. Alaa kalau monthly bayar RM120, bayaran untuk setahun baru RM1200 (most likely less). Kalau dapat bonus banyak, buat bayar insurans sikit apa salahnya. Maybe you all tak nak pilih option ni but it doesn't hurt to know kan..
Gambar ihsan
Lepas tu lagi satu method bayaran pun ada banyak: cash/auto debit/credit card/angkasa. Cara bayar ni guna credit card paling menguntungkan. Boleh jimat RM1 for transaction fee. Yang lain ada charge RM1 tau. Memang sikit dengar kan RM1. Tapi kena ingat RM1 pun kalau setahun dah RM12. Kalau 10 tahun RM120. Kalau 30 tahun? RM360. Banyak tu.. Kalau tak cukup RM1 lagi untu beli handbag Coach berharga RM1999, agaknya salesgirl nak bagi beli tak? Tak kan. RM 1 pun kalau invest yang menguntungkan boleh dapat pulangan. RM 1 kalau sedekah kat masjid banyak pahala dapat. RM 1 kalau buat beli aiskrim kat budak2 bayangkan kegembiraan hati yang bakal diperoleh yang tak ternilai dengan wang ringgit. Hah giteww. Pahala lagi dapat. So kawan sekalian alam, never underestimate the power of our RM1!

The same goes to any other types of transaction, banking ke investment ke unit trust ke semuanya lah. You all tau kan sekarang interbank transfer boleh option untuk giro transfer (charge RM0.10) atau instant transfer (charge RM1/2 ikut bank). So pilih the cheapest option. Better understanding and planning leads to better cost saving. Kalau buat investment dengan Maybank, better buat autodebit from Maybank acc. Kalau invest dengan CIMB, buat autdebit from CIMB acc. So boleh save on transaction fee.

I could go forever writing bout this. Hahah. Well my main point is, always watch where your money go even only tiny amount. Make sure every cent we earn go to somewhere benificial to us rather than sedekah kat any financial istitution yang sememangnya kaya raya itu

3 comments:

Terima kasih atas ucapan yang baik-baik =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...