Monday, September 15, 2014

Merancang dengan IUD boleh gagal?

Hye peeps.

Mengantuk tak ingat. Tertidur sambil scroll mouse. Boleh tak? -________-;

Anyway, I am still feeling like a freaking pregnant woman. Seriously loya memanjang. Since last week then continue Saturday loya disertai kemengantukan yang melampau. So does Sunday and today. Bila makan je lagilah loya. Dengan tak sedap perutnya. Rasa macam gastrik pun ada. Plus today terlebih sakit lak.

Mungkin betul gastrik saja kot.

I did the pregnancy test at home with the one that looks reliable (RM16 each) and it turned out -ve. Oh mind you, saya bersyukurlah kalau betul2 pregnant. Thing is, I still have the IUD inside me!

So saya pun adalah study juga pasal failure rate IUD ni. Discuss dengan rakan2 doktor. One said her sister in law did get pregnant while in IUD. Nasiblah kedudukan baby tu jauh dari IUD masa diorang discover pregnancy so they managed to take out the IUD. Kalau tak, kena tunggu bersalin nanti baru boleh keluarkan. I read a few cases where they actually miscarriaged after taking the IUD out T__T

Another friend pulak suggest saya cepat2 cek dan sebab takut jadi ectopic pregnancy. Oh! That's why I did the test last week. But I did read juga, people who get pregnant while on IUD, actually got the -ve results even after a few tests pun ada -_- So untuk kepastian memang kena pergi scan je.

Diorang kata well..merancang dengan IUD memang boleh gagal pun. Tiada kaedah perancang yang dijamin 100%. There was one mother who took 4 different methods at different time but all failed. Yes saya jumpa dia dekat hospital, melahirkan anak no 5. See?

That's why some will suggest double even triple protection huhu..

But yeah I'll wait for a bit before pergi klinik kot. Sebab there was a time jugak I thought I was pregnant, went to clinic and turned out I was gassy heh -__________-; Still, kalau condition macam nih continue, it's best to confirm lah. See lah until next week how..

Aiyoh even thinking about having to eat pun make me want to puke already T___T

4 comments:

  1. tak merancang..hii..
    tuhan tentukan..

    panat kot.

    ReplyDelete
  2. Akak pun nak planning ngan IUD pasni..

    ReplyDelete
  3. Ohhhh... kalau dah rezeki kan..wa pun dah ikat sbb ada prob tiap kali prgnant.. :-(..

    ReplyDelete

Terima kasih atas ucapan yang baik-baik =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...