Wednesday, May 14, 2014

Insurans anak buat cepat-cepat

Assalamualaikum.
Ini pengalaman saya sendiri apply medical card untuk anak sulung. Haikal nama diberi. Sekarang umur 5 tahun:)

Haikal lahir kat Japan. Masa umur dia 4 bulan pernah kena warded kat sana sebab pneumonia atau nama melayu nya radang paru-paru. In fact dia juga diagnosed with childhood asthma. Consistantly kena makan ubat cairkan kahak. Dia eczema dan allergic pada telur n susu jugak -_-;

Masa tu kami tak buat insurans lagi. Guna insurans company husband je. Bila balik Malaysia masa tu tahun 2011 kitorang terus apply medical card prubsn. Haikal umur setahun setengah masa tu.
Unfortunately, application Haikal kena reject sebab history sakit dia. Lepas 6 bulan kitorang try apply semula, Alhamdulilah lepas. Tapi dengan exclusion, segala penyakit berkait pernafasan tak cover. Pastu kena tambah RM16 dari jumlah awal sebagai loading. Kami redha je lah. Atleast sakit lain masih cover n dpt secure simpanan untuk pendidikan dia juga.
Oleh itu nasihat saya, cepat-cepat buat medical card untuk baby sementara dia sihat dan tak ada rekod masuk hospital.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas ucapan yang baik-baik =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...